Witam
Nawet jak na klasyk, bardzo słaby.
Kiepskie montaże, słabe dialogi, nieporywające aktorstwo...
Film nie uwywa się do innych filmów osadzonych nw realiach II wś. i przedstawiających faktyczne wydarzenia.
Taki troszkę pół-dokument w średnim styllu.
Moja ocena 4/10
błądzisz synu błądzisz . Ten film jak najbardziej przedstawia rzeczywiste wydarzenia . Jestem ciekaw na jakim filmie się wzorujesz oceniając ten jako słaby ??
Kontrowersje chce chłopak wywołać takimi herezjami. Wiadomo, że film jest jednym z najlepszych filmów wojennych, do tego oddaje nieźle prawdę historyczną
"film jest jednym z najlepszych filmów wojennych"
Najlepszy ? Bardzo mocno przesadzasz.
Bitwa o Midway 1976 imdb 6.8
Dla porównania kilka wyraźnie lepszych filmów w tym gatunku.
I wojna światowa:
Na zachodzie bez zmian 1930 imdb 8,1 (2 oskary) NIEMIECKI
Ścieżki chwały 1957 imdb 8.5
Lawrence z Arabii 1962 imdb 8,4 (7oskarów)
II wojna światowa:
Most na rzece Kwai 1957 imdb 8.3 (7 oskarów)
Dziecko wojny 1962 imdb 8.1 ZSRR
Wielka ucieczka 1963 imdb 8.3
Tylko dla orłów 1968 imdb 7.7
Patton 1969 imdb 8.0 (7 oskarów)
Tak to cicho o zmierzchu 1972 imdb 8.3 ZSRR
Żelazny krzyż 1977 imdb 7.6 NIEMIECKI
Idź i patrz 1985 imdb 8.3 ZSRR
Imperium słońca 1987 imdb 7.8
Lista Schindlera 1993 imdb 8.9 (7 oskarów)
Cienka czerwona linia 1998 imdb 7.6
Szeregowiec Ryan 1998 imdb 8.6 (5 oskarów)
miniserial Kompania braci 2001 imdb 9.6
Listy z Iwo Jimy 2006 imdb 8,0
wojna w Wietnamie:
Czas apokalipsy 1979 imdb 8.5 (2 oskary)
Pluton 1986 imdb 8.1 (4 oskary)
Pełny magazynek 1987 imdb 8.3
Ziemia niczyja 2001 imdb 8,1
Helikopter w ogniu 2001 imdb 7,7
Po...ło cie? To jest świetnie pokazany film o najważniejszym momencie tej wojny. Szczególnie chodzi mi taktyke walki lotniskowców, co mieli zrobić "Pearl Harbor" z efektownymi wybuchami? Moja ocena ciebie to tak 5/10 typowe podejście małoletniego nieoczytanego gostka, norma ku... dla młodego wieku. Sie nie obrażaj, wyobraź sobie co by było gdyby USS dostało wpie... w tej bitwie, a jedna niewłaściwa decyzja, przypadek i ta bitwa kończy sie zupełnie odwrotnie. USS nie wysyła zaopatrzenia na wyspy, nie ma desantu, nie ma niczego.
Midway to japoński pech i determinacja jankesów.
Po prostu pech.
Prawdziwe bitwy to takie:
-morze koralowe
-wschodnie salomony
-santa cruz
Bitwą jako strzelanie była, ale jako lotniskowcowa jak np 3 przezemnie wymienione to nie.
O wyniku wielu bitew morskich (i innych) zadecydował przypadek. Jednakże to przecież zawsze były bitwy. Prawdziwe. Z ginącymi ludźmi i tonącymi okrętami. Midway była prawdziwą bitwą - zaplanowaną przez obie strony. A, że Amerykanom przydarzył się w jej trakcie prawdziwy fart - to już inna sprawa.
czy cały dywizjon samolotów torpedowych zmasakrowany podczas ataku to fart?? 36 załóg martwych... a w woli ścisłości czym różni się bitwa na morzu koralowym od midway bo ja nie dostrzegam specjalnej różnicy ale może dlatego że prace mgr na ten temat pisałem kilka lat temu...
To kolega "Lwie Serce" twierdził, że Midway "to nie prawdziwa bitwa" - jego trzeba by się spytać co miał na myśli.
A fartem pod Midway było to, że Amerykanie zaskoczyli Japończyków "ze spuszczonymi spodniami" - tzn. w czasie przezbrajania samolotów. Pokłady zapchane tankowanymi samolotami, zawalone bombami i torpedami... Wystarczyło jedno trafienie, by na pokładzie rozpętało się pandemonium - i tak też się stało.
nie mogę się z kolegą nie zgodzić:) i chyba w związku z tym faktem włączę sobie dzisiaj właśnie Bitwę o Midway :) pozdrawiam
Przecież bitwa na Morzu Koralowym to jest właśnie przypadek na przypadku i przypadkiem pogania O.o..
Wiele porażka Amerykanów by nie zmieniła, ot przedłużyła trochę wojnę. Zbyt duży potencjał gospodarczy i ludzki ma ten kraj - oni przez całą wojnę nie przestawili się na gospodarkę wojenną...
Japończycy atakując PH, uruchomili walec, który rozjechał ich i resztę Osi.
Ojjj... Wyraźnie się pomyliłeś - jeden z najlepszych filmów pokazujących walki morskie w czasie II wojny światowej a jeśli chodzi o działania lotniskowców - najlepszy.
Najlepiej pokazujący???
Wiele materiałów to podkolorowane materiały z drugiej wojny.
Dla znawcy tego okresu (jak ja) widać kupę drobnych błędów jak na przykład to że amerykańskie lotniskowce to raz klasa Essex raz Lexington (A POD MIDWAY BYŁA TYLKO KLASA YORKTOWN, WSZYSTKIE TRZY SZTUKI).
Inny przykład to to że samoloty torpedowe i nurkujące były takie same a naprawdę było inne.
Albo pancernik Yamato, ten w filmie to zupełnie inny okręt, na dodatek wycięty z Tora Tora Tora jak kilka inncyh scen z tego filmu.
Takich błędów można mówić tysiące ale i tak przecierz całej floty pacyfiku z tego okresu by nie budowali. Wogóle było widać że budżet filmu był dość niski
Nie patrząc na to film był bardzo dobry.
wiesz gdyby był większy budżet to i większe przekłamanie . Ten film i tak w kwestii historycznej jest bardzo dobrze ukazany ,mimo TWOICH wymienionych niedociągnięć. Film bardziej skierowany dla przeciętnego odbiorcy który z pewnością wiele rzeczy dowie się o tej bitwie nie mając świadomości że cos tam z tymi makietami nie było tak. A wiadomo historycy i koneserzy militariów zawsze znajdą coś ....
Po współczesnych produkcjach naprawdę nie wiele można sie dowiedzieć , rzeczy ujety w strasznei ogolny sposób , film ustawiony na efekty specjalne , wysokobudżetowy i co z tego ??
Albo jeszcze angielskie litery na planach japończyków.
Jak napisałem film bardzo dobry pomimo tych niedociągnięć.
"film ustawiony na efekty specjalne , wysokobudżetowy i co z tego"- to że dzieci XXI wieku to kręci a nie niestety podkolorowane materiały sprzed 60 lat. Sory gregory
Promil, daj się też napić użytkownikowi Lwie_Serce ! Może mu się filmweb urwie...
A tak serio - dobry jest, ja nie zwróciłem na to uwagi, chociaż klasy lotniskowców, pancerników znam. Co prawda nade wszystko z nazwy, ale powinno mnie to było zaciekawić. W każdym razie, jak zauważyłeś, w żaden sposób nie przeszkadza to w oglądaniu filmu. Zresztą, nawet Lwie_Serce to przyznaje!
Jeszcze minimalny szczegół choć może to błąd polonizowania. Jak japoński samolot namierzył amerykańskie lotniskowce obserwator powiedział lotniskowce typu Midway.
Typ Midway walczył dopiero w korei.
Pytanie: Widziałeś ten chłam "Pearl Harbour"?? Widziałeś jakie okręty stały w porcie?? Mimo, że mnóstwo kasy wydali na efekty specjalne - nie postarali się, żeby niszczycielom rakietowym z XXI wieku choćby armaty dorysować... To dopiero jest żenada...
Czemu krytykujesz więc film z lat 70-tych?? W tym czasie nie mieli aż takich możliwości technicznych - mimo to postarali się, by wszystko wyglądało w formie jak najbardziej zbliżonej do rzeczywistych warunków IIWŚ. Sam fakt, że zaangażowali lotniskowce powstałe w czasie IIWŚ dobrze świadczy o twórcach filmu (jako "znawca" wiesz zapewne, że Essexy były wodowane w momencie gdy toczyła się bitwa pod Midway a ich konstrukcja była rozwinięciem konstrukcji Yorktownów).
"Pearl Harbor ssie i brak mi cię" tak brzmią słowa jednej z piosenek w Ekipie Ameryka traktującej o tym filmie z Afleckiem. "Bitwa o Midway" to bardzo dobry film, efekty specjalne są typowe dla tamtych czasów ale jak czytam o krążownikach rakietowych w "Pearl Harbour" to..
A ty naucz się czytać a nie będziesz mi wytykał że krytykuje film. Napisałem że japoński obserwator powiedział lotniskowce typu midway, POWIEDZIAŁ a nie że zobaczyłem lotniskowiec tego typu. Co do essexów to mnie wnerwia że japończycy je mają.
Co do krążowników rakietowych to cie nie rozumiem, nie było żadnych rakiet/wyrzutni a statki jak nie są ważne to niech przynajmniej wyglądają na wojenne.
W filmie "Pearl Harbour" w porcie stoją nie pancerniki a wycofane ze służby NISZCZYCIELE RAKIETOWE klasy Spruance z lat 70-tych. Te okręty to:
DD 976 "Merill"
DD 984 "Leftwich"
DD 986 "Harry W. Hill"
DD 990 "Ingersoll"
http://www.navsource.org/archives/05/0597604.jpg
Okręty mają już zdemontowane uzbrojenie artyleryjskie, ale widać jeszcze wyrzutnie rakietowego systemu ASROC VLA (lepiej je widać na filmie)....
Ponadto w porcie stoją fregaty klasy Knox albo Perry.
Naturalnie ani okręty klasy Spruance, ani Knox ani Perry ani trochę nie przypominają amerykańskich pancerników z czasów II wojny.
W innym ujęciu (tym razem japońskiej floty) widać piękną grupę bojową złożoną z nuklearnego lotniskowca w otoczeniu eskorty z krążowników i niszczycieli rakietowych... W jednym momencie widać bodajże nawet nuklearny okręt podwodny... To tyle jeśli chodzi o "realizm" w tym chłamie... O mniejszych wpadkach nie wspominam - bo cały ten film to jedna wielka wpadka.
W tym momencie - to ja na prawdę 100-kroć bardziej wolę stary "Tora, Tora, Tora".
"W filmie "Pearl Harbour" w porcie stoją nie pancerniki a wycofane ze służby NISZCZYCIELE RAKIETOWE klasy Spruance z lat 70-tych. Te okręty to:" made in usa a nie jakieś durne numery.
Ty jesteś chory czy jak?? Ty wogóle nie wiesz jak wyglądały pancerniki z Pearl, http://www.subsim.com/house/meet2054.jpg - proszę, takich było chyba z 8 w Pearl z czego wszystkie prócz Pensylwanii były zacumowane przy wyspie (a nie jak twoje "PANCERNIKI" w zatoce) i zostały doskonale zrobione komputerowo, dodatkowo Bay wolał to zrobić na starym Texasie a nie jak lewusy z TTT na jakimś Iowa lub South Dakota które konstrukcją zupełnie się odróżniał od tych z 7.12.
"W innym ujęciu (tym razem japońskiej floty) widać pi- bo cały ten film to jedna wielka wpadka."
W TTT nawet nie mieli pożądnych nagrań z odległości, a jak były to łot od razu można rozpoznać Essexa, w PH np świetnie zrobili mostek. No, były raz lotniskowce nuklearne, jakby teraz był TTT to raczej też by tam były, szkoda że nie zauważyłeś że w większości pozostałych pokazów ich floty mamy lotniskowce typu Akagi albo charakterysteczne japońskie krążowniki.
radzę wpierw przeczytać przebieg bitwy i szczegóły.a potem pieprzyc bzdury .
http://www.conservapedia.com/Battle_of_Midway
A po jakiego dajesz przebieg bitwy o midway skoro sprzeczamy się o ekranizacjach ataku na pearl?
Przepraszam, ale o czym Ty do mnie rozmawiasz?? Atakujesz film z lat 70-tych za to, że zamiast orginalnego lotniskowca "Yorktown" czy "Enterprise" na ekranie widzimy również konstrukcję z lat II wojny światowej - lotniskowiec typu "Essex" (zresztą rozwinięcie konstrukcyjne "Yorktownów", bardzo do nich podobny), natomiast z uporem bronisz wykorzystującego najnowsze technologie cyfrowe chłamu pod nazwą "Pearl Harbour", gdzie na ekranie widzimy okręty z lat 1970-2000??
Żeby nie być gołosłownym: jakie to okręty pięknie eksplodują w tym fragmencie filmu:
http://www.youtube.com/watch?v=Sv1niwxQgoY
w sekundach 1:20-1:24, 2:38-2:40, 3:41-3:47??
Z jakiego typu lotniskowca (i kto jest w jego osłonie) startują bohaterowie do rajdu Doolittla??
http://www.youtube.com/watch?v=yxqU_WH8Cd0\
Z jakich to lotniskowców startują Japończycy??
http://www.youtube.com/watch?v=9Im5ILUjH5o&feature=related
Ps. w sekundzie 2:10 ostatniego fragmentu - masz piękny obraz floty amerykańskiej stojącej w Pearl. Floty - która tam stała na początku XXI wieku ;) (jest i czwórka niszczycieli klasy Spruance których nazwy Tobie podałem).
W "Bitwie o Midway" - nie ma takich bugów. Jakbyś nie wiedział - żaden lotniskowiec typu "Yorktown" (a te brały udział w bitwie) nie dotrwał do czasu filmu. Jak dobrze wiesz - nie ocalał też żaden z II-wojennych lotniskowców japońskich. Ówcześnie nie znano tak wyrafinowanej grafiki komputerowej, jaką mieli do dyspozycji np. autorzy "Pearl Harbour". Dlatego użyto archiwalny materiał zdjęciowy oraz wykorzystano pochodzący z czasów II wojny światowej (rozpoczęcie budowy w 1941) lotniskowiec USS "Lexington" (okręt wziął udział w działaniach wojennych - w Bitwie na Morzu Filipińskim i w Bitwie pod Leyte). "Lexington" był typu "Essex" najbliższego konstrukcyjnie "Yorktownom" ("Essex" - był po prostu powiększoną wersją "Yorktowna"). "Lexington" zagrał też lotniskowce japońskie. Innymi słowy - autorzy "Bitwy o Midway" - postarali się o jak największą wierność - taką na jaką ich było w 1976 roku stać.
Żeby nie było - też mam co do "Bitwy..." swoje uwagi (np. użycie pancerników, których nie było pod Midway, czy zdjęć z ataku kamikaze z 1944) - ale nie są to obrazy, które "zabijają film" - jak to robi widok niszczyciela rakietowego czy nuklearnego lotniskowca grających okręty z czasów II wojny.
"Atakujesz film z lat 70-tych za to, że zamiast orginalnego lotniskowca "Yorktown" czy "Enterprise" na ekranie widzimy również konstrukcję z lat II wojny światowej (...) natomiast z uporem bronisz wykorzystującego najnowsze technologie cyfrowe chłamu pod nazwą "Pearl Harbour", gdzie na ekranie widzimy okręty z lat 1970-2000??"
To cały Lwie_Serce. Nie oczekuj od tego gościa rozsądnego, racjonalnego myślenia. Kiedyś - wbrew wszystkiemu, czego mnie uczyły wszelkie źródła o wojnie na Pacyfiku - próbował mi wmówić, że przemysł USA był guzik warty i że tak naprawdę flota USA już u zarania wojny przewyższała liczebnie japońską. Oczywiście w "Bitwie o Midway" podają coś zupełnie przeciwnego - jego zdaniem, to pewnie dodatkowy powód, by film krytykować.
Mało tego - dał "Bitwie o Midway" 8/10, a tak się składa, że wspomniany przez ciebie chłam - "Pearl Harbor" - również ma u niego 8/10. Krytykuje "Bitwę o Midway" za to, że nie zbudowali specjalnie nowych lotniskowców klasy Yorktown na jego potrzeby, a na równi stawia hollywoodzkie g*wno, gdzie nie liczy się ukazanie historii, tylko wpychanie butem do gardła nadętego patosu (i jeszcze durnego wątku miłosnego)? Gdzie ludzie nazywani "asami lotnictwa" latają w rzeczywistości jak przedszkolaki (prosto jak po sznurze), a Japończycy w Zerach i tak nie potrafią ich zestrzelić? WTF?
to powinieneś jeszcze zwrócić uwagę na to że nad midway latały F4 wildcaty a w filmie na pokładach starowych stoją F6 helcaty
Może i kiepsko zagrany, ale wiernie odtwarzający realne wydarzenia. I za to wielki plus.
King Kong z 33 też słaby? - Ludzi błagam was czego się po starych filmach spodziewacie? Za 70 lat będą się śmiali z Władcy i Avengers że mieli tandetne efekty.
a filmy Chaplina to powinni pokolorować i w 4d zrobić rimejki. jak oni mogli takie badziewie oglądać ? :D
Mam wrażenie że napisałeś ten post tylko po to, żeby narobić szumu i wywołać oburzenie