7,3 88 tys. ocen
7,3 10 1 88095
7,6 41 krytyków
Blue Valentine
powrót do forum filmu Blue Valentine

Tak się właśnie dzieje, gdy decyzje przez nas podejmowane wcale nie są uwarunkowane naszymi naturalnymi wewnętrznymi pragnieniami. Nawet cele tutaj jawią się jako błędne ogniki lecz sztuką jest sama podróż. Tutaj podam przykład; Dean wcale nie chciał zakładać rodziny, Cindy marzyła o kimś innym. Prawdopodobnie Dean zgodził się na dziecko ze współczucia. Nietzsche mawiał, że współczucie upadla człowieka. Końcówka filmu nada nam temu stwierdzeniu jasne podłoże by zastanowić się nad sensem podejmowanych decyzji.

ocenił(a) film na 7
nephilim_718

To była miłość czy przyzwyczajenie? U Cindy drażniła mnie jej obojętność, coś kiedyś czuła dziś już nie. Niestety tak jest, że miłość czasem wygasa i zostaje pustka. Szkoda mi tylko Deana, było widać, że ją kocha, ale jego miłość nie wystarczyła by ratować ten związek.

ocenił(a) film na 6
wikiw99

Według mnie już pierwsza scena z psem, po tym jak uciekł z klatki, pokazała jak wyglądają ich aktualne relacje. Miały one podłoże podświadome przez cały film. Natomiast już podsumowaniem tego była wyprawa do erotycznego przytułku, już sam kolor ich pomieszczenia mówił sam za siebie. Niebieski - chłód. Jeśli idzie o Deana i jego miłość-faceci tak mają że jak się napiją to ubolewają nad stratą. Ale odniosłem wrażenie, że Dean ją bardziej kochał niż Cindy jego. Najbardziej będzie cierpiało jak zawsze dziecko.