PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=484627}
7,1 19 tys. ocen
7,1 10 1 18888
6,5 4 krytyków
Berlin Calling
powrót do forum filmu Berlin Calling

sciezka dzwiekowa

ocenił(a) film na 9

sciezka dzwiekowa jest rewelacyjna! ktos moze wie gdzie znalezc wiecej takiej?
Film zapowiada się interesująco...

ocenił(a) film na 6
grupy

Chodzi Ci o progressywne rytmy. Wiec posluchaj sobie

Markusa Schulza!!! prowadzi audycje GDJB znajdziesz w necie i ogolnie cala dyskografia to majtersztyk, naprawde wysokie loty. W sumie od niego bym zaczal bo otworzy Ci oczy na dobra muze:)
Marcusa Schossowa
Phynn
Deadmau5

a tak poza tym to
Aphex Twin - ale to ekcentryk trzeba go lubic bo ma bardzo rozne dziwne brzmienia

ocenił(a) film na 9
Czarli_3

Aphex juz mi dobrze znany, w sumie to biegam dookola wszystkiego niestandardowego jesli chodzi o muzykę. Dzieki za polecone!

ja polece stary klasyczny gusgus w ramach rewanzu:)
http://www.youtube.com/watch?v=xBbF74JnKhI

ocenił(a) film na 6
grupy

Dobry ten gusgus. Masz cos jeszcze?

Gabriel & dresden - http://www.youtube.com/watch?v=w0BFfeCFsg0

I cała serie anjunabeats- zwl. anjunadeep

Czarli_3

Czarli, a co ma wspólnego progressive z muzyką graną w tym filmie?;/ Jeśli chciałeś przyszpanować tym, że znasz się na muzyce elektronicznej to Ci nie wyszło. O ile wiem to Paul Kalkbrenner gra i tworzy muzykę z gatunku Techno, a to on jest autorem ścieżki dźwiękowej do tego filmu. I jeszcze jedno tacy dj'e jak Schulz i Shossow to specjalizują się raczej w muzyce trance a nie progressive, chociaż na pewno grają też progressive ale częściej chyba trance.
btw. soundtrack jest genialny o/

użytkownik usunięty
A_cid

Taaa, Schulz i Shossow to zdecydowanie progressive. I chyba Ty sie nie znasz ?

Zapraszam do Płocka na początku sierpnia na Audioriver, Kalkbrenner był w 2006 r. Teraz będzie Ritchie Hawtin i DJ Hell. Z tego co się orientuję Schossow gra nieco progresywnie http://www.discogs.com/Marcus-Schossow-The-Last-Pluck-From-My-Heart/release/1739 675, Schulz zdecydowanie trance, ale trochę i progressive. Brakuje mu do geniuszu M.I.K.E'a Dericksa, ale to się i tak nijak ma do ścieżki dźwiękowej. Kalkbrenner mistrz z BPitch Control specjalizuje się w brzmieniach techno, tech-house i minimal. Ani Schossow, ani Schulz nie liznęli tych brzmień.

Czarli_3

Buhahaaha to widzę że się znawca się znalazł ,albo raczej muzyczny ignorant. Kaklbrenner przyrównany do transiarzy Dedmau 5,Schossowa i Schulza <-- dobry żart. scieżka filmowa nie ma nic wspólnego z tym co poleciłeś, tak jak techno(minimal) z komercyjnym trancem, który polecasz!!
Jeśli chcesz coś podobnego do Kaklkbrennera polecam Sasha Funke, Apparat na początek.
A i dj których wymieniłeś to trance, mający rzadko coś wspólnego z progressive. Jeśli chcesz wiedzieć co to progressive polecam największą gwiazdę tego stylu : Moshica, po za tym Kintar, V-sag itp.

grupy

Moim zdaniem najbardziej podobny muzycznie do Kalkbrennera jest Orbital - klasyka elektroniki.

ocenił(a) film na 5
michals46

Markus Schulz czy inny Phynn i tym podobne trensy to badziewie :D
W stylu Kalkbrenner'a gra właśnie Sascha Funke, Apparat czy Ellen Allien. W ogóle co ja się bede rozpisywał:
http://www.discogs.com/label/BPitch+Control

Tutaj masz label w którym wydaje Kalkbrenner oraz inni wykonawcy grający podobną muzykę.

A co do postu wyżej - Orbital to mój ulubiony zespół :D Chociaz oni grają średnio podobną muzykę do Kalkbrenner'a.

użytkownik usunięty
Kowal1881

muszę go obejrzeć, zapowiada sie ciekawy film! : D
co do sporu odnośnie muzyki/ gatunków etc. to ja osobiście już przywykłem do tego, że niektóre osoby utożsamiają muzyke house, trance, elektroniczną, elektro idt. ze słowem TECHNO -_-
a wymienieni deadmau5 czy markus schulz na początku to oczywiście producenci w stylu minimal i progressive (dla niektórych już trance - -z tym też sie zgodze) :)

ocenił(a) film na 9
grupy

jacko78 - dobrze mówisz a raczej piszesz :P, AR i tyle w tym temacie, chociaz i tak wiekszosc pewnie nigdy nie słyszalo o ekipie z MINUSA itd. schulz i schossow, porównywac tych grajków z sunrise do paul'a smiech na sali po prostu.

ocenił(a) film na 9
drummer09

matko boska wszyscy swieci...."markus schulz gra progressive" do tego dorzucono jeszcze schossowa...Ludzie kochani oni nawet nie graja czegos takiego jak progressive trance.Graja trance,czasem z elementami tech trancu. Malo wspomaniec ze wystarczy posluchac audycji "evolution" Markusa albo "tone diary" schossowa - tam wogole nie ma progressivu.
btw.na Godskitchen Schulz absolutnie pozamiatal,bylem widzialem, masakra...

ocenił(a) film na 5
grupy

Nie wiem, czy warto usilnie szukać podobnych muzyków i klimatów. W końcu Kalkbrenner właśnie dzięki temu unikalnemu brzmieniu jest dziś znany i ceniony. Za pomocą pozornie prostych rozwiązań, chwytliwych loopów, tworzy zupełnie niebanalne melodie, nagrania, które choć dziś postrzegane są przede wszystkim jako techno, to mają w sobie też tego ducha, nieskrępowanie muzyki wczesnych lat 90., w tym tak zwanego 'berliner trance'. Wzorem poprzedników, najlepiej po prostu polecić wykonawców podobnej klasy, a więc wspomniane BPitch Control, w którym od początku wydaje Kalkbrenner. Jeżeli odwiedzisz Discogs, to dzięki wprowadzonemu systemowi rekomendacji do konkretnego wydawnictwa będziesz miał już z górki. Od siebie polecę też "From Here We Go Sublime" The Field. Powinno ci się spodobać.