zalety
+ wizualia finczer na sterydach plus lata 70 te, zabrakło tylko kuli burzącej, zabawa światłem przednia
+kobieta kot wychowałem się na familijnym serialu czarnego gwałciciela zawsze podobała mi się jej matka (to że wyrwała jako stare pudło aquamena, conana barbarzyńce, kala drogo to już w ogóle jakaś grubsza akcja). A tak serio mała, pakowna, elastyczna. wiadomo kanarka nie połknie, pejczem głowy manekinowi nie zetnie, ale ma
+ zacne mordobitki mastershoty w wickostandardzie
+dźwięk muzyka
+psychologia batmana dynamiczny rozwój postaci z tłem społecznym from vengeance to hero no i polski ład
+smaczki batmanowe np gangi podpięte pod złoczyńców (z TAS czy gier)
+alfred
+ nirwana dla batmana (grunge jest bardzo gotham)
wady
-histeryczny przerysowany ridler sapiący, śpiewający ave maria, geniusz z napadami szału pięciolatka dodatkowo scenariuszowa karykatura johna doe
-śledztwo z głupimi zagadkami symultaniczne rozwiązywanymi z przez gacka
-rysowanie podłóg (ja wiem że to świetnie wygląda, ale jest to mega idiotyczne)
-ogólnie cały wątek zerżnięty z filmów o seryjnych mordercach poza pierwsza sceną totalnie bezpłciowy i wykastrowany (Pg 13 is for pussy)
-Turturro jak gościa uwielbiam od b.finka to tu tylko turturuje
+/-
-emo batman z kryzysem suicydalnym w tle (dojmujące poczucie bezradności i beznadziei), który odkrywa że mu zależy a potem jeszcze coś odkrywa i się zmienia, dojrzewa. wszystko pięknie by było , gdyby tą rolę zagrał jakiś ultra agresywny dopakowany nastoletni ziemniak w stylu tego ziemniaka wilkołaka ze zmierzchu, a nie 35 letni wampir z pomalowanymi oczami. Patison za stary i za miękki, chyba że robił tu za 20 latka.
-pingwin fajny , ale niepotrzebny