W końcu ktoś zrobił o Mnie film. Skoro nie Polacy, to Włosi. Nie wiem czy film się uda, ale to
miły gest!
Jak tak króla poprawiać! Ważne, że mam autograf Sobieskiego! Nie każdy może to samo powiedzieć o sobie. : D
Dziękuję, mistrzu, panie, władco, zbrodnio i karo, jestem wzruszona, mam swoją relikwię i ikonę, powieszę w pokoju i będę pobierać opłaty przy wejściu.
Wasza Królewska Mość.. Nie znalazł by Wasz Majestat chorągwi husarskiej na uzurpatorów? Uprzejmie prosim....
...tylko wytłumacz jeszcze proszę powód swojej obecność na butelkach znanego białego trunku (poniekąd zacnego) czyżby to na pamiątkę jakieś? bliżej nieznanej anyżówki wiedeńskiej?
A może Waść się wytłumaczysz z przyzwoleń na plądrowanie Królewskich i Kościelnych włości na Rzeczpospolitej terenie? Wszak Waść, bardzo te grabieże ograniczył, ale nawet Chorągiew imienna królewicza Aleksandra dopuszczała się tak niecnych czynów.
Oraz wiecznie pustego skarbca, co potem na żołd towarzyszom nie starczało. A za tym i pocztowym oraz czeladzi, następstwem czego było grabienie Rzeczypospolitej przez własnego woja.
Wszakże zasługi wojenne Waszmości znakomite, ale do władania toż się waszmość nie nadajesz!
A "K.I.E.P." już żem zmazał jakoż Waś kazał.
Zacni panowie, odpowiadam na wasze pytania:
- Chorągwie moje stacjonują na południu, w walce z Turczynami. Proszę pogadać z Staśkiem Jabłonowskim.
- Na tym trunku oblicze me umieszczono, gdyż Ukraińcy zasypywali mnie listami z żądaniem tegoż oto zacnego trunku w zamian za zaprzestanie partyzanckich ataków
- Tak se rządzę w tej Rzeczypospolitej...
- Przykro Mi ,iż moje rządy nie przypadły Ci do gustu. Muszę to zmienić. Marysieńka nie mówiła mi nic o żadnych skargach
A tak w ogóle to Marysieńka powinna być legalna i dostępna dla wszystkich, co "chcom" ją brać w usta.
Pewnikiem jednak bardziej raczyłem się historyja niźli Pan. Jednakże skoro mamy takież, a nie inne czasy, Marysieńka zwana z ludowa Gandzią, powinna być wolna i dla wszelakiego ludu, a nie pręgierzem zagrożona.
Niestety ale to nie jest film o Waszej Królewskiej Mości ale o mnichu-cudotwórcy mającym moc rozmawiania z wilkami.
Składam wyrazy współczucia dla Waszej Królewskiej Mości za tak kłamliwe i nieudaczne ukazanie Jego postaci. Jak można tak pomniejszyć rolę Waszej Ekscelencji, a wszystkie zasługi oddać jakiemuś Włochowi, który do Polaków przemawia po niemiecku! Toż to zniewaga Majestatu! :)