Ta ocena to jakąs pomyła ... jest stanowczo za wysoka..
Zacznijmy od Scenografii/efektów itp
Bez sensu do wszystkiego pchali komputer, prawie każda scena ma sztuczne niebo, w dodatku to niebo się nie rusza ponieważ jest to statyczny obrazek, tak jak by ktoś wygogowywał sobie pierwsza ładne tapetę na pulpit i umieścił jako tło... To już strasznie razi przy każdej scenie. 100 razy lepiej by było gdyby zostawili zwykłe niebo takie jakie tam było.
Obozowisko - wszystkie namioty idealnie symetrycznie poustawianie, na niektórych scenach nawet flagi nad namiotami powiewają identycznie.
Polska konnica, to już takie niedociągnięcie że nie wiem... Sceny z husarią kręcili w innym miejscu (na brązowym tle), następnie łączyli je z scenami z armią turków kręcona gdzie indziej, robiąc to tak nie udolnie, że tło obok husarii jest brązowe, a dookoła wszystko zielone, strefę łączenie dwóch obrazów po prostu rozmazali chcąc chyba utworzyć wrażenie mgły....
W sumie obraz wygląda tak jak miał by dopiero zostać obrobiony przez grafików.
Scenariusz jest tak denny jak scenariusze do niektórych odcinków naszych rodzimych seriali pokroju m jak miłość/klan gdzie występuje wątek sensacyjny. No ale od tego filmu przekazu ani niczego podobnego nie oczekiwałem, liczyłem na sceny z Polską armią szarżująca na wroga, a w zmian doczekałem się paru niesamowicie sztucznych i nieprawdziwych scen na koniec filmu, gdzie np sam Sobieski wciąga armatę na górę, a przy każdej scenie ma taką są minę niczym Kristen Stewart.
Pomijając już to że np Króla gdzie 74 letni aktor (wyglądający nawet jeszcze starzej), podczas gdy król miał wtedy około 50 lat....
Pomijając już np to ze rosyjski film 1612 czy ros-urkaiński Taras Bulba ukazują nas lepiej niż to coś czego filmem nie nazwę, co miała nas pokazywać w dobrym świetle.
Tutaj jesteśmy barbarzyńcami, nieokrzesanymi słowniami którym nie wolno ufać, ponieważ nie postępujemy godnie honorowo itd... Ogólnie Polska według nich wtedy t jakiś ciemnogród.
Studenci nakręcili by bardziej dopracowany film niż to coś...
Oglądać jedynie w formie pastiszu...