6,2 4,9 tys. ocen
6,2 10 1 4908
6,1 13 krytyków
Biały potok
powrót do forum filmu Biały potok

Tak, lekcja życia, bo taki własnie jest ten film!
Poprzez ironię pokazuje nas samych, jak czasami absurdalnie możemy się zachować pod wpływem emocji. W złości często rzucane są słowa, które potrafią zaboleć, a słów tak łatwo się nie cofa. Na prawdę świetnie pokazane życie codziennie, nie usłane różami, gdzie zawsze trzeba stać na baczności, bo nigdy nie wiadomo co się wydarzy i co zostanie użyte przeciwko nam ;)
Podoba mi się motyw zamkniętej sceny, bowiem akcja rozgrywa się w dwóch domach znajdujących się na przeciwko siebie. Widziałam już dużo dobrych filmów, które dzieją się wyłącznie w jednym miejscu i wiem, ze ten zabieg jest bardzo trudny, a robi duże wrażenie. No i oczywiście łatwo w ten sposób zepsuć film. W tej historii jest to na duży plus, nic więcej nie potrzeba.
Są takie filmy, które nie potrafią wyjść z głowy i ciągle się coś analizuje, a po pewnym czasie wraca się do niego, żeby przeżyć to jeszcze raz. I to właśnie jest taki film!

Ulalaj

Mało jest filmów, które tak realistycznie przedstawiają życie codzienne. Fakt, że ten akurat oparty jest na historii prawdziwej i może właśnie tego brakuje reżyserom? Michał Grzybowski świetnie ujął ten temat. Pokazał to co prawdziwe i co faktycznie się dzieje w życiu. Tez czuję, że do filmu jeszcze wrócę za jakiś czas, bo takie tematy warto sobie przypominać, lepiej o nich pamiętać i dbać o relacje z bliskimi, ale wiadomo jak to bywa. Jednak mam nadzieję, że nie jednemu oczy Biały Potok otworzy ;)

ocenił(a) film na 10
Ulalaj

Lekcja życia - w samo sedno ;) Ten film powinien być polecony w szkołach na lekcji wiedzy o kulturze, żeby pokazać jak ważne jest dbanie o siebie i o relacje, które są na prawdę wartościowe. Myślę, ze własnie po to został ten film stworzony, z myślą o młodych ludziach, którzy przenoszą swoje życie do wirtualnej rzeczywistości, zapominając jakie życie ma wartości i nie doświadczając ich. W dzisiejszych czasach wiele przyjaźni rozpada się własnie przez świat wirtualny i myślę, że to jest właśnie ta piękna metafora.

Ulalaj

Dobrze pokazuje mechanizmy zazdrosci i jak ludzie smai się napędzają iw dzę rzekome realne dowody zdrady. Aktosrtwo, dialogi, scenarisuz na najwyższym poziomie