PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=432662}

Biblioteka Pascala

Bibliothèque Pascal
2010
6,5 181  ocen
6,5 10 1 181
Biblioteka Pascala
powrót do forum filmu Biblioteka Pascala

Bardzo imponujący od strony audiowizualnej, od strony fabularnej zaś naprawdę interesujący, ciekawy i oryginalny. Zdjęcia i muzyka, sceneria - miodzio. Twórcy nie brakowało wyobraźni zarówno jeśli chodzi o scenariusz jak i realizację swojej wizji. Tak więc film byłby absolutną perełką, jest tylko jeden mały szkopuł. Nie wie z niego zrozumiałem. Nie wiem co miał właściwie przekazać. Podobno jest w nim ten wydźwięk metaforyczny. Owszem, były momenty, które zdecydowanie coś mówiły, ale wszystko to razem tworzy średnio spójną całość.
Może burdelik miał symbolizować zachód? "mogłaś trawić gorzej, wygrałaś wyścig szczurów" Że może [niektórzy sądzą, że] lepiej być niewolnikiem u "elity", niż panem u "pospolitych". A może z goła inaczej - że rodzice wysyłają dzieci do pracy za granicę, sprzedają je. A te mają być dumne z pracy z zmywaku na zachodzie, bo zachód to elita? ... a może ... e zresztą nie wiem. Miałem jeszcze kilka teorii, ale żadnej nie jestem pewien. Z radością przeczytam jakąś interpretację tej produkcji, w sumie również z radością kiedyś do niej wrócę, próbując więcej z niej zrozumieć.

ocenił(a) film na 6
kangur_msc_CM

Zgadzam się co do formy wizualnej. bajkowa. oglada sie z przyjemnoscią. jeśli chodzi o tresc, to jak dla mnie ten film jest pusty.

ocenił(a) film na 10
kangur_msc_CM

Film porusza bardzo głeboki temat tworzenia iluzji w swoim życiu i wypierania tego co naprawdę się wydarzyło. Efekt psychologiczny wyparcia po błednych decyzjach podjętych w młodosci.