PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107590}

Bliżej

Closer
2004
7,2 106 tys. ocen
7,2 10 1 106005
7,0 55 krytyków
Bliżej
powrót do forum filmu Bliżej

KONIEC

ocenił(a) film na 8

Mam pytanie co do końcówki. O co chodziło z tym, że na nagrobku była Alice i potem jak szła, to każdy się za nią oglądał?

ocenił(a) film na 6
barbie_8

Chodziło o to, że ona naprawdę nazywała się Jane Jones (scena, w której strażnik sprawdza dowód - tam jest pokazane), a pod Alice Ayres się jedynie "podszyła" (pierwszy raz przedstawia się po wizycie w tym ogrodzie - musiała przeczytać tę tabliczkę, gdy byli tam pierwszy raz).

Jeśli chodzi o to, że wszyscy się na nią oglądali to nie mam pojęcia... Może dlatego, że przechodziła na czerwonym świetle? :p

ocenił(a) film na 8
nikodem92

Dziękuję bardzo za wyjaśnienie :)

ocenił(a) film na 8
barbie_8

Oglądali się za nią, bo ładna babka z niej i tyle ;)

barbie_8

SPOILER!!!

Chodzi o to, że ona wszystko zmyśliła.

Na początku filmu Portmanowa weszła z Lawem na ten placyk, gdzie można było podziwiać pamiątkowe tablice ku czci ludzi, którzy uratowali komuś życie. Jane (Portman) postanowiła się zmienić dla chłopaka - w którym się zauroczyła - tak bardzo, że przybrała inne nazwisko - Alice Ayers. Nazwisko to nie było przypadkowe. Przybrała nazwisko bohaterki. Chciała naprawdę się zmienić i stać się kimś lepszym (jak wiemy Jane Jones była striptizerką), więc i jej prawdziwe imię wydawało jej się być"do wymiany" .

A oto, co na tablicy było napisane:

"ALICE AYRES
Córka kamieniarza, która w bohaterski sposób
uratowała troje dzieci z pożaru domu przy Union Street,
tracąc przy tym swoje własne młode życie.
24 kwietnia 1885".

Film rozpoczyna i kończy ta sama piosenka, z tym że na końcu dodano kilka istotnych wersów.
Oto jak się film zaczyna (czyli tekst piosenki z początku filmu):

"A więc, oto jest
Tak, jak powiedziałaś, że będzie.
Życie było dla mnie łaskawe,
Przez...dłuższy czas.
A więc, oto jest,
Trochę krótsza historia,
Bez miłości, bez chwały,
Bez bohatera na jej niebie.

Nie mogę oderwać oczu...od Ciebie (x6)

A więc, oto jest.
Tak, jak powiedziałaś, że powinno być.
Oboje zapomnimy o bryzie,
Na...dłuższy czas.

Nie mogę przestać myśleć...o Tobie (x6)"

Czyli chodzi o to, ze nie mogę oderwać wzroku itd. :-)

A na końcu, kiedy tajemnica Alice zostaje odkryta, piosenka leci mniej więcej tak samo.
Ale dodano ważne wersy:

"A więc, oto jest
Zimniejsza woda
Córka łgarza
Uczennica sztuki zaprzeczania

Nie mogę oderwać oczu...od Ciebie (x6)"

Alice była więc córką łgarza, czyli łgała i kłamała. Oszukała Dana co do swojego prawdziwego imienia (choć zrobiła to w dobrej wierze).
Za to, kiedy Larry (Clive Owen) przyszedł do barku ze striptizem, Jane była sobą, czyli Jane Jones - striptizerką.
Aice Ayers była wymyślona dla kochanego przez Jane Dana. Niestety się nie udało.

Na końcu wszyscy patrzą na Portman, bo przecież "Nie mogę oderwać oczu od Ciebie" :-)