PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=874687}

Biedne istoty

Poor Things
2023
7,4 101 tys. ocen
7,4 10 1 101291
7,6 109 krytyków
Biedne istoty
powrót do forum filmu Biedne istoty

Potwornie się wynudziłam. Forma mnie zmęczyła. A rozwój bohaterki ciągle miałam ochotę przyspieszać (super, Bella zapoznaje się z alkoholem, świetnie, czy możemy już przejść dalej?).
Irytujące, jak wiele jest dyskusji o tym, czy sceny seksu są w tym filmie potrzebne czy nie. Nie ma to większego znaczenia. Niech sobie one tam będą, nic w sumie nie wnoszą.

[Uwaga, spojlery]
Mam wrażenie, że ten film został nakręcony, żeby wyśmiać feministyczne idee. Bohaterka niby się rozwija, żeby zostać niezależną kobietą, podczas gdy kończy jako naśladowniczka "ojca". Jej słowa na sali operacyjnej, że tu się czuje najlepiej tworząc kolejnego Frankensteina. Jakie to niby wyzwolenie i niezależność? Feminizm dla mnie oznacza, że kobiety robią swoje (czy to jest polityka, uprawianie ogródka czy kariera naukowa) nie oglądając się na facetów. W tym filmie wszystko jest pokazane w relacji do faceta, cały rozwój bohaterki odbywa się w odniesieniu do jakiegoś mężczyzny, który jej akurat towarzyszy. Rany, nie wszystko kręci się wokół facetów.