Bez mojej zgody

My Sister's Keeper
2009
7,6 119 tys. ocen
7,6 10 1 119259
6,1 8 krytyków
Bez mojej zgody
powrót do forum filmu Bez mojej zgody

Bardzo słaby

ocenił(a) film na 3

Obejrzałam ten film zaraz po przeczytaniu książki i czuję wielki niedosyt. Wiele wątków zostało pominiętych, a nad niektórymi niepotrzebnie się głębili (np ten album rodzinny). Jak dla mnie było to zbyt ckliwe, nie poznajemy w filmie w ogóle ani rodziny, ani prawnika. Tylko płaczliwe sceny. Ktoś chyba w ogóle nie miał pomysłu na ten film i nakręcił kilka scen, które złożył w całość.

W książce Jessy jest typowym chuliganem, podpalaczem, wyprowadza się z domu. Anna jest w ogóle nie zauważana, rodzice nie znają jej zainteresowań, nie liczą się z jej zdaniem.

Ponad to jest świetnie opisany ta niezgodność interesów, rodzina, która nie potrafi sobie z tym poradzić. A nie rozweseleni rodzice zabierają dzieci na plażę, zakupy. Zupełnie zmieniony sens fabuły.

(spojler)
Ale co najważniejsze książka zupełnie inaczej się kończy. To Anna umiera na końcu! Wracając z sądu ginie w wypadku samochodowym i jej nerkę ostatecznie dostaje Kate. Przeżywa operację i następuje remisja. Może mało prawdopodobne, ale chociaż było zaskakujące zakończenie, w ciekawy sposób opisane. To było wzruszające. A nie oglądanie przez 1,5h dziewczynki chorej na białaczkę. Pod koniec już się tak przyzwyczajamy do jej choroby, że nawet jak umiera nie robi na nikim wielkiego wrażenia.

ocenił(a) film na 10
cupriaczek

więc oceniłeś ten film porównując z książką , a gdybys nie czytał książki to ocenił byś wyżej ... jeśli ten film zasługuję na Twoją marną trójkę to nie wiem gdzie Twój gust i uczucia.