PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=606190}
4,3 72 tys. ocen
4,3 10 1 72107
2,9 31 krytyków
Bejbi blues
powrót do forum filmu Bejbi blues

Więcej info za pewne będzie w prasie . Na pewno zdobył niedźwiedzia i wygrał swoja sekcję. Film przyjęto z ogromnym entuzjazmem i bardzo się podobał :):):)

ocenił(a) film na 6
artagasamazis

Jak to możliwe? Za co te nagrody?

ocenił(a) film na 8
uncensoredend

Za dobry i wartościowy film. Za granicą słusznie ten film doceniają , najpierw Toronto , teraz Berlin. Tylko w Polsce oczywiście nie umiemy docenić.

ocenił(a) film na 4
artagasamazis

nie wiem co w tym filmie jest wartościowego. Dla mnie porażka, już "Galerianki" były o wiele lepsze.

ocenił(a) film na 8
Caramell

Twoje prawo , dobrze , że nie wszyscy myślą jak ty. Film nie tylko wygrał swoją sekcję i dostał niedźwiedzia , ale również otrzymał specjalne wyróżnienie, więc jak widać podobał się bardzo i inni znajdują w nim wartość artystyczną .

artagasamazis

jestem ciekawy co teraz powiedzą polscy krytycy ? chyba trochę powinni pomyśleć czy się znają na tym co robią czyli na analizie filmów? jak myślisz co zrobią?

lovelas_filmweb

Może również powinniśmy stworzyć jury złożone z dzieci, bo, jak czytamy na stronie: "In this section the jury members are no older than those of the audience. Eleven children and seven teens award the best films with Crystal Bears. "

artagasamazis

Ta, bo niemcy nagle znają się na filmach. Haha. Jaja iś habe kiełbasen, gut. Pokaż mi jakiś niemiecki film, który nie jest szmirą kategorii B. Ranga tych nagród jest taka sama jakby dostała polskiego kaczora od klubu wzajemnej adoracji.

Caramell

film ? nie rozśmieszaj mnie :P Był kiepski. Jeśli już coś ma być lepsze to ETIUDA "GALERIANKI" ;)

artagasamazis

oglądałam Galerianki i był to chyba najgorszy film jaki widziałam w życiu, może przekazuje jakąś minimalną treść ale dla mnie większa jego część była żenująca. Podejrzewam, że Bejbi Blues też jest do niego podobny. Widziałam zwiastun i czytałam o czym jest i jak dla mnie pani ''reżyser'' próbuje być oryginalna i najwyraźniej jej to nie wychodzi

ocenił(a) film na 10
artagasamazis

Dlaczego zagraniczne kino potrafi docenić talent polskiej wspaniałej reżyserki, a Polacy tylko wyzywaliby od smieci i ogladali komedie najchetniej romantyczne bzdety pokroju big love? Dlatego przynajmniej UZNAWANY NA CAŁYM ŚWIECIE festiwal w BERLINIE zna wartosc tego filmu, mało tego w sekcji generation jury byli też młodzi ludzie, róznica kulturowa czy różnica w umiejętności pojmowania problemów? U nas rpzechodzi tylko szmirowata komedia, nikt nie docenia prawdziwego przesłania w filmie czy jego ukrytego sensu, tego ze ma edukować... zapraszam na strone pisfu, nic dodac nic ując KASIU DZIĘKUJEMY!!!

ocenił(a) film na 10
kate8828

big love to jest romantyczna komedia? chyba ci się coś porąbało... Dobrze ze nagroda trafiła do polskiej twórczyni bo to dobrze, ale po co zaraz innych brukać chwaląc innych. widocznie polska młodzież nie zrozumiała Baby blues a niemcy są do przodu i zrozumieli i bardzo dobrze!!! czesc!

kate8828

Bo polacy robią chujowe filmy, a niemcy nie mają gustu i dają nagrody za byle gówno. Do niedawna niemcy myli się mydłem z ludzi bo nie wiedzieli, że lepsze jest mydło z mydła.

ocenił(a) film na 8
barry4500

omg. RASIZM W CZYSTYM WYDANIU. żenada

kate8828

''KASIU DZIĘKUJEMY!!!'' chyba się zaraz popłaczę ze wzruszenia.. my jakże źli Polacy! zostaliśmy łaskawie docenieni przez Niemców! ojej padnij im i dziękuj na kolanach że dali jej jakąś nagrodę. ale wiedz jedno dla reszty ludzi niezależni ile nagród dostanie ten film będzie takim samym gównem. reżyserka nic nie wie o nastolatkach a próbuje nakręcić jakieś... w ogóle szkoda słów na nią

ocenił(a) film na 10
artagasamazis

Pani Rusłaniec, GRATULUJEMY!

Pozdrawiam (zwłaszcza rzucające we mnie błotem i wyzywające od klakierów trolle),
Stefan

ocenił(a) film na 1
Stev_Kowalski85

Pozdrawiam nie klakiera.Trochę za wcześnie z tym wyskoczyleś,Gratulacje ? już? Poczekaj na oscara i złote lwy jak mówiłeś wcześniej ,że to murowany kandydat do tych nagród.itp . Mówią- ,,w Berlinale wciąż brakuje arcydzieła '' A Bejbi Blues?No stary,co z Twoim nosem? ,pomylili sekcje na tym festiwalu,bo nie wiem .Tak? dziecięce jury? 14 plus...........Generation Co to za sekcja,peryferia,upchane trochę,co nie? Według Ciebie miał podbić świat.......brahh.isi isi.

użytkownik usunięty
darecki77

No ale to chyba dobrze, że polskie filmy za granicą są w jakiś sposób doceniane czyż nie? oby więcej takich niespodzianek.

ocenił(a) film na 8
darecki77

Jedna z 2 konkursowych sekcji. Po za tym film otrzymał również specjalne wyróżnienie od generalnego jury konkursu, więc jak bardzo byś nie chciał tego pomniejszyć jest to sukces. Poczytaj recenzje, wypowiedzi ludzi po festivalu - może dotrze do ciebie, że innym ten film się podoba.

artagasamazis

Nie od "generalnego jury konkursu" tylko od 3-os jury powołanego w kategorii generation 14 plus :The members of the new Generation 14plus International Jury - Andrew Okpeaha MacLean, Lucy Mulloy and Xavier García Puerto. Jury konkursu głównego: The members of the 2013 International Jury, Wong Kar Wai (President), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen und Ellen Kura. Gratuluję nagrody, ale warto coś sprawdzić zanim się napisze

ocenił(a) film na 8
heja_hej

Może coś źle zrozumiałam , ale niedźwiedzia przyznało jury secji +14 a wyróżnienie specjane jury międzynarodowe.

Jury młodzieżowe:
Kryształowy Niedźwiedź dla najlepszego filmu: "Bejbi blues"
Specjalne wyróżnienie: "Pluto"
Kryształowy Niedźwiedź dla najlepszego filmu krótkometrażowego: "Rabbitland"
Specjalne wyróżnienie dla filmu krótkometrażowego: "Treffit"

Jury międzynarodowe:
Grand Prix: "Shopping"
Specjalne wyróżnienie: "Bejbi blues"
Specjalna nagroda jury dla filmu krótkometrażowego: "Första gången"
Specjalne wyróżnienie dla filmu krótkometrażowego: "Barefoot"

artagasamazis

no tak, w sekcji 14plus Srebrnego Niedźwiedzia przyznają dzieciaki w wieku do 14 lat, oprócz tego jest trzyosobowe dorosłe międzynarodowe jury, ale powołane tylko do tej kategorii 14plus, w kategorii Kplus należącej do sekcji Generation było inne jury dorosłych

ocenił(a) film na 8
heja_hej

Nie jest to jednak powód by umniejszać sukces tego filmu. Nie wszystkim musi się on podobać, ale za granicą spotyka się z bardzo dobrym przyjęciem.

artagasamazis

Ale ja nie umniejszam, tylko informuję jaką nagrodę dostał film, zawsze fajnie przeczytać o sukcesie polskiego filmu!

ocenił(a) film na 8
heja_hej

Heja_hej przepraszam. Oczywiście nie mówiłam o tobie. Tylko o osobach, które na informacje o niedźwiedziu pisały komentarze, że to dzieci go przyznały i to żadna nagroda. Film doceniło zarówno młode jak i dorosłe jury, więc należy się cieszyć.

użytkownik usunięty
artagasamazis

Niestety nie ma z czego. Fakt, że Polska jest kojarzona z takim barachłem powinien raczej smucić.

artagasamazis

artagasamazis jasne, bo mają potwierdzenie swojej opini o Polakach, teraz dopiero mogą mówic że Polacy to qrwy pijaki i zlodzieje, dlatego tak rozsławili ten film hahahaa, ale to tylko taka moja teoria spiskowa;)

ocenił(a) film na 1
artagasamazis

Nic nie pomniejszam,Ty zawyżasz jego sukces a sama zauważyłaś że się pomniejszył bo motasz się w jakiej kategori zdobył nagrodę.Generaton 14+ Poszedl news w mediach że Bejbi Blues dostał nagrodę,ale mało kto wie że od dzieci,poza główną stawką,to wszystko.Mało kto się orientuje oco chodzi w tym rozmydlonym festiwalu. 3 główne sekcje,konkurs główny,forum,panorama, Nagroda im. Alfreda Bauera ,Teddy award przyznawane przez środowisko LGBT za filmy poruszające tematykę mniejszości seksualnych.niedzwiedz złoty,srebrny,kryształowy,
Poza tym swoje nagrody przyznawało m.in. jury ekumeniczne, Amnesty International, Jury Nagrody Pokoju, Gildia Niemieckich Kiniarzy oraz jury krytyki filmowej (nagroda FIPRESCI).Pogubić się można prawda?,Przejrzysty festiwal jak giełda na wall street.Już widzę te reklamowe hasełka przy następnym dziele pani Rosłaniec ,,Nowa produkcja twórczyni głośnych,kontrowesyjnych nagradzanych filmów!!!' ale większośc ludzi którym się nie podobał Bejbi Blues niestety będą pamietali rozczarowanie w kinie , nie nabiorą się następnym razem tak latwo.

ocenił(a) film na 8
darecki77

Mów za siebie a nie za większość :) Ja wyszłam z kina z masą emocji i nie było wśród nich rozczarowania. Po za sposobem montażu , podobało mi się wszystko!

artagasamazis

http://www.berlinale.de/en/das_festival/preise_und_juries/preise_generation/inde x.html

pixi222

gratulacje :P

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
barry4500

Bo wiesz, on "pokazuje problem".

film przyciąga uwagę nastolatków.
nie to, że jest dla nich dobry, bo wielu z nich zamiast "uczyć się na cudzych błędach" uzna, że taki tryb życia jest "cool" i będzie go powielać.

Tak czy owak, dzieciarnia lubi takie filmy.