Bitwa o Irak

Battle for Haditha
2007
7,2 5,8 tys. ocen
7,2 10 1 5849
6,0 2 krytyków
Bitwa o Irak
powrót do forum filmu Bitwa o Irak

Od razu rzuca mi się na myśl:
Amerykanie zaliczają "wpadkę" i kręcą o tym film.
Polacy ostrzeliwują w odwecie z moździerzy wioskę cywilną, a żołnierzy ciąga się po sądach
i miesza z błotem.
USA zarabia i tłumaczy (mniej lub bardziej rzetelnie) ludziom.
Polska opluwa swoje wojsko.
Dodając, najlepszy film wojenny - Black Hawk Down - też jest o "wpadce". Zrobiono film i
powstał majstersztyk kina. A u Nas jak zawsze - zgnoić i opluć. Co widać nawet po
poprzedzającym mnie temacie. Taka dziwna polska natura.
Muzyka dobrze wkomponowana. Dialogi kuleją. Gra aktorów pozostawia wiele do życzenia,
przeciętne kreacje. Raz widać odbijającą się ekipę filmową! Nie lubię pseudo-dokumentów,
taki rodzaj filmowej narracji mi nie odpowiada. Ni to prawda, ni to kino... Sceny z ataków z
AC-130 dodają realizmu i przyziemności - o to chodziło! Poruszone, przekoszone, nieostre
ujęcia przypadły mi do gustu. Obejrzeć ten film można, ale polecać nie będę.

Movierider

dokładnie nangar khel to pokazówka prokuratury wojskowej.A ile amerykanie tak przypadkowo w samym afghanie zabili ludzi w tysiącach idzie.W samym iraku amerykance wybili 66.000 cywili też pomyłka.Jeżeli chodzi o polaków z spraw z afghanu jest prosta,Amerykanie wjechali na minę i zaczeli ich ostrzeliwac talibowie po czym polacy wysłali tam Rosomaka też wjechał na mine,aż wkońcu przyjechali ci dziś sądzeni i zaczeli ostrzeliwać wadliwym sprzętem te miejsce skąd strzelano.Jaka w ich wina że pociski zmieniły kurs jeden trafił w budynek tej wioski 4 spadły obok a wystrzelili 25 .20 trafiło miejsce.Ale już po wszystkim nikt z talibów nie zginoł wiec zabrali im się za tyłki że zle celowali :)

ocenił(a) film na 10
Ziko81

Święta prawda panowie

ocenił(a) film na 10
rzoska

Święta prawda panowie. Polecam obejrzeć film Krwawa niedziela, http://www.filmweb.pl/Krwawa.Niedziela
Zwróćcie uwagę na zachowanie brytyjskich żołnierzy , są jak rozwścieczone psy chcą zabić - nieważne kogo.
Strzelali do cywilów jak do kaczek. Wojsko w oficjalnym komunikacie podało że cywile byli irlandzkimi terrorystami.
Wszystko g.... prawda taka sama sytuacja jak w Iraku. Nie miejmy złudzeń ci ludzie są zaprogramowani aby zabijać,
potrzebne są tylko okoliczności w których mogli by robić to w świetle prawa.

ocenił(a) film na 8
rzoska

"o wojnie najwiecej wiedza ci ktorzy nigdy jej nie widzieli"

użytkownik usunięty
Movierider

Zauważcie to, że to właśnie Amerykanie są agresorami pamiętam jak jeszcze żyjący Saddam powiedział, że to jest oczywiste iż nie ma on żadnej broni masowego rażenia, że to Amerykanie są najeźdźcami na jego kraj i chodzi im zupełnie o coś innego... Amerykanie od nie pamiętnych czasów próbują wciskać swoją demokrację każdemu kraju a kto się temu przeciwstawi od razu wywołują wojenkę i są w tej kwestii bezkarni... Co z całym tym ludobójstwem niewinnych ludzi, których pozbawiono życia przez Amerykanów? Inne kraje to właśnie powinny się wziąć za dupę narodowi USA, który sobie tak frywolnie doprowadza do wojenek bo im coś nie spasi. Ja potem się wcale nie dziwię, że kraje islamskie tak pałają nienawiścią do tego kraju. Tak jak jeden z arabskich bohaterów powiedział przyszli Amerykanie rozpieprzyli Saddama, całe Irackie wojsko i powstali rebelianci... Amerykanie sami sobie tworzą wroga... A najgorsze w tym wszystkim jest to że nasz polski głupi rząd zamiast zająć się problemami swojego narodu wpieprza się pomiędzy wódkę a zakąskę angażując się w jakąś wojenkę, która żadnych korzyści nam nie przyniesie i wydaje nasze pieniądze na nic nie znaczący cel.

ocenił(a) film na 6

Wiesz po co się wpieprza? Bp jest w NATO bo takie misje są potrzebne by żołnierzy wyszkoli.ć do obrony kraju. Myślisz ze w Europie już nigdy nie będzie wielkiej wojny? Jeżeli tak to jesteś naiwny. Ogólnie twierdze że i tak mamy za słabe wojsko i że powinno się lepiej je rozwijać. By tacy obywatele jak Ty byli kiedyś bezpieczni. W dodatku co do osądzania naszych powinni odpowiadać tylko dowódcy, gdyż żołnierz nie ma myśleć można nie można rozkaz był to mam go wykonać. No i druga sprawa jak naszych żołnierzy w kajdankach ech żadnego szacunku do nich. Porównali Polskich żołnierzy do zwykłych zabójców. Szkoda mi ich i rodzin.

ocenił(a) film na 10
Movierider

Film nakręcili Brytyjczycy, przecież pisze w opisie filmu. Poza tym Amerykanie nie nakręcili by o sobie takiego filmu, chyba że pokazaliby się w korzystnym świetle :)

ocenił(a) film na 8
Movierider

Klimat filmu jest świetny. Głównie przez muzykę i zdjęcia (ujęcie spod łóżka, gdy widać tylko obracające się nogi żołnierza i lecące na ziemię łuski z M16 - świetne). Ciężko nazwać to pseudo dokumentem, jego elementy tak właściwie pojawiają się tylko na samym początku i końcu filmu. Normalnie jest to po prostu dobry film fabularny.