PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32888}

Biały oleander

White Oleander
2002
7,5 52 tys. ocen
7,5 10 1 52407
6,5 13 krytyków
Biały oleander
powrót do forum filmu Biały oleander

Ten film jest genialny. Z góry pragnę powiedzieć, że nie przeczytałem (jeszcze) książki, która była dla niego inspiracją, dlatego oceniam sam film, jako film.

Dawno nie widziałem filmu, w którym było tyle przekazów, przesłań. Uważam, że każdy młody człowiek powinien obejrzeć ten film i postarać się wyciągnąć z niego odpowiednie wnioski. We wspaniały sposób opowiada on o tym, co tak naprawdę znaczy być sobą. Jakie to jest trudne. Powtarzam raz jeszcze, dawno nie widziałem filmu tak chwytającego widza w swoje sidła, oczywiście w jak najbardziej pozytywny sposób. Co tu dużo mówić, w niesamowity sposób daje do myślenia. Cieszę się, że jest to kolejny film, któremu mogę dać najwyższą z możliwych ocen. I oczywiście polecam wszystkim, którzy go jeszcze nie widzieli,

10/10.

almost_american

mnie też film bardzo się podobał, jeszcze ta muzyka

ocenił(a) film na 9
almost_american

popieram....film bardzo dobry...wiele przesłań...muzyka...gra aktorska...warty obejrzenia- daje do myslenia

ocenił(a) film na 7
kazet13

dodam jeszcze, że ładne aktorki i ogólnie film świetny z niezłym przesłaniem

almost_american

Ja wczoraj po obejrzeniu tylko sobie przeklęłam, i poszłam do łazienki. Film tragiczny, straszliwie przejmujący i taki.. dobijający. Te same uczucia miałam po obejrzeniu ,,Trzynastki". `10/10 + <3.

ocenił(a) film na 10
lenag

Film genialny:) Też nie czytałam jeszcze książki ale chyba będę musiała to nadrobić:P Znacie może jakieś filmy w podobnym klimacie?

ocenił(a) film na 8
almost_american

Dla mnie ten film arcydziełem może nie był, ale na pewno wart jest czasu spędzonego przed telewizorem. Już dawno nie oglądałam czegoś, od czego ciężko byłoby oderwać wzrok (tutaj miłe zaskoczenie). Ciekawy obraz matki i córki, a przede wszystkim inspirujący wizerunek kobiety. Szkoda, że w pośpiechu człowiek nie ma czasu na przemyślenia, w tym wypadku warto.
Jeśli chodzi o książkę, obawiałabym się przeczytać :) rola matki doskonale odegrana. Ode mnie 8/10

ocenił(a) film na 9
ADEMIDA

Taak dokładnie, podpisuję się pod tym. A Alison Lohman śliczna kobietka i przy tym świetna z niej aktorka.

ocenił(a) film na 9
almost_american

Ksiązka jest jeszcze lepsza, w filmie spłycili kilka wątków :)

ocenił(a) film na 10
almost_american

Popieram! Ten film jest genialny!