PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617280}

Bitwa pod Wiedniem

11 settembre 1683
2012
2,5 27 tys. ocen
2,5 10 1 27160
1,9 23 krytyków
Bitwa pod Wiedniem
powrót do forum filmu Bitwa pod Wiedniem

Tak jak w temacie, co oni w ogóle sobie wymyślili. Wizerunek husarza w filmie z husarią ma tylko jedną rzecz wspólną, konie.
Marne zapałki w dłoni, zbroje ze złota, durne skrzydła etc.

ocenił(a) film na 1
Richtie

To wyobraź sobie ludzi na wielbłądach zamiast na koniach w starożytności. Wielbłąd potężny, a konik drobny.

ocenił(a) film na 2
fanaticadas

to jest film dla ludzi, a nie dla koneserów historii

sontagwoj

Na zdjęciu husarze mają zgodne z historią napierśniki i szyszaki.Sobieski ma karacene bo taką ochronę nosiła kadra oficerska.Jedynie skrzydła są trochę za wysokie i za bardzo rozczapierzone .Szkoda że ten film robili Włosi gdyby to robiła np Austria i Polska przy pomocy Mela Gibsona pewnie wyszedłby lepszy film.Braveheart,Pasja czy Apocalypto były naprawdę niezłe.

sontagwoj

taa...polskie aktualne godło w XVII wieku na proporcach, przecież to kpina. Do tego krzyż (papieski?), którego dawniej nawet nie używano, lecz dopiero w XX wieku.
Czytam tylko artykuły, na film nawet się nie wybieram

Film nie miał być dla koneserów, ale weź, nie przesadzajmy :/ Jeszcze brakowało asasynów albo, a co tam, Fryderyka Barbarossy, który powstał z grobu by wyratować Niemcy od zagłady. hłe hłe

kampinosek1990

Ta a jakoś Matejki nikt nie komentuje za to że na swoich obrazach dał identyczną flagę Sobieskiemu jak na filmie...

A film całkiem fajnie się oglądało i przyjemnie mogę polecić.

dorias

Matejkę można zjechać za Chrobrego. który na jego obrazie był przystojnym facetem a w rzeczywistości był tak gruby, że trzeba go było wnosić na powóz. Taka dygresja :P
Może rzeczywiście się przekonam do filmu....w sumie warszawskiej też miałem nie oglądać a i tak poszedłem :D

kampinosek1990

każdego i każdy film da się zjechać za coś.

jeżeli nie szukasz jakiś wpadek specjalnych to film jest dobry to moje zdanie.
A z flagą już przynajmniej wiesz skąd taka w filmie a nie inna.

fanaticadas

Film ma być widowiskowy i zarabiać na siebie. Aspekty historyczne są tutaj hohoh na dalekim planie. Osobiście wolałbym oglądać husarie nie świecąca się jak psu jajca, a taka jaka była w rzeczywistości czyli np: zbroja większości husarzy różniła się od siebie, każdy miał bowiem na sobie rożnie wykonane elementy zbroi itd. Oczywiście na rzecz filmu zamawiają już hurtowo wszystko takie same. O skrzydłach już nie wspomnę bo już kilka postów tutaj mówi o wszystkim.

Koneser historii oglądając ten film może być zniesmaczony, ale według mnie trzeba do niego podejść nie jak do typowego filmu historyczny ale jak do "typowego" filmu produkcji "PL" :)

Pozdrawiam !

sgsledz

"Osobiście wolałbym oglądać husarie nie świecąca się jak psu jajca..."
Ja osobiście wolałbym nawet tę świecącą się husarię, mógłbym nawet zaakceptować po 2 skrzydła przyczepione do pleców, ale żeby z filmu pt. "Bitwa pod Wiedniem" zrobić film fantastyczno-obyczajowy o życiu "mnicha"? To mogli tylko zrobić włosi.
Po powrocie z kina jestem zdegustowany tym para Matrixem i akcją trwającą jakieś +/- 15min.