PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=106376}

Batman - Początek

Batman Begins
2005
7,6 368 tys. ocen
7,6 10 1 368391
7,4 72 krytyków
Batman - Początek
powrót do forum filmu Batman - Początek

Dlaczego ta część nie jest Tima Burtona? ;/ To od początku był Jego film... Teraz tak głupio.

użytkownik usunięty
Nieaktywny_2

Burton nie stworzył Batmana to po pierwsze.
On nawet nie zrobił tak naprawdę pierwszego filmu o nim, bo film o Batmanie powstał już w 1966 roku to po drugie.
A Batman begins nawet nie należy do tej samej serii co filmy Burtona i nie ma z nimi żadnego związku - to po trzecie.
Tak więc nie wiem co jest "głupio".

to dlaczego jako reżyser jest Tim Burton?

użytkownik usunięty
Nieaktywny_2

O czym ty mówisz u licha?

użytkownik usunięty
Nieaktywny_2

Batman to postać stworzona przez Boba Kane, jeszcze przed II wojną światową, na początku pojawiał się w opowiadaniach kryminalnych i komiksach, które wychodzą do tej pory. Seriale o Batmanie kręcono jeszcze zanim Burton się urodził. To że zrealizował pierwszy poważny film o Batmanie nie czyni go twórca tej postaci. Batman Burtona to taki Batman alternatywny, nie żadna jedyna i słuszna wersja. Po Burtonie kolejne Batmany robił Schumacher ale wyszło mu fatalnie, teraz nową wersję robi Nolan i wiele osób ( w tym i ja) uważa wersje Nolana za najlepszą filmową wersję Batmana.

http://batman.filmweb.pl/

to nie jest to samo? ;/ bo chyba mi sie już cos miesza... ;/

użytkownik usunięty
Nieaktywny_2

Sorry, ale nie rozumiem o co ci chodzi...

Nieaktywny_2

No bo jak tam wejdziesz to jest Reżyser Tim Burton... A to nie są różne filmy (w pewnym sensie)?

Zaczynając od najstarszego:
(tytuł filmu, rok produkcji, reżyser/główny bohater-Batman)

'Batman' 1989 Tim Burton/Michael Keaton
'Powrót Batmana' 1992 Tim Burton/Michael Keaton
'Batman i Robin' 1997 Joel Schumacher/George Clooney
'Batman - Początek' 2005 Christopher Nolan/Christian Bale

Nieaktywny_2

Dziewczyno... "Batman-Poczatek" to poczatek zupelnie nowej serii, nie majacej nic wspolnego z Burtonem. wszystko jest nowe... Rezyser, aktorzy, historia... tylko postac Batmana zostala :]. Tak ciezko to zrozumiec ??. Historia Batmana opowiedziana na nowo. Tak jakby poprzednich czesci nigdy nie bylo !

użytkownik usunięty
Nieaktywny_2

No przecież już mówiłem, że to NIE JEST TA SAMA SERIA.
Nie ma żadnego powiązania, tutaj Joker NIE ZABIŁ rodziców Bruce'a, nie zginął i dopiero się pojawi w kolejnej części. To nie jest ani piąta część starej serii, ani film, którego akcja toczy się przed tamtymi. Nie ma NIC wspólnego z filmami Burtona i Schumachera, to po prostu całkiem nowa wersja batmana, restart.

Wiesz... nie kotorum nie przetlumaczysz za jednym razem :). Tak apropo-rowniez uwazam ze to najlepszy Batman jaki przyszlo mi obejrzec :]

Nieaktywny_2

Aha okej już czaję. Nie denerwujcie sie tak trochę luzu ;)