czy ktoś z Was nie wychwycił jednego, dość znaczącego błędu? Broń, która zmienia wodę ze stanu ciekłego w gazowy- wszystko pięknie? Nie. Dlaczego? Bo ludzie składają się w znacznej części właśnie z wody- czy nie powinni byli zginąć, rozerwani zwiększonym ciśnieniem? Film właśnie skończyłem oglądać po raz drugi(pierwszy raz widziałem jakoś w 2006- 2007, ale wtedy skupiłem się na całym filmie, teraz właśnie na takich szczegółach) i jak w temacie, nie chce mi się przeszukiwać tych ponad pięciuset wątków- także jeśli już ktoś gdzieś o tym wspominał, to sry za powielanie tematu. Pozdro
Ps. Sam film- jest świetny, od czasu gdy go obejrzałem polubiłem Batmana(choć przed Mrocznym Rycerzem ustępuje), za którym od dziecka nie przepadałem- przez filmy pokroju Batman i Robin, czy tym, gdzie był mr. Freezee. Świetna, rozbudowana fabuła,
Cholera, zapomniałem dokończyć.
Fabuła bardzo wciągająca, rozbudowana, znacznie poważniejsza niż w poprzednich filmach- oraz to co, mi się w Batmanach tego reżysera podoba, czyli spora ilość wątków. Sam Batman w końcu nie przypomina obwieszonego tandetnym sprzętem przebierańca który myślał, że to już helołin- teraz wygląda jak rasowy żołnierz- (oczywiście nie licząc kształtu maski, skrzydeł i niektórych elementów stylizowanych na nietoperzowe)nosi wysokie buty, idealnie nadające się do walki wręcz, skakania z wysokości(chronią kostki), nie obciąża się niepotrzebnym sprzętem itp.
Równie profesjonalne wrażenie sprawia batmobil- potężny, stosunkowo lekki, dobrze opancerzony, szybki i zwrotny. Ogólnie, efekty w tym filmie stoją na bardzo wysokim poziomie, tak samo jak zdjęcia- sceny w gotham w nocy, przesycone różnymi odcieniami żółci- majstersztyk- podobnie jak surowe górskie piękno lub szare, brudne otoczenie więzienia, budynek Ligi Cieni- po prostu sam miód.
Ogólnie mówiąc, film oceniam 9/10
Dokładnie, ja ogladając film myslałem na początku, że ta broń ma zabijac ludzi, przez to ze się ugotują :D
Jakos nie byłem przekonany do filmu z uwagi na wczesniejsze batmany, ale to co zaobaczyłem nie przypomina tamtych czasów... hmm.. moze źle się wyraziłem... jest lepsze niz kiedś, ale posiada ten klimat Batmana ;)