PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=680709}
7,2 187 tys. ocen
7,2 10 1 187272
7,8 99 krytyków
Birdman
powrót do forum filmu Birdman

Ten film jest doskonały! Dawno nie widziałem czegoś tak dobrego, wciągającego. Udało mi się zobaczyć w moim kinie, był grany na jednym seansie, Film w ogóle nie ma reklamy, nawet żadnego wywieszonego plakatu , a szkoda, bo jest świetny. Każdy szczegół jest świetny, dopracowany. Gra aktorska, Emma Stone ponownie udowadnia, że jest świetną aktorką i stać ją na więcej niż komedie pokroju Króliczki; zaskoczenie było przy Zachu Galifianakisie - zazwyczaj znany z ról "przygłupa" pokazał się z ciekawej strony, jestem zaskoczony (myślałem, że Ewan Mcgregor przybrał trochę na wadze); no i oczywiście jeszcze Micheal Keaton, Edward Norton, Naomi Watson którzy też byli świetni. Emmanuel Lubezki, odpowiedzialny za zdjęcia, znany również za Grawitacje - wszystko było zmontowane jakby na jednym ujęciu, co daje nietypowy i bardzo ciekawy efekt. Jeśli więc masz możliwość zobaczenia Birdman`a i lubisz dobre kino, to zachęcam do zobaczenia bo warto.

ocenił(a) film na 7
hedlio

Moim skromnym zdaniem nie reklamowałbym filmu jako wciągający bo.. nie wciąga.Podniecać się mogą krytycy oceniający sztukę w filmach i aktorów,scena teatralna w filmie tylko dodatkowo zmobilizowała do napalania się na aktorów którzy przy swoim talencie wcale nie potrzebowali wspinać się na wyżyny ponad swoje wcześniejsze role.Oczywiście film nie jest zły ale odnoszę wrażenie że robiony bardziej z myślą o jury niż dla zwykłego zjadacza Dobrego kina.Ogólnie popis kunsztu w branży dla branży.Podobnie jak Boyhood.

ocenił(a) film na 10
hedlio

Masz rację film świetny, ale wątpię żeby wygrał Oskara bo ma świetną konkurencję.

prezident

Wiem, może być "wielkim przegranym" tegorocznych Oscarów, ale myślę, że czasami jednak nie chodzi o Oscary, bo dobry film sam się wybroni. Żal mi tylko Emmy Stone, która świetnie zagrała, ale i tak nie dostanie Oscara.

ocenił(a) film na 10
hedlio

Norton też ma pecha, bo jego rola była równie świetna jak rola Keatona.

ocenił(a) film na 9
hedlio

Mnie wciągnął od początkowych napisów i pozostałam w tym błogosławionym stanie aż do samej końcówki. Ubawiłam się mimiką bohaterów, doskonałymi i dowcipnymi dialogami, świetne okazały się ilustracje wewnętrznych stanów Keatona. Jestem pod wielkim wrażeniem muzyki, rytmu, naturalności z jaką zagrali bohaterowie. Polubiłam niemalże każdego z nich i dziś, po wczorajszym seansie, brakuje mi świata Birdmana.... Łzy też były. Polecam gorąco :)