Reżyser i scenarzysta anglicy, muzyk niemiecki. Cóż film można by rzec europejski. I TO WIDAĆ !!! Widać w każdym kadrze perfekcyjność jaką oddał Nola w swoim filmie. Przemiana Bruce'a oraz dialogi między postaciami są niesamowite : piękne riposty i teksty alfreda. Fabuła - rzekłbym, że jest mocną stroną filmu (na końcu nieco epicka). Batmobil - moc. Muzyka - cóż tu bywa różnie, ale są 4 utwory-kilery. Utwór, który leci jak bruce ogląda słuchawki lekarskie, utwór kiedy pali się dom waynów i Alfred ratuje panicza, oraz podczas rajdu batmobila. Eptesicus, Molossus i jakiś jeszcze. Za pierwszym razem przyznam się nie zwróciłem na nie uwagi, ale to poprostu kosmos. A kiedy obejrzałem materiały dodatkowe szczęka powędrowała na podłogę. (Zbudowali naprawdę takiego batmobila który jechał w tunelu 160, naprawdę mieli peleryne z materiału zapamiętującego, naprawde walczyli na zamarżniętym lodzie i bale naprawdę do niego wskoczył,zbudowali gotham 1:1 w hangarze, oraz dużo innych bajerów) Szacunek. Ten film to świetna robota. Klimat, muza, Genius at play. Rzekłem
siemanko tez mam ta edycje 2 dvd Batmana ,który jest filmem mistrzowskim (jak narazie widzialem go 4 razy w tym 2 w kinie:P) ale wracajac do topicu materialy dodatkowe pokazuja caly geniusz tego filmu jak sam Nolan mowi epickiego,dopracowanego do najmniejszego szczegółu.Materialy dodatkowe sa strasznie ciekawe rownie ja sam film ,np.dobry jest motyw z tą nową sztuka walki keyshi(blisko ciala) czy jakos tak ,ktora poslugiwal sie Batman a ktora pierwszy raz widzialem i slyszalem i rzeczywiscie jest znakomita i inna od karate czy kung fu(juz nudnych),albo z tym jak Nolan powiedzial Cristianowi ,ze ma byc poteżny aby wypelnil kostium (wiadomo jak wygladal w rownie wspanialej kreacji mechanika ) Bale wział to do siebie i z wagi 55 kg przekroczyl setke jak powiedzial" Nic nie robilem tylko jadlem i podnosilem ciezary"hehe i okazalo sie ,ze jest za duzy hehe Nolan zaskoczony a jeden z ekipy "hej mamy tu krecic Fatmana czy Batmana" hehe Bale jak powiedzial wygladal bardziej jak niedzwiedz niz specjalista od sztuk walki i musial nieco zrzucic (ale co to dla niego) :D ..Co tu duzo gadac film genialny dla mnie zdecydowanie naj najlepszy z serii czekam na drugą czesc z wielka niecierpliwoscia ...yo:P