PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=107590}

Bliżej

Closer
2004
7,2 106 tys. ocen
7,2 10 1 106007
7,0 55 krytyków
Bliżej
powrót do forum filmu Bliżej

Rozczarowała mnie ta produkcja. Nie jako film, tylko jako historia mogąca być prawdziwą. Rozczarowała dlatego, bo jestem romantyczką, a tu wszystko było tak naturalistyczne, surowe i wręcz okrutne - pokazuje, że miłość to nie jest sam lukier i cukier puder, że często jest niemiło, brutalnie i wulgarnie. Seks, a raczej rozmowy o seksie, odgrywają tutaj bardzo dużą rolę, i nie są to rozmowy rodem z "Dzienników Bridget Jones" czy "Magdy M.", tylko dosadne i często agresywne stwierdzenia; film ukazuje tutaj seks jako sposób na pokazanie władzy, wstydu, wyrzutów sumienia, nagrody czy szantażu. I to właśnie jest bolesna prawda, która dla wielu będzie nie do przyjęcia i dlatego film im się nie spodoba. Ja osobiście lubię miłe historie, "Bliżej" jest bardzo gorzkie i tak naprawdę żadnego bohatera nie darzyłam sympatią. Jednak nie żałuję, że go obejrzałam i będę polecała ludziom, tylko trzeba ten film przyjąć, przetrawić i zrozumieć.
A w romantyczne uczucie i tak dalej będę wierzyć ;]

ocenił(a) film na 10
Beci

hmm...

Mysle ze romantycznosc nie ma tutaj nic do rzeczy. Poza tym zalezy wlansie jak na film sie spojzy, bo w fakcie jest romantyczny i mimo ze pojawia sie w nim duzo "seksu", to nie jest to seks byle jaki, ale mocno polaczony z miloscią i zwąskiem - jego podstawą, spoiwem i miejscem odzianym i budującym wielkie nie tylko fizyczne emocje - całkiem odwrotnie niz np. w "Młodym Adamie".

Romantycznosc mozna rozumiec jako wykastrowane, miłe, ładne slowa i obrazki tak jak np. w "Dumie i uprzedzenieu". ale nie jestesmy tacy naiwni i wyrafinowani. nie próbuje tutaj porównywać tych filmow, tylko powiedziec ze na to samo można patrzeć z róznych stron i mowić innymi słowami o tym samym.