PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=540909}
5,9 76 tys. ocen
5,9 10 1 75996
4,9 21 krytyków
Battleship: Bitwa o Ziemię
powrót do forum filmu Battleship: Bitwa o Ziemię

Np sygnał wysłany z ziemi.
Nie wiem jak daleko znajduje się ta planeta w kierunku której mieli wysłać sygnał, ale zakładając że dosyć daleko a nic nie podróżuje szybciej niż światło to pewnie sygnał powinien tam lecieć dziesiątki lat.
Dla mnie to film dla nastoletnich onanistów
Ode mnie będzie 6, przy czym +2 tutaj za efekty

sebastikantus

z tym podróżowaniem szybciej od światła to można polemizować

ocenił(a) film na 3
lbartosz

Ta planeta jest oddalona o 20 lat świetlnych. Było w filmie że leży w systemie Glise. Sygnał nadany z ziemi dotarł by tam nie wcześniej niż za 20 lat. I z tym nie ma co polemizować. Film to jeden wielki absurd , ale z masą efektów specjalnych, idealny dla niezbyt inteligentnych amerykańskich nastolatków.

ocenił(a) film na 7
fab1986

Teoretycznie nic nie moze przemieszczac sie szybciej niz swiatlo, ale ostanio cos tam rozpedzili szybciej niz swiatlo i zabilo to ostrego cwieka bo troche zmienia to poglad na fizyke jaka znamy :)

ocenił(a) film na 3
golabnet

Słyszałem o tym. Ale już dawno to zdementowane. Winny był "luźny kabel". A to coś to były neutrina , które rozpędzono powyżej prędkości światła w akceleratorze CERN. Jak już pisałem techniczna usterka spowodowała błędne odczytanie wyników. Na razie ogólna teoria względności Einsteina nie jest zagrożona :). Chociaż oglądał taki program na Discovery odnoście przekroczenia przez np. statek kosmiczny prędkości światła w cale nie naruszając żadnych praw współczesnej fizyki. Ale to wszystko jest przyszłość nie za setki ale tysiące lat.

ocenił(a) film na 7
fab1986

a to nie slyszal ze cos popsuli :), ale mozna wysnuc niezla teorie spiskowa :P, ze przekroczyli predkosc switla, a teraz tuszuja, wymyslaja bo przekrocznie tej bariery by zmienilo cala fizyke i nie moga do tego dopuscic :P heheh. Ciekawe czy gdzies juz jest taka teoria :P

golabnet

Wspomniana przez fab1986 koncepcja to napęd warp, bańka zaginająca czasoprzestrzeń. Przy potencjalnych nakładach energetycznych niemożliwa do realizacji pewnie przez kolejne 1000 lat o ile w ogóle jest możliwa. Istnienie takich teorii i teorii strun, M teorii, obecne stadium rozwoju ludzkości i ilość energii jaką jednocześnie pozyskujemy, świadczy raczej o tym, że chcemy znać prawdę bez względu na cenę (obalenie przez Einsteina prawa powszechnego ciążenia Newtona, odkrycie Hubble'a. obserwacja supermasywnej czarnej dziury w centrum naszej galaktyki czy mechanika kwantowa i odkrycie kwarków w swoim czasie wywołały pewnie jeszcze większe rewolucje) do tego w żaden odczuwalny sposób by nam nie zagroziła. Z tego co wiemy na dzień dzisiejszy, w całym wszechświecie nie ma wystarczającej energii do tego żeby rozpędzić pojedynczy atom do prędkości równej prędkości światła, nie mówiąc o statkach kosmicznych

ocenił(a) film na 6
golabnet

Odkrycie tego typu nie zmieni "calej fizyki", a istnienie czastek elementarnych podróżujących szybciej od światła bierze się pod uwagę od dłuższego czasu.

ocenił(a) film na 6
fab1986

Nawet jakby planeta była oddalona o 100 lat świetlnych, to nigdzie w filmie nie ma powiedziane, że sygnał został na niej odebrany. Cywilizacja dysponująca taką technologią mogła przechwycic sygnał w każdym momencie jego podróży.

ocenił(a) film na 5
sebastikantus

Ja zwątpiłem w scenariusz jak brat głównego za kare za złe zachowanie każe mu wstąpić do marynarki - dla zachęty dostaje od razu tytuł liuetenant commander;] - fajnie

Hilarious

bzdura jak w większości filmów made in usa

ocenił(a) film na 7
Hilarious

Nie widze w tym nic dziwnego ze brat karze isc do woja.

Jezeli chodzi o liuetenant commander, dla mnie bylo to oczywiste, ze przeskoczyli o pare lat do przodu (zapmnieli napisac dla ciebie w dolnym rogu pare lat pozniej :) ), tak samo przeskaczyli na poczatku, ze puscili sygnal a potem kilka lat pozniej scena z burito.

golabnet

Dokładnie. Chociaż rzeczywiście ktoś mógł nie załapać. Nie czuło się tego przeskoku o kilka lat.

ocenił(a) film na 6
kenexgro

Ludzi , którzy tego nie skumali nie warto nawet ratować. Moje zdanie...

ocenił(a) film na 6
sebastikantus

Załóżmy, że magicznym cudem dotarł tam w 24 godziny (co ja gadam ?), ale zatrudnienie Rihanny? Kto to wymyślił? Ja dam 6/10, byłoby wyżej ale nienawidzę tej "gwiazdy" muzycznej.

ocenił(a) film na 7
stalker52

Nie w 24h. Nie wiemy ile czasu minęło od pójścia tego 'jakmutam' do wojska. Na pewno nie dzień. xD Może kilka lat, ale faktycznie nie 20.

ocenił(a) film na 4
stalker52

Co się czepiasz Rihanny.Czep się scenarzystów, bo to oni położyli ten film.Panów Jona Hoebera i Ericha Hoebera trzeba omijać łukiem, bo wali im głupotą spod kopuł.

ocenił(a) film na 9
sebastikantus

Ja myślę że sygnał przechwyciły ich statki zwiadowcze przelatujace dość niedaleko Ziemi dlatego tak koniecznie chcieli się ze swoimi skontaktować - że jest tu po co przylecieć w wiekszej liczbie

ocenił(a) film na 8
sebastikantus

sebastikantus ciemniaku moze nie znasz terminu science fiction, pozwol ze przetlumacze ci na polski - naukowa fikcja, oczekujesz od filmu SF pelnego realizmu ? moze sprawdz w slowniku co znaczy fikcja ?

Smigol

Po 1 nie musisz mnie obrażać, po 2 czy znany jest Ci termin "twardego SF" ??? Jeśli nie polecam sprawdzić gdzieś w necie