PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106376}

Batman - Początek

Batman Begins
2005
7,6 368 tys. ocen
7,6 10 1 368355
7,4 72 krytyków
Batman - Początek
powrót do forum filmu Batman - Początek

Przy okazji oceny filmu uprzedzam, że pierwszą częścią trylogii jaką widziałem była druga część. Nie wywarła na mnie ogromnego wrażenia, ale była zdecydowanie lepszą częścią, niż pierwsza część, pewnie dzięki temu, że mieliśmy tam Jokera, którego świetnie zagrał Ledger i który niejako wypchnął Batmana z roli postaci pierwszoplanowej. Jak oceniam początki Batmana?
Przede wszystkim sama postać, strój, ruchy Nietoperzoczłowieka. Sceny, w których Bale grał bez stroju ( bardzo lubię tego aktora) były miłe dla oka, były to sceny przemyślane, w których brało się jego słowa na poważnie, przynajmniej w moim przypadku bardziej wczuwałem się w film. Kiedy jednak zakładał strój czasami chciało mi się śmiać, głównie dlatego, że ruchy Batmana były strasznie sztywne, sceny, w których stawał w środku pomiędzy kilkoma bandziorami były powtarzalne, ogólnie film stawał się lekko żenujący i wydawało się, że jestem na filmie dla podstawówki. Oglądając DK nie zwracałem aż tak dużej uwagi na kiczowatość stroju, być może wyglądał on inaczej, nie pamiętam, bo oglądałem to jakiś czas temu, tym razem jednak rzucało mi się to w oczy i film nie do końca mi podpadł.
Zdecydowanie brakowało też wyrazistej postaci, takiej jaką w drugiej części był Joker. Ra's był najbliżej takiego określenia, ale nie był dla mnie przekonujący, Scarecrow bez maski był grany świetnie, ale też nie jest to postać, która wyróżniałaby się czymś w panteonie czarnych charakterów. Batman był w obu częściach postacią stojącą gdzieś z boku, przychodził i kopał tyłki, ale to nie on był najważniejszy, przynajmniej w moim odczuciu.
Druga część więc zdecydowanie lepsza od pierwszej, której brakowało "tego czegoś", historia podobna jak jakieś Ironmany czy Hulki, filmy na które się chodzi po to, żeby mieć dobrą rozrywkę. Trzeciej części nie widziałem, być może pozytywnie zaskoczy i będzie zwieńczeniem trylogii i być może najlepszą częścią :)

ocenił(a) film na 9
kubens

Ne zgadzam się, ale strój w TDK jest o niebo lepszy, w BB taki komiksowy...

użytkownik usunięty
szymon0018

Kostium w BB był świetny, Batman wyglądał potężnie i zwierzęco a ten z TDK jest po prostu zwykłym kostiumem bojowym ale też mi się podoba.

ocenił(a) film na 9

Ale ciężko było wycofać z podjazdu w statrym stroju :p

użytkownik usunięty
jajko113

Prawda :D Ale szacunek był :)