PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=193460}
6,3 63 tys. ocen
6,3 10 1 63335
6,2 20 krytyków
Beowulf
powrót do forum filmu Beowulf

To w koncu jak to film czy rendering. Dziwnie sie czulem ogladajac ten film. Skoro uzyto njnowszych technik komputerowych to czemu sie czulem ze ogladam takiego bardziej podrasowanego shreka a nie film z widowiskowymi efektami specjalnymi co to ma byc. Efekty w tym filmie sa na poziomie cutscenek z dobrej gry komputerowej a nie z wysokobudzetowego filmu co jest? Niech biora przyklad z matrixa, gwiezdnych wojen itp. tam efekty specjalne tryskaja :D na prawo i lewo. Beowulf nadaje sie na konkurs grafiki i animacji na CG a nie na wielkie dzielo kinematografii. Beowulf nawet nie przypomina Ray'a winston'a ktory niby gral w tym filmie jedyne co to zauwazylem podobienstwo z hopkinsem w roli krola i golie w roli matki grendela i tyle. Aktorzy byli chyba tylko poto by glosow uzyczac bo nie wiem poco innnego. Mam szczera nadzieje ze beowulf jest odosobnionym przypadkiem bo jesli w przyszlosci mam chodzic do kina na filmy w ktorych graja bity i bajty, zera i jedynki to ja dziekuje za taka przyszlosc. Tlo scena i cala reszta moga byc sztuczne, cyfrowe, specjalnoefektowe :D ale aktorzy musza byc aktorami z krwi i kosci na litosc boska, jesli bede chcail poogladac dobra animacje, grafike to kupie gre komputerowa do kina ide poto by ogladac gre aktorow a nie ruchy modeli ktore ktos wyrenderowal i zanimowal, shrek itp to co innego bo to "filmy animowane" ale coz ile ludzi na swiecie tyle zdan na ten sam temat.

ocenił(a) film na 6
Oldi

Oczywiście zgadzam się z Tobą. No ale nie do końca :]. Prawda jest taka, że najnowsza technologia grafiki komputerowej wciąż jeszcze sporo ustępuje kamerze. Tym bardziej doceniam pracę grafików nad Beowulfem, bo nikt jeszcze w pełnometrażowym filmie nie zbliżył się tak do fotorealizmu [choć wciąż jeszcze do niego daleko] jak oni, wykonując CAŁY FILM w technice animacji komputerowej. Oczywiście Beowulf to nie jest wielkie dzieło kinematografii, tylko film dość przeciętny. Śmiem jednak twierdzić, że gdyby nakręcono go normalnie, to byłby dalece mniej interesujący [przynajmniej dla mnie]; i nie martwiłbym się tak o przyszłość na Twoim miejscu, bo co roku graficy są bliżej fotorealizmu i trudno sobie wyobrazić, co wyczyniać będą za takie na przykład 10 lat...

ocenił(a) film na 9
Oldi

A co za różnica czy to film czy jakis rendering? I jaką techniką zrobione. Liczy się wrażenie. Krytyk Felis napisał, zę kina w tym niewiele, ale ja sie nie zgadzam. Nie bądźmy tacy schematyczni. Efekt 3D robi duże wrażenie, a poza tym, niezależnie od tego, jest to kawał wrażeń filmowych. Świetna muza, świetne ujecia kamery, kolorystyka, ciekawie napisany scenariusz i skomplikowany główny charakter, świetny Grendel i niezłe sceny walk, i najlepszy kinowy smok jakiego widziałem. A że aktorstwo wypada drewnianie z powodu nowej techniki? Po pierwszych 10 sekundach przestało mi to przeszkadzać. Jeśli to nie kino to czym jest wobec tego film animowany, np. Toy story? Albo Disney? "Królewnę śnieżkę" wybrano do setki najlepszych filmów wszechczasów.