PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=617280}

Bitwa pod Wiedniem

11 settembre 1683
2012
2,5 27 tys. ocen
2,5 10 1 27181
1,9 23 krytyków
Bitwa pod Wiedniem
powrót do forum filmu Bitwa pod Wiedniem

W końcu ktoś zrobił o Mnie film. Skoro nie Polacy, to Włosi. Nie wiem czy film się uda, ale to
miły gest!

ocenił(a) film na 7
jan_3_sobieski

A należało się panu, należało!

ocenił(a) film na 1
jan_3_sobieski

Nareszcie Pana znalazłam! Czy mogę prosić o autograf?

Svitrigaila

Proszę bardzo: Jan 3 Sobieski, z łaski Bożej Król Polski, dla towarzyszki: Svitrigaila

jan_3_sobieski

A nie "z Bożej łaski"? :)

ocenił(a) film na 1
Georgiana_1

Jak tak króla poprawiać! Ważne, że mam autograf Sobieskiego! Nie każdy może to samo powiedzieć o sobie. : D

Svitrigaila

Przywilej nieomylności to papież ma. :) Ale serdecznie przepraszam Waszą Wysokość.

ocenił(a) film na 1
jan_3_sobieski

Dziękuję, mistrzu, panie, władco, zbrodnio i karo, jestem wzruszona, mam swoją relikwię i ikonę, powieszę w pokoju i będę pobierać opłaty przy wejściu.

jan_3_sobieski

Wasza Królewska Mość.. Nie znalazł by Wasz Majestat chorągwi husarskiej na uzurpatorów? Uprzejmie prosim....

jan_3_sobieski

słusznie prawisz Janku..

everyman84

...tylko wytłumacz jeszcze proszę powód swojej obecność na butelkach znanego białego trunku (poniekąd zacnego) czyżby to na pamiątkę jakieś? bliżej nieznanej anyżówki wiedeńskiej?

jan_3_sobieski

cześć Janku co tam u ciebie ciekawego słychać dziś ?

jan_3_sobieski

A może Waść się wytłumaczysz z przyzwoleń na plądrowanie Królewskich i Kościelnych włości na Rzeczpospolitej terenie? Wszak Waść, bardzo te grabieże ograniczył, ale nawet Chorągiew imienna królewicza Aleksandra dopuszczała się tak niecnych czynów.
Oraz wiecznie pustego skarbca, co potem na żołd towarzyszom nie starczało. A za tym i pocztowym oraz czeladzi, następstwem czego było grabienie Rzeczypospolitej przez własnego woja.
Wszakże zasługi wojenne Waszmości znakomite, ale do władania toż się waszmość nie nadajesz!
A "K.I.E.P." już żem zmazał jakoż Waś kazał.

arrowman

Zacni panowie, odpowiadam na wasze pytania:
- Chorągwie moje stacjonują na południu, w walce z Turczynami. Proszę pogadać z Staśkiem Jabłonowskim.
- Na tym trunku oblicze me umieszczono, gdyż Ukraińcy zasypywali mnie listami z żądaniem tegoż oto zacnego trunku w zamian za zaprzestanie partyzanckich ataków
- Tak se rządzę w tej Rzeczypospolitej...
- Przykro Mi ,iż moje rządy nie przypadły Ci do gustu. Muszę to zmienić. Marysieńka nie mówiła mi nic o żadnych skargach

ocenił(a) film na 1
jan_3_sobieski

SOBIESKI PAŁA

jan_3_sobieski

A tak w ogóle to Marysieńka powinna być legalna i dostępna dla wszystkich, co "chcom" ją brać w usta.

Khair

O czym waćpan mówisz?

Khair

Kolega jak widać nie uważał na historii ;p

duli500

Pewnikiem jednak bardziej raczyłem się historyja niźli Pan. Jednakże skoro mamy takież, a nie inne czasy, Marysieńka zwana z ludowa Gandzią, powinna być wolna i dla wszelakiego ludu, a nie pręgierzem zagrożona.

Khair

Ha ha, a ty dalej nie załapałeś o co chodzi ??

jan_3_sobieski

Niestety ale to nie jest film o Waszej Królewskiej Mości ale o mnichu-cudotwórcy mającym moc rozmawiania z wilkami.

użytkownik usunięty
jan_3_sobieski

Składam wyrazy współczucia dla Waszej Królewskiej Mości za tak kłamliwe i nieudaczne ukazanie Jego postaci. Jak można tak pomniejszyć rolę Waszej Ekscelencji, a wszystkie zasługi oddać jakiemuś Włochowi, który do Polaków przemawia po niemiecku! Toż to zniewaga Majestatu! :)

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
korybutwisniowiecki

Ty ruska małpo ty!

ocenił(a) film na 1
korybutwisniowiecki

SOBIESKI JEST G U P I !!!!111

ocenił(a) film na 1
korybutwisniowiecki

KORYBUD RULEZ!!!1