Bardzo zly i zaklamany obraz okupacji.Film we wszystkich aspektach jest nieudany.Male zydowskie dziecko trafia na polska wies.Zycie tam plynie sielsko niczym nie zmacone.Wnetrze chat przepelnia anielski blask a twarze wiesniakow piekne niczym z disneyowskich filmow familijnych.By po ''zydowsku''juz calkiem nie pograzyc ''Polakow mordercow''ow obraz ukazuje prawie zwierzeca,prymitywna spolecznosc.Katolicki ksiadz probuje to zmienic lecz z marnym skutkiem.Calosc przeplata groza wojenna w postaci brutalnych pacyfikacji wsi przez Wehrmacht ...tylko czemu owe pacyfikacje przeprowadza regularna armia a nie mordercy z SS lub Wlasowcy tego nie wyjasniono.Zydzi wciaz produkuja wypaczony obraz Holocaustu ,ktory jest czarno bialy a czesto tez rozmija sie z prawda lub prawde zaklamuje.Jerzy Kosinski w ''Malowanym ptaku''rowniez opisuje swe barwne losy jako zydowskie dziecko ukrywane na zabobonnej krwiozerczej polskiej wsi.Trauma i poziom nienawisci Polakow z kart ksiazki jest conajmniiej rowna z pieklem obozowych kominow lecz...po latach w sprostowaniu jego wspomnien z dziecinstwa wydana zostala ksiazka ''Malowany ptasior'' jako powrot do wsi w ktorej on sie ukrywal.Co wzbudza najgorsze obrzydzenie wszystkie ''smaczki'',przeinaczenia,fantazje Kosinskiego wyssane zostaly z palca a za uratowanie zycia pod grozba spalenia calej wsi ow ''literat''nie raczyl nawet podziekowac a za swa ksiazke przeprosic.W kazdym narodzie szczegolnie w czasie krwawej wojny zdarzaja sie zachowania niegodne czlowieka lecz so to odrazajace wyjatki,ktore zasluguja na potepienie.Budowanie fabuly na tanich sensacjach skazuje ten obraz na zapomnienie a widzom odradzam szczegolnie
0/10
Poucz się historii...
a potem komentuj
Polska to naród wybrany... przez diabłów i debili...
... by powolutku niszczyć to co cenne. Naród, w którym 60% społeczeństwa to debile.
faktycznie mądra wypowiedź...hhahaaha-nie ma co! Dawno się tak nie uśmiałem:) jak zgaduję, to Ty należysz do tych 60 procent?
Trudno się nie zgodzić. Właśnie obejrzałem ten film i mam mieszane uczucia. Film przede wszystkim zwrócił moją uwagę obsadą - Dafoe, Osment, Pieczyński, Lubaszenko itd dlatego też aktorsko film wypadł świetnie (Grabowskiego nie wliczam bo dał ciała i w ogóle tu nie pasuje!) Według mnie to dobry i wzruszający film z wyśmienitą muzyką, ALE jest zakłamany jak cholera, dlatego tak wiele traci. Raziły mnie również angielskie dialogi Polskich aktorów. Rozumiem że to cena obecności Dafoe i Osmenta ale tego nie da się słuchać. Generalnie bardzo trudny film do oceny.
Nie do końca zgodzę się z Twoją oceną. Bo sam Twój komentarz nie jest najgorszy aczkolwiek zbyt jednostronny i również nie do końca zgodny z historią II w.ś. ale mniejsza o to. Uważam, że Twoja ocena jest zbyt niska, gdyż nie wziąłeś zupełnie pod uwagę aspektów moralnych i etycznych poruszanych w filmie. Zupełnie nie wziąłeś pod uwagę tego jaka przewija się metafora Jezusa (który był żydem i w którego imieniu Hitlerowcy mordowali żydów).
A nie wolno zapominać, że nie jest to film dokumentalny aby zgadzał się z prawdą historyczną. Jeżeli tak mamy oceniać, musimy horrory z wampirami ocenić na 0, gdyż wampiry nie istnieją, dlatego sądzę (biorąc pod uwagę to co napisałem), że powinieneś jeszcze raz spróbować ocenić ten film, gdyż każdy film zasługuje chociażby na 2. Wystarczy wziąć pod uwagę obsadę, grę aktorską - za to również ocenia się filmy :}
Mam nadzieję, że nie zanudziłem :)
W kwestii historycznej faktycznie odbiega od rzeczywistości i to duży minus tej produkcji. Jednak 0/10 to trochę za mało, obsada jest świetna, sposób prezentacji poszczególnych postaci też dobry, no i co najważniejsze film nie zanudza, do końca pozostaje interesujący.
Oglądałam już wcześniej ten film, jednak ocena 0 niesamowicie mnie zaskoczyła, a opinia zaintrygowała do tego stopnia, że obejrzałam po raz 2-gi. Nie zgodzę się, że film jest bezwartościowy (skoro oceniasz go na 0 wnioskuję, że tak właśnie jest), a wręcz przeciwnie zmusza do przeanalizowania swojej ciemnej egzystencji, przejmuje i wzrusza. Według Ciebie jest zakłamany...zauważ, że celem filmu nie jest edukacja historyczna, tylko ukazanie dramatu wojny i dziecięce postrzeganie obcego świata w jakim są zmuszone żyć. Na rynku jest na prawdę niewiele dobrych pozycji ukazujących terror holokaustu, wśród ogromu jaki pochłania nakład, ale jest to raczej literatura, bądź film faktu, do których serdecznie odsyłam. P.S. Może faktycznie warto zastanowić się jeszcze raz nad oceną jak słusznie zauważył kolega wyżej ;)
Ten film to science fiction.
Polak Polaka zabija z chciwości a nie chcę wydać nazistom żydowskiego chłopca, którego obecność zagraża całej wiosce.
Co to ma być ?!?
Nie widzę w tym nic dziwnego... Polak Polaka do dziś za 5 funtów gnębi a żeby dopiec szwabom wiele jest w stanie poświęcić.
może to Cię dziwi, ale taka była rzeczywistość. Polacy bardzo rzadko obawiali się samej obecności Żydów ( bo sami łamali nazistowskie "prawo'" na przykład trzymając świnię, tak jak to była ukazane w filmie), bardziej ich irytowało to, że ktoś może nie daj Boże mieć z tego jakieś korzyści materialne i się wzbogaci ( powodem doniesień była bardzo często szybka poprawa poziomu życia). Gdyby wszyscy byli tacy miłosierni jak wielu współczesnych twierdzi, to Żydów trzeba by było chronić tylko przed hitlerowcami. Poczytaj trochę relacji jak Polacy przyłączali się do łapanek itp. Niestety, ale trzeba przyjąć do wiadomości, że to "science fiction" jest prawdą i przestać się dawać karmić papką pt. "jacy my to wielcy byliśmy i kochani dla Żydów"
Ależ Rott ! To święta prawda! Polacy to taki naród który przede wszystkim nienawidzi własnych rodaków. Wystarczy przyjrzeć się naszym rodakom na obczyźnie i ich stosunkowi do innych tu mieszkających Polaków. A jeżeli ktoś niema takiej możliwości to niech prześledzi wypowiedzi na tym forum!