..ale obejrzałem trailer i padłem.. Na chorągwi - orzeł w koronie wg. obecnie obowiązującego wzoru. Kapłan trzyma laskę papieską Jana Pawła II.. Superprodukcja a rekwizyty po innych filmach zbierali???
Ale proszę Cię, skoro to tylko trailer i już tyle niedoróbek to jak będzie wyglądał cały film.. Sceny wojsk i bitew też jakieś podobne do "Ogniem i Mieczem".. pff
"Na chorągwi - orzeł w koronie wg. obecnie obowiązującego wzoru. Kapłan trzyma laskę papieską Jana Pawła II"
Wygląda mi to raczej na jakąś przenośnie artystyczną. Czas pokaże...
Myślisz, że to jest aż tak głębokie dzieło? Wątpię, ale nie będę całego filmu po trailerze oceniał. Poczekam, obejrzę, może zmienię zdanie.. W sumie to nawet chciałbym się mylić, bo temat zasługuje na dobrą ekranizację. Tylko teraz i tak źle się nastawiłem i będę szukał kwiatków typu płonące marmurowe posągi z "Quo Vadis".
"Myślisz, że to jest aż tak głębokie dzieło?"
Również wątpię.Poczekamy, zobaczymy. Mimo wszystko dobrze, że taki film powstał.
Zgadzam się. Europa ma przebogatą historię, gotowe scenariusze leżą i czekają, żeby je wykorzystać, tylko niestety mało zrealizowano filmów, które zapadły w pamięć.
Nie przesadzaj.. 300 to jest dobry film, a to.. to mam nadzieję też jest dobry film, tylko trailer ktoś zepsuł :P
300 było komiksowe, ale całkiem fajne. Chyba tam obraz z Matką Boską Częstochowską dojrzałem. Zdjęcia paskudne, dekoracje nawet nie pseudo komputerowe a plakatowe. Armie i Konstantynopol wołają o pomstę do nieba. Nachalne efekty specjalne, gorsze niż w Borgiach z Ironsem. Za orła powinni trafić do aresztu. Sceny z krzyżami idiotyczne. Sobieski tnący szablą. Nie, po prostu nie. Szkoda, że Amerykanie nie zrobią takiego filmu. Pięknego, wzruszającego, z prawdziwie epicką bitwą. Chciałbym zobaczyć nacierającą Husarię, na tle zachodzącego już słońca, pochylającą kopię. Ridley Scott na reżysera i mamy mega film historyczny. Błędy pewnie też by były, ale za to jakby to pięknie wyglądało.
O tak.. epicka bitwa, to zdecydowanie przyciągnęłoby widzów.. I reklama byłaby mniej potrzebna.. Wystarczyłoby powiedzieć "idź na to do kina, sceny batalistyczne rewelacyjnie wyglądają na dużym ekranie", a tak, mamy "świetna produkcja, gra tam przecież Szyc i Bachleda-Curuś".. żal.. Hm coraz gorzej się na ten film nastawiam.. Ale pewnie i tak pójdę na to do kina :)
O tak,Ridley Scott na reżysera a byłaby to prawdziwa
uczta dla oka jeśli chodzi o kostiumy i sceny batalistyczne.
Fabuła też z pewnością stałaby na odpowiednim poziomie.
Ale niestety możemy tylko pomarzyć.
Reżyser gdzieś to tłumaczył...Krzyż papieski- dla upamiętnienia Jana Pawła II, który wyświęcił właśnie tego świętego. Obecny herb- żeby podkreślić wagę Polski w tej bitwie, tak aby dotarła do przeciętnego europejskiego/amerykańskiego odbiorcy. Myślisz, że poznaliby nasz symbol narodowy z przed lat?
Mi też to się nie za bardzo podoba, ale co zrobić...
Fakt...Ponarzekajmy...Lepiej ,żeby w ogóle taki film nie powstał.Albo,żeby scenariusz napisali filmwebowi znawcy,dostarczyli rekwizyty i olśnili wszystkich swą historyczną wiedzą na wszelkie tematy... Albo napiszmy list do Tarantino czy może De Niro jak będzie na emeryturze ,żeby się zlitował i nakręcił film o dokonaniach polskiej husarii...
Argumentu o bojkocie jeśli film nie będzie po polsku w ogóle już nie komentuję. Chyba,że nie zrozumiałem ironii.
A ja się wybieram! Dla Abrahama... Uwielbiam tego aktora. Poza tym to film o wielkiej bitwie i naszym zwycięstwu(jedynym z nielicznych). Jak można odpuścić?:D
Ciekawe czy filmwebowi znawcy byli tacy świetni z historii w szkole...
a co Cię obchodzi filmwebowy znawca? on nikomu ni szkodzi. natomiast producent filmu historycznego biorący od ludzi pieniadze za nakrecenie gowna juz tak.
Zanim oceni się film, trzeba go obejrzeć. To po pierwsze. A "filmwebowy znawca" to po prostu człowiek który pisze na forum, sam nie sprawdziwszy informacji. Nie miałam na myśli prawdziwych znawców tematu.
Jak to jednym z nielicznych?!
A Kłuszyn, Kircholm, Chocim, Beresteczko, Połonka, Chocim 2 razy. Wymieniłem tylko kilka wspaniałych zwycięstw husarii, warto poczytać więcej o tej najlepszej kawalerii w historii.
A myślisz, że przeciętny europejski/amerykański odbiorca wie, jaki jest nasz obecny symbol narodowy? Producent bądź reżyser przepraszał też, że orzeł patrzy w inna stronę niż powinien, co zostało już poprawione, zatem nawet oni nie do końca wiedzą.. BTW zawsze byłem świetny z historii :)
Widziałem, że poprawili trailer i orzeł patrzy w prawą stronę. Czy na filmie też będzie to poprawione?
Zastanawia mnie, czy to możliwe pod względem technicznym, bo premiera już niedługo. Z krzyżem papieskim i godłem 3 RP, wyjaśnili i mnie nawet przekonują ich argumenty, ale Orzeł musi patrzeć w prawą stronę.
To już musiałby np. jakiś pracownik kina odp. na ile przed premierą otrzymują kopie danego filmu.. Ja nie wiem :)
To się ceni.:D Nie zwróciłam uwagi na głowę orła...Hmm...Cienias ze mnie. Ale filmu będę broniła. Może i nie wiedzą ale i tak już większe prawdopodobieństwo że znają obecny...
Ja nie krytykuję filmu, nawet nie krytykuję trailera (choć armia, gdzie 1/4 koni rzuca cień, a reszta nie, jest śmieszna), krytykuję wykorzystanie symboli, które nijak mają się do epoki :)
Mnie też to drażni ale może było to potrzebne? Takie uproszenie w kinie światowym jest dość powszechne, w tutaj szuka się odbiorców nie tylko z Polski. Co do koni to nie zauważyłam...Przyjrzę się.XD
Faktycznie!:D Bez tej wskazówki bym sobie nie poradziła. Rzeczywiście obciach...
Producent filmu "Bitwa pod Wiedniem", Alessandro Leone, ustosunkował się do tych zarzutów. Jak twierdzi, nie ma mowy o żadnym błędzie historycznym:
"Moją decyzją na fladze niesionej przez husarię w filmie "Bitwa pod Wiedniem" widnieje współczesne godło Polski, którego wzór został wprowadzony 22 lutego 1990. Zabieg ten miał na celu pomóc zagranicznemu widzowi w skojarzeniu wojska Jana III Sobieskiego z Polską, do czego posłużył nam jej współczesny symbol. To samo dotyczy krzyża, który towarzyszy Markowi z Aviano przez cały film. Jest to krzyż Jana Pawła II, którego użycie w filmie ma znaczenie symboliczne dla mnie i dla reżysera filmu. Chcieliśmy w ten sposób złożyć hołd papieżowi, który dokonał beatyfikacji Marka z Aviano. Film obejrzeli przedstawiciele Kościoła i zwrócili uwagę na obecność tego krzyża jednak nie skrytykowali tego w żaden sposób"
Do mnie to trafia.
Pozwolę sobie zacytować opinie innych - "niech Sobieski poleje rodakom do kieliszków z butelki Sobieski, bo to się dzisiaj kojarzy z Polską i zamiast dziwnych trunków niech będzie coca cola żeby dzieciaki w Ameryce mogły ogarnąć biesiady". Do mnie to przemawia :) Aczkolwiek jestem w stanie zrozumieć odmienne zdanie.. Taki tam rym częstochowski :P
http://film.onet.pl/wiadomosci/wpadka-w-zwiastunie-bitwy-pod-wiedniem-mamy-oficj a,1,5269572,wiadomosc.html
a piechurów ze skrzydłami nie zauważyłeś???? ;) totalny gniot, a teraz się tłumacza że to promocja Polski :/ równie dobrze zamiast Husarii mogli czołgi z szachownicami wstawić hehe
Wg. mnie, skoro mamy już całą armię wąsaczy, to wąsy te, można by zrobić bardziej charakterystyczne, postawić w tle płot z napisem STOCZNIA GDAŃSKA i kazać husarii w trakcie natarcia skakać przez niego. Kolejny symbol polskości jak znalazł.
Tak, czytałem, tylko jakoś to do mnie nie przemawia.. Jeśli już celowe, to raczej nastawione na omamienie polskiego widza, niż na promocję i rozpoznawalność Polski w świecie..
Obejrzałem trailer i jedyne co ciśnie mi się na usta to "bida". Nie chodzi mi o krzyże, nie chodzi o chorągwie itp. Mi chodzi o efekty specjalne, przedpotopowe. To jest tragedia. Scena z łucznikami wyglądała jak z gry Medieval Total War. Wszystko wyglądało jakby kręcone cyfrówką z supermarketu. W ujęciach zabrakło mi tego brudu, zadymienia, zakurzenia wszyscy wyglądali jakby od krawca wyszli (chodzi głównie o wojsko). Obserwuję to we wszystkich polskich filmach historycznych z ostatnich 20 lat. Rekwizyty i scenografie wyglądają jakby zrobione z gumy, plastiku i kartonu. No i jeszcze język angielski w filmie. Akcent wschodnioeuropejskiego robotnika z angielskiego zmywaka. Porównanie: jest taki film Iron Clad (Żelazny Rycerz) film nie wygląda jakby miał mega wysoki budżet ale poziom scenografii, kostiumów jest z 2 poziomy wyżej jak w naszej produkcji.
Jakoś mi ten film umknął, ale faktycznie, trailer robi dużo lepsze i o wiele bardziej autentyczne wrażenie niż Bitwa pod Wiedniem..