PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106376}

Batman - Początek

Batman Begins
2005
7,6 369 tys. ocen
7,6 10 1 369266
7,4 74 krytyków
Batman - Początek
powrót do forum filmu Batman - Początek

Wydaje mi się, że problem w interpretacji i niejasnych ocenach "Batmana: Początek" tkwi między innymi w tym, że nie przynosi on wyrazistego czarnego charakteru. Oczywiście: Ras al Gul jest wyrazisty w tym sensie, że to dobrze skonstruowana postać, ale nie ma takiego statusu quo jak np. pingwin, kobieta-kot czy Joker w Batmanach Burtona. Tam ci " źli" stają się tacy na naszych oczach, dość zresztą szybko, i przewijają się przez całe filmy, ich moralne wyrzuty nie są aż tak eksponowane, żeby zmieniły ich wykrzywiony światopogląd. Rzeczywiście, po pierwszym seansie "Batman: Początek" miał niedosyt, ale wszystko zrzucałem na to, "że za mało Batmana było". Teraz, przed premierą TDKR zastanowiłem się nad tym i uważam, że Begins to zacna rozpoczęcie "epickiej" trylogii. Poza tym: tutaj Gotham prezentuje się znacznie lepiej niż w TDK.

ocenił(a) film na 9
aurusandi

Zależy jak rozumieć "lepiej". Tutaj Gotham to miasto, gdzie wspaniałe wieżowce górują nad slumsami, powszechnym syfem, biedą i dilerami. W TDK Gotham to zwyczajne, szare miasto. Można bardziej lubić wizję z TDK, ale ja zgadzam się z tobą - w Begins Gotham jest lepsze :)

ocenił(a) film na 8
szymon0018

Faktycznie, nie doprecyzowałem: Gotham w Begins jest przerysowane, bliskie wizji komiksowej i to chyba przeważyło, że mi się spodobało bardziej:)

użytkownik usunięty
aurusandi

Batman Begins jest lepszy od TDK, przynajmniej w wersji, którą widziałem ostatnio (Dark Cut). Ra's Al Ghul mi się bardzo podobał, jego motywacja, gra aktorska Neesona i scena finałowa. Najlepszy moment to ten jak Batman zostawia go na pewną śmierć - Ra's po prostu zamyka oczy i czeka na śmierć, świetny moment. Jest mniej wyrazisty i hipnotyzujący niż Joker, ale dalej jest to genialna postać. Scarecrow jest bardziej wyrazisty, ale niestety jest tylko pionkiem.

Gotham - w Begins lepsze, ale to Burtona jest wzorowane na niemieckim ekspresjoniźmie ('Metropolis') i prezentuje o wiele wyższy poziom artystyczny.

ocenił(a) film na 8

Dzięki za cenną informację o impresjonizmie, nie wiedziałem o tym:)

użytkownik usunięty
aurusandi

Proszę bardzo :)

ocenił(a) film na 8

Czyli Neeson w tym filmie gra tego, który był np, jednym z głównych przeciwników Batmana w grze Batman Arkham City???
Bo nawet o tym nie wiedziałem i w ogóle go z nim nie skojarzyłem, nie to co Scarecrow, który i tak nie był tak zjawiskowy jak Joker

użytkownik usunięty
speedcube

Jeżeli w AC (nie grałem) był Ra's Al Ghul to wtedy była to postać Neesona z Batman Begins.

Scarecrow jak dla mnie był rewelacyjny, a to co ich najbardziej różni to to, że Strach jest tylko pionkiem a Joker manipuluje pionkami.

ocenił(a) film na 8
aurusandi

Nie zapominajmy iż Batman Początek, jak sama nazwa wskazuje jest filmem przedstawiającym genezę Batmana i to normalne że będzie bardziej się skupiał na głównej postać niż czarnych charakterach.

PS. Ja tam wole Ras al Gula (mimo iż było go niewiele) niż wszystkie kiczowate czarne charaktery Burtona razem wzięte.