PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=626318}

Batman

The Batman
2022
7,4 130 tys. ocen
7,4 10 1 129586
7,2 101 krytyków
Batman
powrót do forum filmu Batman

Na początku zaznaczę, że nie jestem żadnym wielkim fanem Batmana. Oglądałem ten film bez oczekiwania by wyglądał on jak poprzednie filmy z serii, niemniej jednak miałem w głowie, że dalej jest to film o Mrocznym Rycerzu takim jakiego wszyscy znamy. Zacznę od oprawy wizualnej ponieważ szybko można ją zamknąć wysoką notą 8/10. Ujęcia, kolory, CGI, gra świateł i cała reszta wpadała w oko i zachęcała do dalszego oglądania. Powiem więcej, odczuwałem podobny vibe co przy serii Matrix za co również stawiam wielkiego plusa. Fabuła również była wciągająca i zaciekawiła mnie na tyle by obejrzeć film skupiony od początku do końca (z paroma wyjątkami, film dało by się skrócić i wyszło by mu to na dobre). Motyw korupcji Gotham w połączeniu z zagadkami od głównego złoczyńcy przypadł mi bardzo do gustu, wykonanie również znakomite. Było o zaletach teraz czas na wady. Na początku wspomnę o oprawie muzycznej która wydawała się wybrakowana, muzycznie porwał mnie jedynie jeden moment mianowicie koniec pościgu za pingwinem. Cała reszta nie oddała klimatu ani nie wzmacniała doznań. Największym problemem całego filmu był sam Batman, nie aktor, a raczej scenariusz który mu postawili. Przez cały film nie mogłem pozbyć się wrażenia, że pod maską siedzi dziecko które zna postać Batmana i przypadkiem ma też jego strój. Biło od niego również tym "edgy" stylem (np. moment gdy Alfred zwrócił mu uwagę by pilnował interesów, a w odpowiedzi usłyszał, że nie potrzebuje tego wszystkiego :) ) przez co czułem się jak bym oglądał film dla nastolatków, ciężko mi było przez to wczuć się w monolog pod koniec (po za tym, że nie był jakiś porywający), zalatywał mi on straszną banalnością pokroju cytatów z facebooka. Nie będę rozwodził się nad romansem, był żałosny i jedynie bardziej utwierdził mnie w tym co napisałem na temat postaci Barmana. Na koniec wtrące jeszcze, że dialogi momentami wydawały się płytkie. Ogólnie wrażenie po filmie jest niezłe. Znaczna część filmu na plus, kilka niestety kluczowych rzeczy których nie da się pominąć na minus. Ocena końcowa 7/10.

ocenił(a) film na 3
Franek_Szmal

7 to zdecydowania za dużo. Ten batman jest po prostu słaby.