Bitwa o Irak

Battle for Haditha
2007
7,2 5,8 tys. ocen
7,2 10 1 5849
6,0 2 krytyków
Bitwa o Irak
powrót do forum filmu Bitwa o Irak

Debile i mordercy!!

użytkownik usunięty

To ma być amerykańskie wojsko?! Elitarne Marines?! To banda debili bez wykształcenia! 20 letnich, którzy myślą że strzelanie do ludzi to zabawa, albo gra komputerowa!! Jak można zabijać dzieci??!! Powinni wsadzić tych popieprzeńców na piepszone dożywocie!! Przecież to zbrodnie wojenne!! Nie można strzelać do ludzi i ich zabijać!! Przecież to nie byli żołnierze tylko cywile (kobiety i dzieci)! To tacy bohaterscy są żołnierze USA?! To zbrodnia ludobujstwa!! Nie było wśród nich żadnego mądrego, który by temu zapobiegł!! Banda debili i morderców!!

A ty kim jesteś ,żeby osądzać tych ludzi .

Tibn

Konrad smiesza mnie wypowiedzi tego typu ... Postaw sie w sytuacji ktoregos z tych zolniezy i jeszcze raz uwaznie obejzyj film , Logika ze dwoch irackich mezczyzn sprowokowalo amreykanow wybuchem bomby do owego zachowania zolniezy . Ciekaw jestem co ty bys zrobil gdyby zmarl ci na kolanach jeden z twoich kolegow , i nie zapominaj ze rezyser ukazal reakcje zolniezy dzialajacych pod presja .. wiec nie wypisuj bzdur ze to ludobujstwo , to nie amerykanie powinni byc za to sadzeni

Maziej1992

Nie tyle żołnierze powinni być sądzeni, co politycy, którzy tych żołnierzy tam wysłali. Polecam wypowiedź pierwszego marine: "Nie wiem dlaczego tu jesteśmy" i piosenkę z początku filmu:
'Pełnimy tą misję, by nigdy nie zapomnieć
trzech tysięcy ludzi*, których nigdy nie spotkałem.
Chcemy odpowiedzi, a jedyne, co dostajemy
To bzdury o terrorystycznym zagrożeniu.
Kłamstwa, kłamstwa, kłamstwa
Zdziwienie, zdziwienie.
Kłamstwa, kłamstwa.'

* ofiary w WTC ?

ps. Może film 'Why we fight' (napisy PL) choć nieco rozjaśni, dlaczego tam są: pl.youtube.com/watch?v=JTJ4iH7V7Rw

Aristosek

Zgadzam się z tobą.

P.S. dzięki za ten link

pawlodar_10

Jakby tu ktoś ponad rok od poprzedniego wpisu zajrzał, stary link nieaktualny ('why we fight' regularnie usuwają z YT..), aktualny jaki znalazłem - http://www.youtube.com/watch?v=Ly9Nn6LJS48 , jakby zmazali, gość ma backup na http://www.vismaya-maitreya.pl - część filmów nieco dziwnych dla mnie (jakaś ezoteryka..) ale np. ma też sławny 'Alex Jones - Terrorstorm (Final Cut)', i nie tylko. Warto przejrzeć.

ps. ma ktoś wersję PL lub napisy do tego: http://www.youtube.com/watch?v=-5qgfUjzbj4 (Falluja - The Hidden Massacre) ?

Zgadzam sie w 100% z kolega ! Widzialem film wczoraj ! Ukazuje to co juz dawno mowilem ze ameryka to zwykli faszysci, ktorzy maja wyprane mozgi przez swoich politykow, ktorych zreszta sami wybieraja wiec nie ma mi ich szkoda. A co bym byl gdybym znalazl sie na ich miejscu ? Napewno bym nie tam nie pojechal mordowac innych ludzi otworzcie w koncu oczy jestescie slepi, ulomni zapaptrzeni w jakas faszystowska ameryke noam chomsky kiedy powiedzial ze Amerykanie od zakonczenie II WS zalamali wszystkie prawa czlowieka jakie tylko byly mozliwe.

jamyz88

i właśnei z takich ludzi jak ty jamis i ten pierwszy, wyłaniają się bandy slepych ludzi, ludzi którzy swoim myśleniem czynia "zakniete koło przemocy".
Czy wy nie potrafice wczuc się i zobaczyc jak działa mechanizm wojny, przemocy ?

jamyz88

Bardzo radykalne podejscie tutaj prezentują niektórzy. Film widziałeś z
perspektywy, zamochowców podkładających bombę. Oni sami stwierdzają:
- żałuje tego co zrobiliśmy, sprowokowaliśmy amerykanów do mordowania
cywili.

Zresztą film broni żołnierzy amerykańskich, bo, gdzie widzisz ich winę?
Same młode chłopaki, którymi rządzą emocje - po 20lat!! To ledwo po
ogólniaku.

Po akcji byli podziwiani i nawet zyskują odznaczenia, raport nawet jest
fałszowany przez oficerów.

Dopiero gdy cała sprawą zajmują się media, to kto obrywa? Oficerowie,
którzy podrabiają raport? Stratedy którzy ustalali taki sposób
reagowania? Obozy szkoleniowe, które uczą takiego postępowania?

Zamiast problemem zająć się od korzeni... jest on rozwiązywany tylko tam
gdzie sprawa została wyciągnięta ną światło dzienne

Jestem już po obejrzeniu filmu i powiem jedno jeśli tak prezentuje się USMC, które pretenduje do miana posiadania jednego z najlepszych programów szkoleniowych, które zakłada realizowanie zadań w wysokim stresie to "Bitwa o Irak" udowadnia, że zwłaszcza Cprl. Ramirez nie powinien stać się szanowanym członiekm Korpusu Piechoty Morskiej. Pomijam sam fakt, że nikt mi nie wciśnie tego typu g...., że oni nie wiedzą po co tam są, bo jeśli by tak było naprawdę to powinni zostać na kopach w..... z powrotem do philadelphi lub innego z.... miejsce gdzie nie wiedzą gdzie na mapie jest australia. Z pewnością przedstawiony KPM nie jest 1th Force Recon (to jest elita marines) ponieważ ilość błędów podczas "wchodzenia" do budynków była dla mnie aż za bardzo rażąca. Tibn pisałeś w innym temacie do tego filmu, że sam byłeś na misji, i że to działanie w dużym stresie. Powiem Ci jedno, nie byłem na żadnej misji, nie byłem nawet w armii (chce iść do wojska) ale zadam Ci jedno pytanie czy gdybyś zobaczył trupa kolegi to potem wpadłbyś w zew krwii i strzelał do wszystkiego co się rusza (nawet do dziecka, które jeszcze nie jest w stanie unieść AK ? ) ?! K.... proszę Cię, jeżeli chłopak zostaje kapralem w...... z swojego miasta bo w ch..... zabijaków poczym jedzie na patrol słuchając jakiegość metalowego g...., wystawiając d.... przez drzwi HMMWV drąc j...., to wybacz ale jak najbardziej mam prawo ja i każdy inny kto uważa, że to są pop..... a nie marines. Tak na marginesie, to czy widziałeś pewien filmik na youtube z bohaterskimi marines jak to miotają szczeniakiem w przepaść czy jadąc na "jedynce" i trzymając butelki z wodą w sytuacji gdzie dzieciaki za nimi biegna by dostać butelkę ale nie mogą sięgnąć przy przekleństwach ciśniętych przez marines ?? Pozdrowienia dla prawilnych, którzy są tam po to by bronić słabszych przed tą bandą szejków, którzy za nic mają sobie życie swoich biedniejszych braci.

Tam jest tak, że nawet dziecko biega z kałachem, albo on, albo ja...

Autor tego tematu nic nie rozumie, pewnie jeszcze jest pacyfistą,
nie rozumiesz, że ci arabscy debile chcą zabijac wszystkich ,,niewiernych'' ?!
Tyle przykładów było w przeszłości, a takie pajace jak Ty wypisują takie brednie...

''Dla mnie nie ma różnicy, czy to dziecko, kobieta, starzec... Jeżeli ma broń- strzelam''

użytkownik usunięty
Patruell

akurat tu częściowo się zgodzę amerykanscy żołnierze są trochę
"nadpobudliwi" - brat w afganistanie wiec wiem...

ocenił(a) film na 7
Patruell

'Dla mnie nie ma różnicy, czy to dziecko, kobieta, starzec... Jeżeli ma
broń- strzelam''
Ale w sytuacji pokazanym w filmie dzieci, kobiety i starcy nie mieli broni.
Ci co mieli broń uciekli, wtedy amerykanie nabrali odwagi i zaczeli zabijać
cywilów, bo po co gonić tych z kałachami? Jeszcze by się odwrócili i
strzelali. Żołnierzy pokazanych w tym filmie nic nie usprawiedliwia, była
to zbrodnia, a Ci co ich usprawiedliwiają mają nieźle sprane mózgi!

użytkownik usunięty
Mloody88

ci co mają w niku mlody to debile...............

Możliwe, ja nie staram się usprawiedliwiac morderców cywili
[choc jestem skory sądzic, że ci cywile, niebawem otrzymaliby broń, bo na bliskim wschodzie nie ma kogoś takiego jak cywil... Tam walczy w zasadzie każdy]

Patruell

http://pl.wikipedia.org/wiki/Pomnik_Małego_Powstańca_w_Warszawie

Mloody88

Broni nie mieli ale Wszyscy w okolicy wiedzieli o bombie więc niewinni nie byli !!!!!!!

ocenił(a) film na 8

Zgadzam się z Tobą. Zbrodnia wojenna. A ci co twierdzą inaczej to dranie zimnej krwi. Wojska amerykańskie w Iraku to banda emocjonalnie niezrównoważonych debili których należy rozstrzelać na miejscu. Tak, właśnie tak bym z nimi zrobił. Każdego bym rozstrzelał. I przestańcie mi truć o jakimś kole przemocy! Amerykanie, ta zaraza obległa Irak i terroryzuje ludność cywilną, nie ma więc co się dziwić że są zamachy. Oby ich było więcej, oby każdego z tych skurwysyńskich żołnierzy trafił szlak! W najlepszym wypadku zasługują na dożywocie w karcerze.

dddccc6

Ludzie, którzy poświęcają swoje życie, życie swoich bliskich i mordują w imię wiary to bydło, które nie zasługuje by żyć a już z pewnością nie zasługuje na posiadanie własnego, niezależnego kraju. To nie Amerykanie dają do rąk dzieciom karabiny, to nie oni wysadzają ludzi w powietrze, nie Amerykanie wieżą, że morderca staje się bohaterem.

Dokładnie, przecież to terroryści ściągają nieszczęście na swoich rodaków, a potem wykorzystują ich tragedię kręcąc nieprawdziwe filmiki, tylko po to żeby podjudzić swoich ludzi i werbować nowych terrorystów. Ja nie usprawiedliwiam Amerykanów bo w wielu przypadkach oni również zachowują się bestialsko i bezmyślnie, ale przynajmniej bronią swoich rodaków i nie chowają się w domach cywili, jak to w tym filmie robili terroryści. Niczym zwykli tchórze. W ogóle kto temu szejkowi pozwolił decydować o tym, którzy cywile mają zginąć za kraj?! Jak jest takim patriotą to powinien się sam poświęcić.
Tyle z mojej strony. Peace

Już dawno żaden film mnie tak nie wstrząsnął.
Moim zdaniem amerykanie nie są do końca winni, fakt iz przeszukując okoliczne domostwa nie pytali nikogo o zdanie tylko strzelali(jeden facet patrzał przez "judasza" i dostał parę kulek itd).
Jednak z drugiej strony Ci dwaj co podłożyli bombę strzelali do amerykanów a tamci odpowiedzieli tym samym. W dodatkuy my wiemy kto był odpowiedzialny za ta bombę, a amerykanie tego nie wiedzieli.
Ps.nigdy nie byłem żołnierzem i nie chcę nawet nim być, tym bardziej na takich misjach gdzie masz ułamki sekund na zastanowienie się do kogo możesz otworzyć ogień a do kogo nie.

Tak właśnie wygląda Wojna. Nie wiem czemu niektórzy tacy zdziwieni jak by to było coś nowego? Myślicie że takie rzeczy sie nie działy podczas WW1 i WW2? Wtedy po prostu nie było TVN i Youtube

ocenił(a) film na 8
Turkisz80

Wojna to wojna, nic tego nie zmieni.
Póki co przynajmniej mamy spokój ale tylko teraz.
Do wojny wystarczy tylko jakiś kretyn jak Kaczor. W gruzji ciągle ją prowokował.

Wszystkie armie zabijały cywilów i będą zabijać. Dziwisz się, że pośród kilkudziesięciu (kilkuset) tysięcy młodych ludzi żyjących w niewyobrażalnym stresie trafiają się tacy, którrzy "pękają"? To znaczy, że jesteś dzieckiem i wierzysz w mity - ci są dobrzy, tamci źli, czarno-biały świat i ludzie. A rzeczywistość jest zupełnie inna.

ocenił(a) film na 7

I tak pisze dziecko grzejące tyłek przed komputerem, siedząc przy internecie, na który zarabiają rodzice. Ludobójstwo zawiera "Ó".
Nikt z Nas nie był na wojnie, nie uświadczył nawet stanu wojennego, więc proszę wstrzymać się z opiniami. @jamyz88 Wystarczy wyobrazić sobie sytuację - podchodzi grupa "dresów" na ulicy do Ciebie. Co robisz? Myślisz racjonalnie, przypominasz sobie złote rady babci, czy uderza Ci adrenalina i chcesz jak najszybciej skończyć "znajomość"? Zza komputera łatwo jest obrażać i oceniać.
@Lwie_Serce - ludzie piszą o honorze, walce o ideały, a Ty nawet szacunku do swojego władcy nie czujesz. Jesteś pewnie takim samym honorowym obywatelem jak Ci, co w Iraku nie informowali o bombie, bo zdawało im się, że wiedzą lepiej. A stało się tak, jak było można przewidzieć. Nikt nie czuje się winny, a ludzie giną. A i Gruzinów obrażasz pisząc nazwę ich kraju małą literą. Gruzja.
__Warto zauważyć, że (w filmie) nienawiść nie była nakręcana przez cywilów, wojsko, a przez garstkę manipulującą faktami.

A od kiedy Marines to "elita" ?