PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617280}

Bitwa pod Wiedniem

11 settembre 1683
2012
2,5 27 tys. ocen
2,5 10 1 27181
1,9 23 krytyków
Bitwa pod Wiedniem
powrót do forum filmu Bitwa pod Wiedniem

Patrząc wcześniej na oceny i komentarze nie chciałem wierzyć, że może być aż tak źle. Ten film
to kpina z widza.

Od paru lat ubolewałem, że nie ma praktycznie filmów przedstawiających zwycięstwa
polskiego oręża. W końcu pojawiła się Bitwa pod Wiedniem, przedstawiająca triumf
Sobieskiego i.... Niestety ten film to DNO. Rozumiem, że to nie jest hollywoodzka produkcja z
wielomilionowym budżetem, no ale pokazywanie że 20-30 rycerzy tureckich atakujących zamek,
kul armatnich wybuchających, niezostawiających śladów na murze, sceny w plenerze z tłem rodem
z produkcji kina D-klasy. Do tego rażące błędy historyczne, husaria nieatakująca w szyku, z
jakimiś pseudo kopiami - takich błędów są dziesiątki.

Chciałem być wyrozumiały i pochwalić za próbę... no ale się nie da, film jest tak żałosny, że nie
da się tego opisać...

ocenił(a) film na 4
Vitooo

własnie oglądałem ten bardzo przeciętny film , i nie za bardzo mi sie podobał ale nie załuje ze wogóle obejrzałem , najbardziej ten bełkot o allachach mnie draznił przez pół filmu gadanie o tych bzdetach , co do efektów specjalnych to były na marnym poziomie jakbyw widział jakąś gre strategiczną z 2002 roku walą w zamek z armatek i sie rozpryskuje nie naturalnie słabo to wyglądało , co do walki to jakiej walki bo nic tam nie było miało byc 300 tys ludzi Kara Mustafa i 20 tysięcy Sobieskiego Husari a wyglądało tak jakby 50 polskich husarzy goniło 20 Osmiańczyków i zamiast pokazac w filmie ze ich godzą mieczami to wyglądało jakby biegali za piłką od pinponga kto pierwszy znajdzie i tak pochwili koniec wielkiego zwycięstwa Sobieskiego

ocenił(a) film na 2
konrii_2

Przebieg samej bitwy w rzeczywistości wyglądał troche inaczej. W filmie pojawiła się ilość 300tys rycerzy Imperium Osmiańskiego, w rzeczywistości było ich od 150-200 tys. Dodatkowo wcale jakaś olbrzymia ilosć turków nie poległa, oni po prostu zaczeli uciekać, Sobieski dogonił ich dopiero bodajże pod Parkanami i tam ich rozniósł (co oczywiście nie umniejsza zwycięstwu w Bitwie pod Wiedniem).