PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=687215}

Batman v Superman: Świt sprawiedliwości

Batman v Superman: Dawn of Justice
2016
5,8 130 tys. ocen
5,8 10 1 129776
4,4 44 krytyków
Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
powrót do forum filmu Batman v Superman: Świt sprawiedliwości
ocenił(a) film na 7
ocenił(a) film na 5
Himiteshu

Film nie tworzy całości, jest raczej zlepkiem scen. Jednak najbardziej problematyczne jest to, że w filmie nie ma konfrontacji głównych bohaterów. Jest duże efektów specjalnych, wybuchów etc. i jedna scena w której Batman mówi jedno zdanie, a Superman mu odpowiada kolejnym zdaniem. Ale nie ma prawdziwej konfrontacji, w której panowie powiedzieliby kim są, dlaczego tak postępują. A właśnie pokazanie i stworzenie relacja pomiędzy nimi, postaciami tak odmiennymi byłaby najbardziej ciekawa. I tego oczekiwałam. A dałam 5, bo obraz przyjemny, efekty specjalne dobre i generalnie film o takim budżecie ogląda się przyjemnie. Na koniec oczywiście dodaję, że to tylko moja skromna opinia :)

ocenił(a) film na 7
Ala_Wrona

Cenię sobie ją bardzo :) ja to widzę troszkę inaczej. Faktycznie fabuła i sceny sa poszatkowane i niepłynne i widać podział widoczny na 3 akty filmu - polityczny trhiller, konflikt Batmana z Supermanem i prequel do Ligi Sprawiedliwych. Na plusy w filmie na pewno samo pokazanie konfliktu Batka z Supermanem, walka między nimi, Wonder Woman, ostatnia walka i muzyka. Na minus to co powiedziałem wczesniej i Lex Luthor, który był tragiczny

ocenił(a) film na 5
Himiteshu

Haha dokładnie, dla mnie to też są 3 filmy :) I osobiście bardzo mnie to razi, bo bardzo cenię w filmach spójność i właśnie dlatego jestem dość krytyczna w stosunku do tego filmu. A Wonder Woman to trochę wyskakuje pod koniec filmu jak Filip z konopi :) A w trakcie walki warto jednak wiedzieć tak mało istotną kwestię jak np. kto kim jest ;) A muzyka ekstra!

ocenił(a) film na 7
Ala_Wrona

Wiesz, takie filmy sa przede wszystkim dla fanów komiksów którzy doskonale znają wszystkie postacie, wszystkie wątki, nawiązania do komiksów czy nawiązania. Dla innych może być to trochę niezrozumiałe

ocenił(a) film na 5
Himiteshu

Tak to prawda :)