Jestem matką i dla mnie film, w którym głównym wątkiem jest torturowanie człowieka, zabijanie niewinnych i chęć robienia krzywdy dzieciom jest po prostu masakrą. Oglądając, miałam jeszcze nadzieję na jakieś zaskakujące zakończenie, ale niestety nie doczekałam się.
Powiedziałbym raczej torturowanie człowieka, aby nie doszło do śmierci niewinnych.
Ok, ale to i tak nic nie dawało i w końcu w ogóle nie pomogło. Poza tym film bez sensu, facet wyjawił miejsca trzech bomb żeby nie torturowano jego dzieci, a nie mówiąc o czwartej bombie i tak skazał swoje dzieci na śmierć.
Nie do końca prawda. Strzelając sobie w głowę zagwarantował bezpieczeństwo dzieciaków - nie byłoby sensu ich torturować.
Poza tym, "Unthinkable" to raczej film do myślenia, a nie do obrażania się. Przemocy na ekranie jest dużo, ale jest to całkowicie uzasadnione i konieczne dla fabuły.
Pomysł jest ciekawy, historia porusza i wciąga, a aktorstwo na bardzo dobrym poziomie.
są różne gusta, ja się z tym całkowicie nie zgadzam. Jak zapewnił bezpieczeństwo dzieciom, skoro i tak zabiła je jego czwarta bomba nuklearna, o której nie powiedział??!
Poza tym nie jestem w stanie wyobrazić sobie człowieka, który jak H nade wszystko chroni własne dzieci i jest w stanie krzywdzić inne, nie realne.
Nie wiadomo w którym mieście była czwarta bomba, więc niekoniecznie jego dzieci musiały ucierpieć w eksplozji.
I nie wiadomo czy udałoby się uniknąć wybuchu gdyby nie przeszkodzono "H", może tak, może nie. To raczej nie jest istotne. Według mnie film skłania do myślenia, co byśmy zrobili będąc na miejscu H, Brody, lub gen. Paulsona.
Osobiście uważam, że w tak skrajnej sytuacji wszelkie działania są uzasadnione, choćby były nikłe szanse na powodzenie. Brutalna prawda jest taka, że większość z nas, rozerwałaby na strzępy szaleńca zagrażającego naszym bliskim. Ale to tylko moje zdanie :P
"Poza tym nie jestem w stanie wyobrazić sobie człowieka, który jak H nade wszystko chroni własne dzieci i jest w stanie krzywdzić inne, nie realne." mysle ze wiele ludzi by tak postapilo w obronie wlasnych dzieci wiekszosc zrobi wszystko jaok mmatka powinnas o tym wiedziec i gdy sytuacja tego wymaga a wymaga ma albo to wyjscie albo nie robienie niczego mysle ze azdy wybralby robienie czegokolwiek albo zginie 1 czlowiek albo miliony
On chciał torturować niewinne dzieci, zabił ich matkę!!! Chyba żadna matka, ani ojciec nie mógłby robić takich rzeczy
Według mnie wielu ludzi jest w stanie zabić czyjeś dziecko, aby ocalić swoje... ale może się mylę. Cały film niesie przesłanie w stylu "albo oni, albo my" i sytuacja z dziećmi najlepiej to obrazuje. Inna sprawa, że nie jestem do końca pewien czy 'H' rzeczywiście chciał torturować te dzieci.
"Przemocy na ekranie jest dużo, ale jest to całkowicie uzasadnione i konieczne dla fabuły.
Pomysł jest ciekawy, historia porusza i wciąga, a aktorstwo na bardzo dobrym poziomie."
Tak, skoro scenarzysta wymyślił najpierw motyw tortur, a potem dopisał do tego historyjkę o bombach, która wcale nie jest porywająca, ani oryginalna, ani ciekawa.
Wcale nie twierdzę że film jest beznadziejny bo dużo w nim przemocy. Jest wiele filmów z drastycznymi scenami, nawet gorszymi, choćby Labirynt Fauna, który uwielbiam i uważam za arcydzieło. Jednak nie ma nawet co porównywać bo tam jest niesamowita i fascynująca fabuła, przemoc nie jest głównym wątkiem filmu.
Zgadzam się z Tobą, chodzi bardziej o pokazanie ile jeszcze tego obopólnego szaleństwa niż samo epatowanie przemocą i ile granic możemy jeszcze pokonać i przekroczyć w imię...no właśnie czego..bo obie strony wierząc o swoje 'prawdy' i swoje 'ideały' zatraciły człowieczeństwo , i pogrzebało moralność, tam nie ma dobrych i złych, są tylko dzikie zwierzęta walczące o przetrwanie...
Skazał swoje dzieci na śmierć- owszem ,ale co innego umrzeć przez tortury a co innego bezbolesna śmierć od wybuchu bomby nuklearnej.
nie chodzi raczej o gradację rodzaju i bolesności śmierci..ale chyba raczej o ilość ofiar...zresztą trudno tu litować się nad kimś,który sam jako ojciec skazuje czyjeś dzieci na śmierć czy cierpienie w imię jakiejś idei ,nawet gdy jest to w pełni uzasadnione, po to jest demokracja, by swoje żądania inaczej egzekwować, a nie przez teroryzm
Nie wiem czy ja oglądałem jakąś krótszą wersję czy co, ale żadna czwarta bomba nie wybuchła. Zostawione jest to jako niewiadoma. Bardziej wydaje mi się, że nie było 4 bomby, a osoby przesłuchujące popadły już w paranoje (szczególnie pan generał).
czwarta bomba byla za winklem pomieszczenia, w ktorym byla bomba trzecia - film konczy sie scena pokazujaca, ze odliczanie zegaru doszlo do zera i... koniec filma :)
a nawiazujac do coniektorych moich przedmowcow, to nalezy zauwazyc, ze jest to zdecydowanie film dla dojzalego widza. i wcale nie jest to film o torturowaniu, tylko o o dosc kryzysowej sytuacji i relacji miedzy osobami, ktore wynikaja wskutek zaistnialych wydarzen :) takiego narastajacego napiecia nie czulem od czasu ogladania "Revolver" . dla wielbicieli takich napiec szczerze polecam oba te tytuly
No to musiałeś faktycznie nie ogladac do końca. Nie trudno sie domyślić, że licznik czwartej bomby wskazujący 00:00:00 nie rozbroił jej. Też popadłbyś w paranoję, nie będąc pewnym, czy za chwilę nie wyparujesz.
Film jest kiepski ale nie rozumiem co ma do tego, to że jesteś matką. Nie jesteś pępuszkiem świata i ludzie różne rzeczy zarówno oglądają jak i kręcą - a argumentowanie złych scen odgrywaną akurat rolą społeczną, nijak ma się do filmu .. pzdrawiam
Film super bardzo mi się podobał
Uparliście się tej Pani która jest matką ma rację (poczujecie to jak zostaniecie matkami i ojcami ) i proszę mi tej Pani nie obrażać :)
"Poza tym nie jestem w stanie wyobrazić sobie człowieka, który jak H nade wszystko chroni własne dzieci i jest w stanie krzywdzić inne, nie realne." realne oto przykład może naciągany ale zawsze przykład:
daj mi karabin i 20 małych talibów z których tylko jeden ma prawdziwy granat a reszta jakieś ćwiczebne jak bym był na spacerku z Córunią i mi ta zgraja zaszła drogę to jadę po nich równo do ostatniego naboju i nie mów mi że jestem bestią bo zrobilibyście to samo właśnie krzywdzicie w obronnie nawet zwierzęta tak robią a człowiek jest gorszy niż zwierzę
pozdrawiam liczę na ciekawą dyskusję
co do przykładu to się z Tobą całkowicie zgadzam, zrobiłabym tak samo, jednak nie zmienia to mojego zdania na temat filmu. Na świecie dzieją się różne okropne rzeczy, istnieją ludzie, którzy są potworami, ale nie każdy ma chęć oglądania takich rzeczy. Czy ktoś miałby ochotę oglądać na przykład zbrodnie pedofila?
Tak jak już pisałam wcześniej nie byłabym tym filmem tak rozczarowana, gdyby był sensowny, jakieś zaskakujące zakończenie, czy zwrot akcji, a tu nic, chodzi jedynie o kontrowersje, nic więcej.
Skoro nie masz chęci oglądać takich rzeczy to dlaczego oglądałaś ten film do końca. Już dość wcześnie można dostrzec w jakim kierunku zmierza ten film i nie trzeba oglądać dalej. Czytając Twoje komentarze odnoszę wrażenie jak by ktoś ci nakazał ten film obejrzeć, a teraz masz pretensje do nie wiadomo kogo. Trochę to dziwne. Kolejna rzecz - film był jak najbardziej sensowny. Całość ukazuje to do czego człowiek jest w stanie się posunąć oraz do czego powinien mieć możliwość się posunąć aby ocalić innych ludzi. Czy życie dwójki dzieci jest warte więcej niż kilku milionów dzieci? Logika mówi nam, że nie (Humphries)... sumienie podpowiada, że tak (Brody).
powtarzam jeszcze raz, do samego końca miałam nadzieję na jakieś sensowne, zaskakujące i ciekawe zakończenie, gdyby takie nastąpiło oceniłabym ten film wysoko, mimo tych wszystkich scen. Oglądałam wiele brutalnych filmów, które były naprawdę dobre, tylko istnieje znacząca różnica: fascynująca fabuła jest tam tylko poparta drastycznymi scenami, natomiast tutaj głównym motywem jest brutalność poparta lichą fabułą.
I jeszcze jedno, komentarze w stylu: jest to film do myślenia, z aluzją, że jestem zbyt głupia żeby go zrozumieć, po prostu mnie śmieszą. Ludzie, co tu jest skomplikowanego do myślenia??? Taki scenariusz mógł wymyślić każdy na kolanie w tramwaju. Film jest od początku do samego końca całkowicie przewidywalny.
nigdy nie zrozumiesz jak zmienia się patrzenie na świat zostając matką i wcale nie sądzę przez to, że jestem pępkiem świata, po prostu wyraziłam swoje zdanie na temat filmu. Omnikoron, zastanów się zanim napiszesz coś bezsensu.
rozwala mnie ocenianie tego filmu na 1, film niczym mnie nie zaskoczyl... to daje 1
oceniałam film od razu po oglądnięciu, byłam tak rozczarowana zakończeniem, że te wszystkie mocne sceny były po prostu na nic, że tak zrobiłam. Jednak po ochłonięciu ewentualnie mogę zmienić ocenę na 3/10
Myślę, że jednak film podziałał w pewien sposób na Ciebie bo w innym wypadku nie zadałabyś sobie tyle "trudu" by pisać tutaj tyle postów... Film "zagrał" na Twoich emocjach i dawanie mu oceny "3" jest nieporozumieniem....
pozdrawiam
Oj podziałał na mnie niesamowicie, bo odkąd jakieś 4 lata temu obejrzałam "Wzgórza mają oczy" to jeszcze nie widziałam tak bezsensownego filmu, aż do czasu obejrzenia "Unthinkable". A co do ilości postów, to nie rozumiem o co Ci chodzi, założyłam temat, obserwuję go, więc dlaczego nie mam odpowiadać na posty podważające moje wypowiedzi? Może dla Ciebie napisanie kilki zdań to "trud", dla mnie nie. Moja ocena jest moją indywidualną sprawą, jak film na mnie "podziałał" tak go oceniałam.
tortury były faktem, to nie wymysł scenarzysty, film to tylko narzędzie, jak to mówią wojna to nie bajka
Dla Ciebie to było bezsensowne torturowanie goscia, zabicie jego kobity i próba torturowania dzieci. I piszesz, że byłaś zaskoczona zakończeniem. A czego się spodziewałaś? Właśnie powoływanie się w takich sytuacjach na prawa człowieka, który jest terrorystą doprowadza w efekcie do tragedii milionów niewinnych ludzi, którzy nie mają nawet pojęcia o żądaniach terrorysty, polityce i całym tym bagnie. Oburza Cię śmierć jego żony, a nie oburzyła Cię zagłada ofiar czwartej bomby. Ten film odnosi się również do innych sytuacji: zwyrodniałych morderców, pedofili itp. których wypuszcza się z więzień, lub uniewinnia bo mają swoje prawa. Nie bierze się pod uwagę praw byłych lub przyszłych ofiar. Zauważ, że gdyby wydusił z gościa miejsce ukrycia czwatrej bomby, a zrobiłby to, to możnaby mówic o szczęśliwym zakończeniu. Sądzę, że n ie zrobiłby krzywdy tym dzieciom, no ale obrońcy praw mu przeszkodzili, skutecznie.
O wszystkich trudnych sytuacjach można zrobić naprawdę bardzo dobry film i takie istnieją, ale ten do nich nie należy.
Czy Twoja słaba ocena filmu jest zależna jedynie od ilości brutalnych scen? Uważam, że nieporównywalnie większą brutalnością wykazał sie pan terrorysta, który i tak swoimi żadaniami niewiele by osiągnął. W jednej chwili uśmiercił setki tysięcy ludzi. Tego nie pokazali na filmie, lecz czy nie było to brutalne? Oceń sens i przesłanie filmu, a nie poziom jego brutalności.
Ludzie przeczytajcie wszystkie wątki w temacie zanim coś napiszecie. Pisałam już, że widziałam o wiele bardziej brutalne filmy, które oceniam jako arcydzieła. Absolutnie nie staję po stronie tego terrorysty!!! Zresztą nie chce mi się już polemizować na temat kto jest zły a kto dobry, ponieważ dla mnie cała ta historyjka jest bardzo naciągana i ogólnie denna.
Nareszcie z sensem. Jeśli tobie się nie podobał nie marudz. Przeciez nikt cie tutaj nie bedzie nakłaniał do zmiany oceny. Nie podobał ci się film i gitara.
O gustach się nie dyskutuje, lecz niektórzy czerpią na kompletny jego brak.
No cóż, może wg Ciebie "czerpię" na brak gustu, ponieważ oceniłam odmiennie jeden film.
bezsens Werik-a wyraziła własną opinię a Wy na nią najeżdżacie. Nie wiem czy jesteście niedojrzali czy jesteście dziećmi NEO ale napisała wyraźnie
O GUSTACH SIĘ NIE DYSKUTUJE i ja się z tym zgadzam i często to powtarzam, zamiast dzielić się wrażeniami najeżdżacie na Koleżankę jak by chciała was przekonać do zmiany zdania
ludzie ludziska i idioci przeczytajcie ze zrozumieniem całe forum od początku i dopiero dzielcie się własnymi opiniami bo gdzie kol wiek bym się nie wypowiadał zaraz napotykam się na niezrozumienie podstawowych praw rozmowy i dobrej komunikacji tak się nie da. Piszecie o wolności słowa a właśnie staracie się tę wolność zabrać komuś kto tylko wyraża własne opinie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nie boje się waszych komentarzy więc czekam na odważnych i inteligentnych ludzi
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! STOP IDIOTĄ POWIADAM !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam werik429 (jestem z Tobą )
Pisząc "STOP idiotą" sam takiego reprezentujesz.
Po co narzekać, że cos sie komus nie podobało ? Nie podobało się i tyle. Nikt nikogo przeciez nie bedzie namawiał.
I do czego to zmierza?
Przeczytaj cały temat i się zastanów do czego to prowadzi ?
BioHay wytykasz komuś błędny słowne?! A kto napisał: "lecz niektórzy czerpią na kompletny jego brak"? Człowieku sam siebie obrażasz.
"Przeczytaj cały temat i się zastanów do czego to prowadzi ?" - rozumiesz co znaczy słowo dyskusja?
Przecież ja nie narzekam, skomentowałam film tak jak mi się spodobał, odpowiadam na posty, chyba po to istnieje Filmweb.
Dyskusja była ciekawa i na poziomie, dopóki Ty nie zacząłeś ludzi obrażać. To ma być w końcu rozmowa o filmie a nie o gustach.
Zauważ, że ramzes 1985 ocenił film wysoko, podobał mu się, a potrafi mnie zrozumieć.
Bardzo dziękuję za poparcie, dzięki Twoim postom, wierzę jeszcze w inteligentnych ludzi na poziomie.
Pozdrawiam serdecznie
niestety niekiedy nic nieznaczący ludzie chcą się wykazać anonimowo za pośrednictwem internetu i sprawić że poczują się troszkę lepiej przed ekranem komputera bo w realu nikt ich nie słucha.
Może to po prostu nie jest jego wina może my mu powinniśmy współczuć a nie jeszcze bardziej go pogrążać :)
kolego My nie narzekamy My tu rozumiemy innych, problematykę filmu i o nich rozmawiamy tylko ty jakoś się wyciąłeś i pierd...... głupoty
"niestety niekiedy nic nieznaczący ludzie chcą się wykazać anonimowo za pośrednictwem internetu i sprawić że poczują się troszkę lepiej przed ekranem komputera bo w realu nikt ich nie słucha"
Tak się składa, że muszą mnie słuchac :)
Uznaje zasade " Prosty sposób na prostych ludzi" Inteligetny chyba łapiesz ?
A to mnie po prostu rozwaliło cyt: "Pozdrawiam werik429 (jestem z Tobą ) " Swietne
A ja jestem z G.J Joe
i nareszcie !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Odezwała się "inteligentna na poziomie". Napisałaś na początku, że film to zupełne dno, bo bez sensu, bo za bardzo okrutny, bo jestes matką itp. Na każdą polemikę z Tobą odpowiadasz jednak swoim zdaniem, by w końcu sprowadzić całą dyskusję do stwierdzenia, że "o gustach sie nie dyskutuje". Jeśli tak, to nie dyskutuj i nie obrażaj innych, bo skoro sama siebie uważasz za inteligentną, to znaczy, że cała reszta to banda idiotów. Pomyśl zanim znowu coś napiszesz, lub po prostu przyjmij do wiadomości zdanie innych. Zaczęłaś od opinii filmu, a kończysz o opinii innych, którzy mają inne zdanie.
Widzę że nadal nie czytasz wszystkich wątków. Napisz mi, w którym zdaniu kogoś obrażam, czy stwierdzam, że ktoś ma zły gust. Od początku piszę tylko o filmie, nikomu nie zarzucam złego gustu i przede wszystkim nie twierdzę że ludzie, którym podobał się ten film są nieinteligentni!!! Ktoś zarzuca mi brak gustu, pozostawiam to praktycznie bez komentarza, a Ty napadasz na mnie jakbym co najmniej go zwyzywała. Gdybyś przeczytał temat, to wiedziałbyś, że można prowadzić normalną dyskusję z ludźmi, którzy mają inne zdanie na temat filmu.
Tylko właśnie Ty do nich nie należysz, bo nie przyjmujesz mojej opinii i nie umiesz jej zrozumieć.
Film był brutalny owszem ale właśnie dzięki takim metodą uratowały się miliony osób a może gdyby nie interwencja uratowałyby się kolejne. Skąd wiesz może właśnie jakiś terrorysta obejrzał ten film i zaniechał swój cel? Żona przecież też swięta nie była bo zapewne wiedziała co planuje jej mąż każąc jej uciekać z dziećmi.