Musicie go zobaczyć......
To jeden z kultowych filmów o Bieszczadach zaraz po drugiej wojnie...
Każdy powinien zobacyzć ten film choć raz w życiu!
Ja go oglądam co miesiąc :) Ale tak naprawdę, to cała historia nie dzieje
się w Bieszczadach.
Hmm... też czytałem te recenzje... Ale jeśli nnie w Bieszczadach to czemu pojawia się słowo o Baligrodzie oraz o Banderowcach? Jak sądzisz?
Nie wiem. Ale chyba nie w książce się to pojawia? (nie czytała). Sam Hłasko
pracował jako kierowca chyba w Karkonoszach, Moim zdaniem dzieje się to
gdzieś w górach koło Kotliny Kłodzkiej. Tam są takie wspaniałe krajobrazy.
A może mi się tak wydaje, bo była tam kilka razy i zakochała się w tych
stronach? W Bieszczadach też raz była (też się bardzo podobało), ale
pamięta raczej mniej strome góry. PS. O banderowcach moim zdaniem tylko z
powodu cenzury, to taki "ukłon" w stronę władzy, bo sam film był całkowicie
"nieprawomyślny". No, jeśli nie liczyć farsowej roli samego Partyjnego, ale
ta scena czytania Biblii umierającemu Apostołowi to już nie wiem , jak oni
to przemycili.
Książki nie czytałem. Gdziekolwiek jednak akcja by się nie działa to film jest bardzo ciekawy. Sama przyznasz :)
Ja w górach koło Kotniny Kłodzkiej nigdy nie chadzałem. Mówisz że jest tam cudnie... hmm... to może kiedyś się wybiorę :) Te górki są wyższe niż w Biesach?? Bo Biesy uwielbiam, już tam byłem 6 razy. Wiesz.. Szukam jakby to powiedzieć powiewu tamtych czasów.... Smolnicy, Łemkowie (Bartne), Zielonoświątkowcy (Wola Miechowa) Cerkwie, zakapiorzy (koło Jaworca), reszki pamiątek po akcji Wisła, UPA - sotnie (Chryszczata i okolice)... Narodowe Siły Zbrojne - Żubryd (Żubryd - Beskid Niski raczej), bary z tamtych dni (niestety przerabiane na discu - przykłąd to Ustrzyki Górne - Kremenaros)... ludzie pamiętający te czasy lat 60-tych (tubylcy)... wymarłe wioski jak choćby Krywe-Hulskie, Tworylne. Zapomniane Sianki - 3 kurort (według kilku źródeł)uzdrowiskowy przed 1939-tym po Zakopanym i miejscowości kórej już nie pamiętam. Opowieści i Biesach i Czadach (i inne legendy) i wieści o wschodnich towarzychasz co jak przekroczyłaś granice to zwijali Cię na spory okres czasu i słuch po Tobie ginął na pewien czas. Teraz zresztą też podobno zwiną na 48 godzin jak nic :)
A czy widziałaś film Ranczo Teksas? Jeśli tak to co o nim sądzisz... Opisz bo Ciekaw jestem Twojej opini.
Pozdrawiam
Jak widać z obszernego opisu na ten temat kol. maks_2
http://www.filmweb.pl/topic/648379/Bieszczady+czy+Karkonosze.html), to
chyba dobrze myślała.
film genialny. Kto nie czytał Hłaski powinien- na początek polecam Ósmy dzień tygodnia oraz Cmentarze. Nie tylko legenda o tym pisarzu zasługuje na pamięć, ale przede wszystkim jego twórczość.