PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106376}

Batman - Początek

Batman Begins
2005
7,6 369 tys. ocen
7,6 10 1 369266
7,4 74 krytyków
Batman - Początek
powrót do forum filmu Batman - Początek

Film jako taki nie jest zły. Ale że wychowałem się na Batmanie (zwłaszcza na filmach animowanych, które obecnie sobie odświeżam w oryginalnym udźwiękowieniu, czasem zerkałem też do komiksów) to dla mnie odwzorowanie co niektórych było słabe. Scarecrow czy Zsasz zrobieni chyba najlepiej, zwłaszcza ten pierwszy, bo "nożownik" pojawia się epizodycznie, ale ciekawie. Po nich komisarz Gordon i Lucius Fox (poza tym że jestem fanem Morgana Freemana). Na szarym końcu sam Batman i wierny Alfred. Chociaż ten ostatni przynajmniej charakterem przypominał pierwowzór. Niestety sam Batman był za mało... Batmanowaty. Christian Bale ma, mimo wszystko, zbyt delikatną twarz do tej roli. Usta, szczęka, wszystko takie chłopięce, bardziej pasowałby do Spidermana, którego zaklepał już Tobey Maguire, a wyszło mu to bardzo dobrze. Bruce Wayne to twardy chłop z kwadratową szczęką i spojrzeniem które samo w sobie pokazuje jego siłę. Niestety Bale nie ma tego czegoś...

ocenił(a) film na 10
Addeck

ma zdecydowanie więcej tego czegoś niż jego poprzednicy. najlepszy Człowiek gacek;D

ocenił(a) film na 8
MastaBlasta

Mi się najbardziej podobał w tej roli Michael Keaton. On tam po prostu pasuje :)

użytkownik usunięty
Addeck

Sam Batman wygląda jak wkurzony gnom, z samego filmu można wywnioskowac, że szkolił się nie dla idei sprawiedliwości a z zemsty, i był tak niedojrząły emocjonalnie, że chciał zabić mordercę swoich rodziców, Joe Chilla. Batman taki nie jest i tyle.
Film komiksów tak sobie się trzyma, z "Year One" podebrano niekonsekwentnie kilka kadrów i tyle w temacie. Sam film warto obejrzec dla Scarecrowa i kilku bardzo dobrych scen. Osobiście wolę Batmany Burtona, bo bardzo przypominają komiksy, które czytałem.