Bez mojej zgody

My Sister's Keeper
2009
7,6 119 tys. ocen
7,6 10 1 119259
6,1 8 krytyków
Bez mojej zgody
powrót do forum filmu Bez mojej zgody

Słaby

ocenił(a) film na 5

Sam pomysł na historię jest ciekawy, ale niestety film nie umywa się do książki, a to właśnie po przeczytaniu książki z ciekawości sięgnęłam po film. Mam wrażenie, że bohaterowie przedstawieni są w zupełni inny sposób niż ci opisywani w powieści. Inne cechy, inne zachowanie, sposób bycia, a już chyba przede wszystkim cukierkowy brat, który nie ma nic wspólnego z postacią z książki. Książka ukazuje różne wartości danego człowieka, skupia się na problemach, których film w ogóle nie poruszył, a które moim zdaniem w całej historii były najciekawsze i najważniejsze, bo świetnie się czytało odczucia każdego bohatera i to jak postrzegał on całą sytuację życiową i jak sobie z nią (nie)radził. Film jest po prostu zbyt prosty, a Jodi Picoult uwielbiana jest przecież głównie za cudowne i trafne przedstawianie ludzkich uczuć, wizji życia i społecznych konfliktów. Tego zabrakło mi w filmie. Nie wspomnę oczywiście o wymienianym przez wielu kiepskim zakończeniu, które psuje cały film, bo jest zbyt banalne. Jeśli ktoś tylko oglądał film, na pewno mu się on podobał, ale ja - miłośniczka wersji papierowej jestem zawiedziona tak słabą ekranizacją. Denne dialogi i ogólne nijakie przedstawienie całej historii. Niestety nie potrafiłam spojrzeć na film i na książkę jako na osobne prace, bo chcąc nie chcąc oglądając film kierowałam się tym, co wcześniej przeczytałam. Stąd moja niska ocena.