PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106376}

Batman - Początek

Batman Begins
2005
7,6 368 tys. ocen
7,6 10 1 368407
7,4 72 krytyków
Batman - Początek
powrót do forum filmu Batman - Początek

Pomysł ciekawy, wyjaśniono wiele rzeczy, które w poprzednich częściach "były dlatego że były" (powstanie kostiumu, batmobilu). Twórcy jednak nie ustrzegli się chwilami kiczowatości znanej z pozostałych Batmanów. Dla mnie 7/10. Strasznie dziwnie oglądało sie Gare'go Oldmana jako postać pozytywną, on raczej jest czarnym charakterem w filmach, co z resztą wychodzi mu dużo lepiej.

ocenił(a) film na 8
Mariann

Mnie się spodobał. Oczywiście Batman chyba nigdy rewelacją nie będzie, ale zawsze zastanawiałam się jaka jest jego historia i doskonale ją w tym filmie pokazano. Najbardziej podobało mi się nawiązanie do kolejnej części, czyli pierwszej.

użytkownik usunięty
jagodasoft

nie no znowu...

To nie jest prequel tamtego filmu, i tamten film Burtona niejest żadną kolejną częscią tego. żeby tak twierdzić trzeba chyba upaść na głowę. Nawet Christian Bale wyraźnei powiedział:

"First of all, it is obviously the genesis and it’s not referring to any of the other movies. It’s not a prequel. It’s not a sequel. None of that. It’s just the beginning. We weren’t referring to any of the other movies whatsoever. It’s far more human than any of the others"

Jasne?