PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106376}

Batman - Początek

Batman Begins
2005
7,6 369 tys. ocen
7,6 10 1 369292
7,4 74 krytyków
Batman - Początek
powrót do forum filmu Batman - Początek

Wiele motywów się zgadza.Nolan odrobił lekcje.Nie popełnił tych błedów co jego poprzednik (Batman +Robin).Film jest poważniejszy,mroczniejszy.
Nie mogę napisać,że jest lepszy,bo to całkiem inne kino..Nawet "Batmano-Sceptycy" moga tu znaleśc coś dla siebie.
Zawsze wiedziałem,że Batman się podniesie .Nie spodziewałem się,że wróci w wielkim stylu i na nowo podbije serca widzów -nie tylko tych młodych.
Kawałek dobrego kina.Naprawdę warto.

ocenił(a) film na 7
Finalny_Odbiorca

Batman i Robin to faktycznie porażka. Begins jest dużo lepszy, ale napewno nie może się równać z gotyckomrocznymi batmanami Burtona. A z moich obserwacji wynika że Nolan popełnił błędy i to dość znaczące.
Po pierwsze Batman oraz Batman Return to najlepsze Batmany. Jedynie one oddają mrok panujący w Gotham, budują świetny klimat i ukazują piękną neogotycką scenografię. Nie to co w Begins, gdzie przy użyciu zaawansowanych technologii stworzono miasto jak najzupełniej realistyczne. Już nawet w wersjach Shumachera samo Gotham było lepiej ukazane (swoją drogą Forever nie było takie najgorsze).
Błędy jakie popełnił Nolan głównie skupiają się wokół Jokera. Czyż nie wiemy z pierwszej części Batmana że to Hervey Dent zabił rodziców Bruce'a? A pod koniec filmu drugi błąd z tą samą postacią. Batman dostaje informacje że Joker sieje zniszczenie w mieście, a Nietoperz wcześniej nie wiedział o jego istnieniu. Przecież to Batman wrzucił Denta do kadzi z chemikaliami w fabryce Ajax. To było jedyne (prawie) zabójstwo jakiego się dopuścił, aby się pomścić rodziców.
Ten Batman napewno nie jest podobny do tego z 89roku, a co więcej wg. mnie jest dużo gorszy.

ocenił(a) film na 9
paweltrella

,,Begins jest dużo lepszy, ale napewno nie może się równać z gotyckomrocznymi batmanami Burtona. A z moich obserwacji wynika że Nolan popełnił błędy i to dość znaczące.
Po pierwsze Batman oraz Batman Return to najlepsze Batmany."

HAHAHAHA HIHIHIHI HOHOHOHO HEHEHEHE... :f

,,Błędy jakie popełnił Nolan głównie skupiają się wokół Jokera. Czyż nie wiemy z pierwszej części Batmana że to Hervey Dent zabił rodziców Bruce'a? A pod koniec filmu drugi błąd z tą samą postacią. Batman dostaje informacje że Joker sieje zniszczenie w mieście, a Nietoperz wcześniej nie wiedział o jego istnieniu. Przecież to Batman wrzucił Denta do kadzi z chemikaliami w fabryce Ajax. To było jedyne (prawie) zabójstwo jakiego się dopuścił, aby się pomścić rodziców."

UAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAAAA! Oglądałeś wersję od rusków czy co?

ocenił(a) film na 7
paweltrella

kurde troche pomieszałem sie z nazwiskami

Harvey Dent to nie Joker a Two Face. Joker przed przemianą przed przemianą nazywał sie Jack (tak jak aktor który go odgrywał)

ocenił(a) film na 9
paweltrella

Ok, to teraz zrozum, że nie ma czegoś takiego jak ,,pierwsza część Batmana", bo Nolan robi cykl niezależny od poprzednich filmów i zastanów się o co właściwie masz pretensje.

ocenił(a) film na 10
paweltrella

weź nie rób se jaj. przecież Batman Nolana to całkiem nowa seria nie związana nijako z poprzednimi batmanami więc się nie czepiaj.

ocenił(a) film na 8
paweltrella

przedewszystkim to Burton popełnił błąd przypisując zabójstwo rodziców Batmana Jokerowi... W komiksie jako zabójce rodziców Bruca podaje się Joe Chill.

ocenił(a) film na 8
paweltrella

ps. jako ciekawostka za wikipedią: "In the original script for 1989's Batman, written by Tom Mankiewicz, crime boss Rupert Thorne hires Joe Chill to murder Thomas Wayne, who is running against Thorne for city council. [1] Chill is not mentioned in the final version of the film, directed by Tim Burton. In that film, a young Jack Napier, who would later become the Joker, is the Waynes' killer"

użytkownik usunięty
paweltrella

"Czyż nie wiemy z pierwszej części Batmana że to Hervey Dent zabił rodziców Bruce'a?"

CO?

"Przecież to Batman wrzucił Denta"

QUE?

"w fabryce Ajax."

WHAT?

Wiodaz że wypowiada się prawdziwy ekspert...ehhh

użytkownik usunięty

Widać*

ocenił(a) film na 9
Finalny_Odbiorca

Zapomniałem dodać,że wilekim plusem tego filmu jest to,ze Nolan zrezygnował z takich pojęć jak :
Bat-Mobil
Bat-Kostium
Bat-Dom
Bat-Samolot
Bat-łóDZ
Bat-bron
itp.To strasznie waliło kiczem

ocenił(a) film na 10
Finalny_Odbiorca

ŻAAAL
ty paweltrella rodzicow Batmana nie zabil ani Joker ani tym bardziej Harvey Dent(zabil on juz jako Two Face rodzicow ale Robina). fabryka z tymi chemikaliami to nie AJAX tylko Axis, Joker(a nie żaden Harvey Dent) sam wpadl do tej kadzi przez nieuwage podczas ucieczki

a wracajac do temetu tego filmu to uwazam ze filmow NOlana nie da sie porownac z filmami Tima Burtona. mi osobiscie bardziej do gustu przypdl punkt widzenia Nolana. klimat w jego filmach jest dosyc mroczny ale film stal sie troche bardziej realistyczny co sadze o Mrocznym Rycerzu wyjdzie na dobre ze względu na przeładowanych efektami specjalnymi filmów Joela Schuamchera(czy jak to sie tam pisze), a filmy te w sumie za dobre nie były(chociaż Forewer jeszcze calkiem całkiem). teraz pozostaje nam czekac na "The Dark Knight" i przekonac sie czy drugi film Nolana jest lepszy od pierwszego(jakby to wynikalo z opinii krytyków i oglądalności) i czy Heath Leadger(czy jak to sie tam pisze) jest rzeczywiscie lepszym odtworca roli Jokera niz kapitalny Jack Nicholson...