PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107590}

Bliżej

Closer
2004
7,2 106 tys. ocen
7,2 10 1 106005
7,0 55 krytyków
Bliżej
powrót do forum filmu Bliżej

wiem że w miłości dzieją się dziwne rzeczy ale zachowania bohaterów typu zdradzanie się i twierdzenie że wciąż kocha partnera bądź partnerkę są bardzo dziwne. Normalni ludzie tak się nie zachowują według mnie dlatego film wydaje się być średnio sensowny.

nierealne, bo Ty nie spotkałaś się z takimi w życiu?

proponuję przeżyć jeszcze kilka dobrych lat i nabrać życiowego doświadczenia a potem zastanowić się nad poziomem realności filmu, jego sensownością i zasadnością

użytkownik usunięty

Zgadzam się. Dorośli i inteligentni ludzie zwykle tak nie postępują jak bohaterowie tego filmu, a jeśli postępują, to są żałośni i infantylni.

spora część spoleczenstwa jest żalosna i infantylna

ocenił(a) film na 9

ŁOMATKO, po takim podsumowaniu 99,9% dorosłych ludzi się załamie....

użytkownik usunięty
angel_falls

No jeśli tak się zachowują, to nie ma dla nich lepszego określenia.

ocenił(a) film na 9

a ja myślę, że błądzić jest rzeczą ludzką. Nikt nie jest doskonały. Ważne jest aby nie przekroczyć pewnych granic, bo można stracić coś lub kogoś ważnego....:-)

użytkownik usunięty
angel_falls

...czyli nie zachowywać się "jak dziecko we mgle";)

ocenił(a) film na 9

to akurat może się zdarzyć nawet najbardziej dorosłemu z dorosłych ....:-)

użytkownik usunięty
angel_falls

To wiem, ale przez niemal cały film ci dorośli ludzie nic innego nie robią tylko właśnie błądzą.

ocenił(a) film na 7

To nie jest akurat wada filmu, bo on jest dobry, pokazuje tylko jak ci ludzie są puści. Jude Law nawet raz nazywa siebie w tym filmie tchórzem, Clive Owen podsumowuje Julie Roberts nazywając ją szmatą. Chociaż on jest najciekawszą postacią bo z gościa którego ktoś dla żartu wkręcił w taką dziwną sytuację staje się rozgrywającym. Wszyscy robią to co on chce, podporządkowują się jego woli. Owszem ma dziwne metody ale jakże skuteczne.

użytkownik usunięty
Kupisz14

Skuteczne, ale i perfidne. Nie podoba mi się ta jego postać, nieważne czy dobrze zagrana, czy nie.

ocenił(a) film na 8

na jakim wy świecie żyjecie?

blek

prawdopodobnie w swiecie komedii romantycznych ;)

użytkownik usunięty
amelia1000

Nie tylko.

amelia1000

Ohhh jaka ironia ;)

ocenił(a) film na 8

1. nikt nie powiedział, że bohaterowie mówią prawdę
2. bohaterom mogą różne rzeczy się wydawać, z tym, że są zakochani na czele
3. najwięcej w tym filmie zauważyłem pożądania. to mogło, w dużej mierze, wydawać się im miłością

Czemu tak drwicie z opinii założycielki tematu? Każdy ma swoje zdanie i powinno się je uszanować. To takie typowo polskie zachowanie - żartować z kogoś, kto ma odmienne poglądy. Ja osobiście uważam że film jest sensowny ponieważ życie niestety różnie się układa...

ocenił(a) film na 8
Slaught

dodam, że wg mnie film nie miał ukazywać relacji typowych dla większości społeczeństwa. miał ukazać historię tych bohaterów, z takimi problemami, takimi decyzjami i takimi losami. dla mnie film jest realny, ja się spotkałem z podobnymi sytuacjami.

to, że człowiek jest dorosły, nie znaczy, że jest dojrzały :)

użytkownik usunięty
fcbruce

Po pierwsze założyciela tematu a nie założycielki. Macie rację co ja mogę wiedzieć o dorosłym życiu, jestem młody. Chodzi o to że ja bym mojej dziewczynie nigdy czegoś takiego nie zrobił bo zachowania tych ludzi są po prostu nie fair. Zaraz ktoś powie że życie nie zawsze jest fair i to prawda, ale jeżeli naprawdę by się kochali to nie sypiali by z byle kim. Pożądanie to coś trudnego do opanowania ale można się powstrzymać, wiem o tym, tylko uczucie musi być naprawdę silne. Rzadko zakładam temat pod znanymi filmami bo pełno tam tanich moralizatorów i znawców życia którzy wypowiadają się na tematy o których nie mają pojęcia. no cóż film mnie troszkę nużył ale podobała mi się rola Owena. Za to dzieło psuły mi osoby: Jude Law i Julia Roberts których nie znoszę ale cóż, mogło być gorzej :)

ocenił(a) film na 8

Ja nie drwię z twojej opinii - po prostu mam wrażenie, że te mega egoistyczne zachowania, destrukcyjne, czy też, jak to określiłeś "nierealne" czy "bardzo dziwne" są tak wszechobecne, że każdy się z nimi zetknął - jeśli nie to szczerze zazdroszczę.

Przepraszam, zazwyczaj piszę np. założyciel / ka, jak nie znam płci użytkownika :) Czemu tak wyszło, nie wiem, zwyczajnie się pomyliłam :) Co do obsady to mnie tylko Dżulia drażniła :) Jakoś nie znoszę jej facjaty i sposobu bycia, gdyż prawie zawsze gra w ten sam sposób. W mojej opinii jest nudną aktorką :) Pozdrawiam

użytkownik usunięty
Slaught

Mądre słowa poza tym jest brzydka jak za przeproszeniem pół d*py zza krzaka a niektórzy uważają ją za ładną. No ja wiem że są gusta ale to tak jakby się komuś podobała Goldie Hawn bez makijażu.