widziałem 1 więc 2 to normalny stan rzeczy. Film podobnie jak 1 jest nastawiony na szybką rozrywkę temat już nie ten sam ale ciąg z 1 jest więc plusik za chronologie co do fabuły filmu to było już tak wiele innych podobnych filmów Poszukiwaniu kopalni króla Salomona że niemożna wymyśleć nic nowego.Reżyser postawił na akcję , rozrywkę i przygodę ale najlepiej wyszła ta rozrywka,śmieszy mnie ten film Bo Flynn-owi wszystko idzie tak gładko wszystkie wskazówki i tajemnice same się przed nim odkrywają i pchają do ręki wystarczy się tylko schylić czy czegoś dotknąć a tu już tajemne przejście nie odkryte od 1000 lat się otwiera jak brama na pilota.i ta archeolog na początku nie nie a potem tak tak jak w życiu no i jak to w takich tv filmach bywa wszystko musi być z Happy end-em.A teraz film jest to kino klasy c albo i niżej ale za chronologie plusik za Flynna szczęściarza plusik za pomysł na humorystyczny scenariusz plusik i plusik za wesołka murzyna i Hipki lubiące czekolade .Minus-y i to duży za brak Uroczej Nicole szkoda że jej nie było w tej części za kiepskie efekty specjalne za Judson-a z latawcem ( ta scenka przypominała mi Boga i Bruce-a w Bruce wszechmogący }za to ze wszystko tak gładko idzie co nie jest prawdą w życiu tak nie jest za Debre ładna ale chuda - naciąganą fabułę że Flynn potomkiem kamieniarza itp....