PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1471}
7,6 149 tys. ocen
7,6 10 1 149294
7,8 37 krytyków
Billy Elliot
powrót do forum filmu Billy Elliot

Dziwactwo!!!

ocenił(a) film na 6

Wczoraj o godz 21.40 lecial ten film na TVN.
Pamietam ze jak sie odbywala premiera strasznie chcialem isc na ten film bo po obejrzeniu zwiatunow stwierdzilem ze jest on tak naturalnie piekny iz po obejrzeniu napewno stwierdze ze jest to moj ulubiony film.
Pozniej o nim zapomnialem az do pewnego momentu gdy ogladajac sobie wieczorne wydanie faktow na TVN stwierdzilem widzac zwiatun : TERAZ MI NIE UCIEKNIESZ.
I tak sie stalo. Zostalem w domu chociaz mialem wiele propozycji na wieczorne wyjscie.

Zostalem i teraz nie wiem co powiedziec. Bo z jednej strony jest to film piekny. Pokazuje ze jesli wierzymy w marzenia to one sie spelnia ale z drugiej strony jest to obraz strzasznie dziwny. Niektore sceny i zachowania bohaterow trudno zrozumiec. To moze byc czesto plusem filmu, ze jest nieprzewidywalny ale w tym przypadku akurat mnie wydalo sie minusem. Czesto takze wydawalo mi sie iz kamera jest zle prowadzona, ze za kadrem dzieja sie wazniejsze rzeczy niz w kadrze. Natsepny minus za to ze niektore watki nie mialy ze soba nic wspolnego i nie tworzyly przez to calosci. Natomiast jednym z najwiekszych plusow byla bardzo naturalna gra aktorow. Tu naleza sie oklaski.
Jednak posumowujac ten film uzylbym tylko jednego juz wczesniej wymienionego slowa : DZIWNY i niech tak pozostanie.

Ulubiony text:

- Billy nie masz na mnie ochoty? (11 letnia corka nauczycielki tanca)
- Niezastanawialem sie nad tym... (Billy)
- Jak chcesz pokaze ci cipke??!! (corka nauczycielki)
- Nie trzeba... (Billy)

Ulubiona scena:

Billy podchodzi do swojego najlepszego qmpla i caluje go w policzek (jego kolega mial zapedy transwestyckie ale nigdy sie do tego nie przyznal Billemu) na dowidzenia. Wie ze dluzo wody przeplynie w rzece zanim dojdzie do kolejnego ich spotkania. Bardzo piekny moment i chyba najlepszy punkt filmu.

5,5/10

0,5 gwiazdki za samo porzegnanie przyjaciol

ocenił(a) film na 10
Martin1987

coś mi sie widzi że niezbyt uważnie oglądałeś film ...
być może jestem głupia ale ja w tym filmie nic dziwnego nie widziałam... Piękna historia o spełnianiu siebie i akceptacji własnego ja...
Naprawde dobry film :)

p.s. pisze się KUMPLA!

Acalia

Ja tez nic dziwnego tam nie widze. Nie mialem co ogladac wiec wlaczylem tvn. Spodziewalem sie po tym filmie ze to bedzie gowno a dostalem naprawde dobry film.

Martin1987

ja rowniez w tym filmie nic dziwnego nie widzialam. świetna historia i rzeczywiscie wspaniała gra aktorów. i zgadzam sie z autorem tego postu że scena z pocałunkiem na do widzenia była piękna. aha no i dodać trzeba że muzyka w tym filmie byla doskonale dobrana i stwarzała świetną atmosferę.

Martin1987

Dla mnie ten film jest piękny :) :) Naprawdę mądra i prosta historia...

ocenił(a) film na 6
Kaileena_Farah

ale nie macie wrazenia ze niektore zagrania aktorow byly dziwne i jakies niedorzeczne?? np. zachowanie nauczycielki tanca. Gdyby ona tak uuczyla naprawde nie sadze aby jakis rodzic wysylalby swoja pocieche do takiej jedzy w dodatku trujacej papierosami dzieci. Naprawde nie wiem ja naprade lubie obyczjowki i dramaty i to strasznie ale ten film wydal mi sie wyjatkowo FREAK a wiezcie mi ze rozne rzeczy widzialem.
Widocznie do mnie nie trafil.

PS. Wiem ze pisze sie KUMPEL ale moj zabiegl byl celowy :)

ocenił(a) film na 10
Martin1987

nie cierpię nowo-mowy...piszemy po polsku albo wcale nie piszemy :) takie spaczenie...

Hmm...ja tam mam takich nauczycieli że ta w filmie to prawdziwy anioł z lekkim nałogiem tytoniowym ;)

Każdy ma prawo do własnego zdania jednak ja twierdzę że określenie "Billego Elliota" filmem dziwnym to jest dopiero DZIWACTWO!!(parafrazując)

ocenił(a) film na 6
Acalia

dla ciebie kolezanko bede robil wyjatki i nie bede urzywal nowo-mowy jak to nazwalas :)

co do nauczycieli to podejrzewam ze ty nie jestes w przedziale wiekowym 8-11 lat i twoje nauczycielki tak czy siak nie pala na lekcjach

Dla mnie ten film pozostanie dziwnym i juz. Ogladalem wiele filmow dziwnych ale zrobionych tak specialnie aby byly dziwne ten wydaje mi sie ze w wizji rezysera mial wygladac ciut inaczej ale mu nie wyszlo. To jest moje prywatne zdanie i tego trzymac sie bede. AMEN :)

ocenił(a) film na 10
Martin1987

hmm troszke się mylisz..ja ciut starsza jestem :D
tak z 18 wiosen będzie teraz:D

każdy ma prawo do własnej opini...

ocenił(a) film na 10
Acalia

fakejszyn...miało byc"nie mylisz się..."
to jest tak jak się chce za dużo powiedzieć a klawiatura się zacina...

a no i mialam jeszcze napisać że pojęcie dziwaczności jest względna :Dale to troszke inna sprawa ...:)
wybaczcie bezsensowność wcześniejszej wypowiedzi...

ocenił(a) film na 6
Acalia

nie stwierdzilem ze masz tyle tylko ze podejrzewam ze nie miescisz sie w tym przedziale wiekowym

a co do filmu... co mialem powiedziec juz powiedzialem i nic dodawac nie bede :)

Martin1987

"..kolega mial zapedy transwestyckie ale nigdy sie do tego nie przyznal Billemu.."
hm.. nie wiem ale mi sie wydaje ze "kolega" przebieral sie w sukienki nawet przy Billym.. wiec jak to nigdy sie nei przyznal ? ;/
hmm a moze mi sie tylko wydaje?

ocenił(a) film na 6
kaja_cleo

no tak ale Billy nie wiedzial co to jest transwestycja! a i tak ow kolega nie przyznal sie powiedzial tylko ze "Jest to fajne" i tyle

ocenił(a) film na 10
Martin1987

Acalia- uwielbiam cię! Jak ja NIENAWIDZĘ tej polskiej nowej mowy..!!!

ocenił(a) film na 6
blablajga

tiaaaaaaaaa nastepne kolko gospodyn wiejskich :P ;) a moze tak krucjate przeprowadzicie ;D

Martin1987

Hmm... dla mnie też w tym filmie nie było nic dziwnego. Wszystkie sceny były piękne, muzyka wyciska łzy ze śmiechu albo ze smutku, a aktorzy są wręcz rewelacyjni. Może wydawało ci się, że postacie dziwnie się zachowują, no ale chyba każdy z nas jest troszkę dziwny, prawda? Ja również czasami sama się sobie dziwię, jaka skomplikowana jestem. Nie pojmuję samej siebie :)
Chciałam dodać, że najbardziej mi się podoba wątek przemiany ojca Billy'ego (szczególnie wtedy, kiedy przekonuje starszego syna... po prostu rozkleiłam się, leżałam i beczałam), a także pożegnanie Billy'ego z ojcem, bratem i przyjacielem.

ocenił(a) film na 6
kulawe_serce

"Bo z jednej strony jest to film piekny" "Natomiast jednym z najwiekszych plusow byla bardzo naturalna gra aktorow. Tu naleza sie oklaski" tak napisałem wiec pokrywa sie to takze z twoim zdaniem lecz nie zmienia to faktu ze ten film jest strasznie nie spojny... przynajmniej dla mnie. Zdania nie zmieniam.

Martin1987

No, panie Etiopczyk.

Jezeli mówisz, że gra bardzo naturalna i dajesz 5,5 tylko to ... hmm ... Ty jesteś dziwny więc.

Przeczytałem z 3-4 razy to, co napisałeś i nadal nie wiem o co Ci chodzi. Mówisz, że poza kadrem dzieje się coś ciekawszego, a przynajmniej na to wygląda? Dziwnie oglądasz filmy.

Powiedz mi proszę o co Ci chodzi w tekście, że watki nie miały ze sobanic wpólnego nie tworzyły całości oraz to, że bohaterowie zachowywali się w sposób trudny do zrozumienia.