PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626318}

Batman

The Batman
2022
7,4 128 tys. ocen
7,4 10 1 127968
7,2 99 krytyków
Batman
powrót do forum filmu Batman

Idąc na tego Batmana miałem niesamowicie wysokie oczekiwania, gdybym miał porównywać to był to mniej więcej taki hype jak przed premierą Spider Mana No Way Home, tyle że pomnożony tak z 15 razy.

I ten film przekroczył moje oczekiwania. Przeskoczył je niczym Adam Willingen w 2001, coś niesamowitego. Pierwsza godzina troszkę mi się przeciągała, aczkolwiek z każdą sekundą film znajdywał swoje tempo I nie pozwalał oderwać oczu od ekranu. Świetna fabuła, świetni bohaterowie, genialny soundtrack I istny majsterszyk w wykonaniu pracy kamer - scena pościgu za Pingwinem absolutnie przewyższa 90% scen pościgów z filmów akcji z ostatnich 30 lat.

Jedynym małym minusem było cameo Jokera. Osobiście nie sądziłem, że użyją jego postaci w jakiejkolwiek formie, obstawiałem bardziej niekonwencjonalną drogę. Przecież sam Riddler był głównym złoczyńca filmowym przedtem tylko raz w Batman Forever, więc wtrącenie postaci, można by rzec, nieco pobocznej, na piedestał głównego przeciwnika było zamiarem bardzo interesującym. W mojej opinii postać Jokera, już raz pokazana, musi przez swoją reputację zostać największym wrogiem w jednym filmie. Skoro tutaj mamy mieć trylogię, chętnie zobaczyłbym Jokera w 2 filmie jako postać podobną do Hannibala, będąca swego rodzaju konsultantem dla Batmana, cały czas za kratkami w Arkham. Pozwoliłoby to zbudować postać I relacje między nim a Batmanem, po czym 3 film mógłby być już skupiony na walce tej dwójki.

Swoją drogą, zalane Gotham stanowiłoby bardzo ciekawe pole popisu dla Mr. Freeze. Bardzo chciałbym zobaczyć go w drugim filmie, jako głównego złoczyńcę, bądź takiego pobocznego jak w tym filmie Pingwin.