Biały ptak w zamieci

White Bird in a Blizzard
2014
6,4 16 tys. ocen
6,4 10 1 16149
6,6 15 krytyków
Biały ptak w zamieci
powrót do forum filmu Biały ptak w zamieci

Jestem rozczarowana prawie całością tego dzieła. Podobała mi się jedynie gra Evy. Spodziewałam
się raczej dramatu i emocji. A nie doświadczyłam niczego. A rola tej dziewczyny po prostu
żenada.Podejście córki do życia uwłaczające.

ocenił(a) film na 3
Yvetta9060

Ja nie po 10 min, ale też szybko. IMO Eva w tym filmie niczym nie zabłyszczała. Nikt nie zabłyszczał. Z takim scenariuszem to było niewykonalne.
Też spodziewałem się dramatu i emocji. Zamiast dramatu na ekranie był dramat na fotelu, bo 4x wyłączałem ten film i dopiero po jakimś czasie oglądałem dalej.

ocenił(a) film na 4
Yvetta9060

znałaś tylko to ze nie żyje i kto ją zabił, a z jakiego powodu to na pewno nie! więc się nie masz czym chwalić bo to każdy wiedział kto zrobił, ale już nie każdy dla czego to zrobił...

ocenił(a) film na 4
pklo01

co mam wypisać wszystko co wiedziałam zanim cały ogladnęłam.

ocenił(a) film na 5
Yvetta9060

gratuluje spostrzegawczosci. jestem swiezo po seansie, wczoraj mialem okazje zobaczic film i tam na szybko nie potrafie przypomniec sobie zadnej sceny, ktora zasugerowala by mi romans phila z ojcem glownej bohaterki

ocenił(a) film na 6
hubo84

Wiadomość zawiera SPOILERY;)

Niby nie ma tego zasugerowanego, ale są poszlaki. Wiadomo od początku, że historia musi mieć swój "filmowy" finał, a na otwarte zakończenie jakoś nie liczyłem;) Osobiście podobał mi się klimat filmu i takie niuanse obyczajowe relacji matka-córka, ale czułem się rozczarowany motywem śledztwa i sypiania bohaterki z policjantem. Jednak wątek zyskał swój sens w zwróceniu bohaterce uwagi na ojca. W tym momencie jednak kino obyczajowe zmieniło się w zagadkę kryminalną. Baśniowe sny bohaterki wydawały się subtelnymi metaforami, a okazały... wizją zwłok w lodzie i to dosłownie. W takiej konwencji mała wylewność chłopaka i domniemany ot tak wątek romansu matki wydawały się pasować do siebie, ale też były zbyt banalne, aby zaintrygować.

ocenił(a) film na 5
tocomnieinteresuje

dedukcja poziom hard, zglos sie do pracy w policji przysluzysz sie spoleczenstwu

ocenił(a) film na 9
hubo84

Po głębszej analizie dostawaliśmy poszlaki :
1.Kat mówi,na posterunku,że ten policjant należy do innego (twardszego) typu mężczyzn niż Phil i jej ojciec
2.Liczne wymówki Phila w potencjalnych momentach seksu z Kat i problemy seksualne rodziców Kat.
3.Matka dominowała i traktowała ojca z pogardą.

ocenił(a) film na 5
TheFierceLunatic

o ile 3 punkt twojej wypowiedzi faktycznie moze wskazywac na ojca jako sprawce, o tyle dwa pozostale to juz kompletne urojenia. na podstawie scen na ktorych chlopak odmawia seksu swojej dziewczynie wywnioskowales, ze ma romans z jej ojcem i tym samym ojca czyni to podejrzanym o zabojstwo matki. super.

ocenił(a) film na 7
TheFierceLunatic

Hubo bałwanie nie rozumiesz, że przy pierwszym swoim poście powinieneś napisać SPOILER , bo może ktoś wejdzie przeczyta i zepsuje sobie seans rozumiesz???
Zwróć uwagę jak zaznaczył swoją wypowiedź użytkownik "tocomnieinteresuje"
Czy to jest takie trudne?? Czy do kibla tez CI trzeba tłumaczyć że w zestawie z ręką musi być papier toaletowy?

pklo01

Dzięki za spoiler.

użytkownik usunięty
Yvetta9060

"Znałam zakończenie już w pierwszych 10 minutach" -

- a znasz numery w totka na next losowanie? To napisz na PRV.. Czekam..

Ja przyinwestuje 3zł i się dzielimy po połowie! - jestem uczciwy oddał bym Ci połóweczkę kwitu, bez kitu!

:)

ocenił(a) film na 4

Ten traf to tylko w filmach:)

ocenił(a) film na 6
Yvetta9060

już po przeczytaniu dwóch pierwszych słów twojego wpisu znalem jego zakończenie.
Jestem rozczarowany twoją przewidywalnością.

pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) film na 4
HRA

A ta złość w moim kierunku wymierzona to nabyta złośliwość czy tylko nie zgadzanie się z moim komentarzem w uszczypilwy sposób?

ocenił(a) film na 6
Yvetta9060

Proszę sobie nie żartować. Nie ma we mnie nawet krztyny złości, a już szczególnie wobec rozczarowanych panien.

ocenił(a) film na 7
HRA

Yvetta9060 nie kompromituj się kobito....

ocenił(a) film na 6
Maverick0069

wypraszam sobie. Tylko nie kobito.

ocenił(a) film na 5
Yvetta9060

"Podejście córki do życia uwłaczające."

Ubawiłam się. Ciekawe kryterium oceny filmu - pogardzam moralnością bohatera/ki, film beznadziejny.

[SPOILER] Akurat zachowanie Kat było dla mnie najciekawszym elementem filmu. Jej totalne zblazowanie, ciągła gra, rzucanie się w sytuacje (takie jak bzykanko z policjantem) odsuwające na bok rozgoryczenie, tęsknotę, ale też dające rekompensatę wobec poczucia odrzucenia przez Phila; olanie "normalnej" relacji z kolesiem z uczelni, bo przypominał ojca i jego obsesyjną chęć usatysfakcjonowania kobiety; niejednoznaczna, toksyczna relacja z matką, niezaspokojone łaknienie jej miłości pozostawione w stanie zawieszenia po jej zniknięciu... Ta postać była maksymalnie ciekawie zbudowana tylko scenariusz nie dał jej dojść do głosu. [/SPOILER]

Araki, sorry ziomek, ale "Zły dotyk" to to nie był...

hippieatheart

Masz rację hippieatheart, bohaterka dość intrygująca, dla niej i pięknej gęby Phila przebrnęłam przez ten film, ale musiałam go oglądać na dwa razy. Niby tajemniczo i z klimatem, a jednak zabrakło tego czegoś co sprawiłoby, że film wciągnie.

SPOILER SPOILER A propos nabijania się z założycielki postu, która niby po 10min wiedziała, że ojciec i Rozczochrany Młody Bóg sypiają ze sobą, to chyba nie ma ani jednej sceny, w której widzimy ich razem i myślę, że to było świetne posunięcie ze strony twórców, tutaj mają plus.

ferrrara

raczej w filmie sugerowali, ze to Eve moze miec romans... Ojca o romans nie podejrzewalam...

ferrrara

Plus za to, że nie dostaliśmy żadnej wskazówki, która wskazywałaby na to, jak będzie wyglądało zakończenie? Shyamalan by się nie powstydził takiego zakończenia wziętego z najciemniejszej otchłani dupy.