PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107590}

Bliżej

Closer
2004
7,2 106 tys. ocen
7,2 10 1 106005
7,0 55 krytyków
Bliżej
powrót do forum filmu Bliżej

Zakończenie

ocenił(a) film na 7

Najlepsza część tego filmu to zdecydowanie zakończenie, choć niestety trzeba się trochę pomęczyć wcześniej to warto doczekać do końca. Niesamowite, jedna, dwie sceny, a potrafi tak zmienić odbieranie filmu. W końcu nie ważne jak się zaczyna, tylko jak się kończy;)

ocenił(a) film na 9
baco

Leszku, ten film cały jest doskonały...;-)

ocenił(a) film na 9
angel_falls

Pełna zgoda z przedmówcą/przedmówczynią. Super film

Tak swoją droga rzuciłem okiem na Twój profil, wszystkie prawie filmy dostają 8, a świetne Tajemnice Brokeback 6, lekko mnie to zdziwiło :)

baco

A ja właśnie nie dokończyłam tego filmu...i nie wiem, okazało się, że Alice umarła, czy że wogóle nie nazywała się Alice...?

ocenił(a) film na 7
balabajer

Właśnie dlatego trzeba oglądnąć końcówkę, by samemu zinterpretować to jak kto chce;) (choć w sumie interpretacja jest dość jasna, ale warto dooglądać do końca)

balabajer

UWAGA SPOILERY
Ludzie, przecież ona nie umarła ani nie była duchem. Chodzi o to, że kiedy na początku filmu poszła z Danem do tego parku to przedstawiła się mu jako Alice Meyers. Potem gdy Larry w trakcie striptizu chciał usłyszeć od niej jak się nazywa, ona odpowiedziała mu że Jane Jones. On jej nie wierzy, ale na końcu, gdy pokazują ją jak przekracza granicę USA to w paszporcie jest napisane, że rzeczywiście nazywa się Jane Jones. Potem, gdy Dan przechadza się parkiem i czyta tablice, zauważa jedną z nazwiskiem "Alice Meyers". Uświadamia sobie więc, że został oszukany przez Portman, bo ta podała mu zmyślone nazwisko- zapożyczone z tej tablicy pamiątkowej, na której BTW była podana data śmierci 1885, więc to na 100% nie mogła być ona.

ocenił(a) film na 8
baco

Pomysł: Niech ktoś oglądnie "Oczy szeroko zamknięte" i "Closer" pod rząd. Co myślicie?