7,3 88 tys. ocen
7,3 10 1 88095
7,6 41 krytyków
Blue Valentine
powrót do forum filmu Blue Valentine

Chcę zobaczyć jak myślą Polacy.

Finalny_Odbiorca

Polacy myślą tak : co to za porównanie z kosmosu?
mi ten drugi średnio się nie podobał więc blue valentine

ocenił(a) film na 8
superKarolek

Oba filmy to dojrzałe dzieła opowiadające o wygasającej miłości, wiec czy ja wiem czy z kosmosu...

Finalny_Odbiorca

nie powiedziała bym że 500 days to film o wygasającej miłości. raczej o nieodwzajemnionej dlatego porównanie z kosmosu

ocenił(a) film na 8
superKarolek

Oglądając ''szczęśliwą'' część 500 dni lata kiedy razem chodzili po sklepach, szukając wymarzonego łóżka etc.nigdy nie powiedziałbym, że to jest miłość nieodwzajemniona, może zauroczenie które po czasie minęło. I dokładnie to samo jest w Blue Valentine - tylko ci wzięli ślub, dłużej byli razem i ich związek był równie nie trwały co w 500. On ją kocha, ona chce odjeść. Dalej nie widzisz podobieństw ?

Finalny_Odbiorca

Jedynym podobieństwem jakie widzę to to ze jest o dwójce ludzi : kobiecie i mężczyźnie
oglądając 500 days.. odnosiłam wrażenie że jest to uczucie jednostronne , że wydawało się jej jedynie że coś czuje, prawie cały film myślałam że Summer jest nieczułą kobietą co okazało się nieprawdą bo wyszła za mąż za innego faceta z którym była szczęśliwa i którego kochała, A była z tamtym facetem którego imienia już nie pamiętam i nie chce mi się sprawdzać bo za nią latał jak piesek ( i może tez z kilku innych powodów)
Natomiast blue valentine jest o ludziach którzy kochali się naprawdę z wzajemnością ale codzienna rutyna tą miłość zabiła.
oczywiście jest to tylko moje zdanie, Pozdrawiam serdecznie!!

ocenił(a) film na 8
superKarolek

proszę serdecznie i to zdanie uszanuję :)

ocenił(a) film na 8
Finalny_Odbiorca

do super karolek czy jak tam masz wogole co to za psudonim? myślisz ze jestes taka super i wszystko wiesz? powinna byc jakas blokada dla dziewczynek które maja 13 lat, nie znają sie na filmach i piszą takie głupoty własnie, pozdrawiam serdecznie

zajacpoziomka_2

A ile trzeba mieć lat ,żeby się znać?

ocenił(a) film na 8
gogiv1

Skończone 14!

anitka333333

A to spoko .

ocenił(a) film na 10
gogiv1

tematyka może i podobna, ale nie do porównania, filmy róznią się przekazem, poziomem emocjonalności, dojrzałościa... troche dwie inne klasy kina

martek_1992

obydwa nędzne.

ocenił(a) film na 8
damian6d17

do mnie bardziej przemówiło Blue Valentine, 500 days of Summer wydawało mi się jakieś infantylne, nie wiem dlaczego, może ze względu na przekolorowanie niektórych sytuacji? Oba filmy są o ludziach w podobnym wieku, ale skierowane do różnych odbiorców, 500 doS jest filmem lekkim i w gruncie rzeczy przyjemnym do obejrzenia, ale jakoś go nie zapamiętam na dlużej.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 9
zajacpoziomka_2

Szanowna Zajacpoziomka_2 , zupełnie nie rozumiem z czego wynikła Twoja nieuprzejmość. W sposób bardzo nietaktowny skomentowałaś ciekawą i rzeczową rozmowę , prowadzoną przez dwie sympatyczne osoby.
Bardzo proszę o więcej powściągliwości
Pozdrawiam serdecznie

ocenił(a) film na 8
HRA

Ale mądra z Ciebie diewczyna HRA teraz jest mi naprawde głupio pszepraszam wszystkich filmłebowiczów za moje chamskie i prostackie zachowanie to sie już napewno nie powtórzy, pozdrawiam wszystkich serdecznie!!! i jeszcze jedno "SZANOWNY"!

ocenił(a) film na 9
zajacpoziomka_2

Wszystkego najlepszego w Nowym Roku

ocenił(a) film na 10
Finalny_Odbiorca

zgadzam się. Oba filmy genialne.

ocenił(a) film na 8
Finalny_Odbiorca

Blue Valentine

ocenił(a) film na 6
Finalny_Odbiorca

Blue Valentine! rewelacyjny film

malinka_20

Kultowy.

ocenił(a) film na 8
Finalny_Odbiorca

Każdy z nich wnosi co innego i pokazuje niektóre wydarzenia w innym świetle. Obydwie pozycje są bardzo dobre, lecz różnica pomiędzy nimi to chyba drastyczność i realia (Blue Valentine) kontra 'kolorowa' fabuła wygasającej miłości' (500 Days Of Summer). 500DOS oglądałam częściej, ze względu na jego 'lekkość', BV jest ciężki lecz daje sporo do myślenia i po jego obejrzeniu czułam się zupełnie inaczej aniżeli po 500DOS.

Finalny_Odbiorca

500 dni to totalna nuda. Pokazuje coś, co jeszcze się dobrze nie zaczęło, a już się skończyło.

iwonka_sl

Platoniczna miłość jednym słowem :P 500 dni miłości oglądałem i uważam, że film trzyma poziom. Bardzo mi się spodobał fakt, że nie był to film o idealnej miłości, których wychodzi teraz mnóstwo.

ocenił(a) film na 9
Finalny_Odbiorca

Zdecydowanie Blue Valentine