PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=13}

Big Lebowski

The Big Lebowski
1998
7,4 158 tys. ocen
7,4 10 1 158273
8,0 68 krytyków
Big Lebowski
powrót do forum filmu Big Lebowski

Nie polecam..

ocenił(a) film na 7

Wiekszosc pozytywnych komentarzy na forum, siegnalem po film i obejrzalem, niestety sie zawiodlem, ale czego sie mozna spodziewac po Coenach? Gloryfikowani przez wszystkich, moge sie zalozyc ze 3/4 ludzi wychwalajacych ich robi to z zasady, a nie dlatego ze sa ich prawdziwymi i oddanymi fanami.

Big Lebowski to film na ktorym trudno wytrzymac, zupelnie jak na No Country For Old Men, humor jest zbyt specyficzny, bezsensowny, tak wiem, jestem leszczem ktory dostaje erekcji podczas gdy Ace Ventura podpala swoje pierdy. Fabuła cieniutka, bardzo nieciekawa, idiota w szlafroku ktory czuje sie zajebiscie lata wyluzowany po swiecie i ma wszystko w dupie. Niby fajnie brzmi, ale tylko jezeli zamierzasz palic trawke podczas seansu. Jedynym plusem filmu jest John Goodman, postac grana przez niego rzeczywiscie jest zabawna, a dialogi dodaja mu tylko charyzmy.

Mysle ze 5/10 wystarczy.

Bobey

a nie powiedział ci nikt ze poprostu jesteś idiotą i nie jesteś w stanie zrozumiec filmow braci Coen ?

ocenił(a) film na 5
Mr_Macphisto

A co tu do rozumienia? Podstarzały Hippis zostaje wplątany w kryminalną aferę, po tym jak pomylony go z pewnym milionerem o tym samym nazwisku. Dalej następuje ciąg mniej lub bardziej śmiesznych gagów z których tylko jeden sprawił, że się zaśmiałem. Większość z nich jest jednak bezsensowna i po dłuższym czasie zamiast bawić to męczy. Ogólnie bardzo zawiodłem się na tym filmie, nie dorównuje takim filmom braci jak ,, To nie jest kraj dla starych ludzi'', ,,Barton Fink'' czy nawet ,,Poważny człowiek'', na którym również się zawiodłem. Jest to jeden z ich słabszych filmów. Zawyżyłem trochę ocenę ze względu na świetną rolę Jeffa Bridges'a .
Nie polecam.

ocenił(a) film na 10
Mr_Macphisto

ejej, nie musimy od razu wyzywać się od idiotów..
rozumiem, że humor w tym filmie może nie przypaść komuś do gustu, każdy ma prawo do własnej opinii.
ja osobiście tego podstarzałego hippisa uwielbiam, zazdroszczę podejścia do życia i ogólnie FUCK IT, LET'S BOWL :D