PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=19}
7,2 30 tys. ocen
7,2 10 1 30362
8,0 53 krytyków
Boogie Nights
powrót do forum filmu Boogie Nights

Daruj sobie bo będziesz żałować 2,5h straconego cennego czasu, niestety :(

ocenił(a) film na 7
Emelie

Wedlug mnie film świetny i akurat nie zaluje ze poswieciłem czas na ten film.

ocenił(a) film na 7
Emelie

Nie żeby filmy miały jakiś szerszy związek.

ocenił(a) film na 9
Emelie

Ten film jest lepszy od Pulp Fiction. Oba warto znać. Tylko co one mają ze sobą wspólnego? Poza zbliżonym czasem trwania.

ocenił(a) film na 6
Heatseeker

Może moje odczucia wynikają z tego że generalnie nie przepadam za filmami amerykańskiej produkcji ze względu na ich "Schemat transformacyjny opowiadania Tzvetana Todorova czyli - początkowy stan równowagi - zachwianie równowagi przez jakieś działanie - rozpoznanie utraty równowagi - usiłowanie przywrócenia stanu równowagi - przywrócenie stanu początkowej równowagi" http://pl.wikipedia.org/wiki/Tzvetan_Todorov co sprawia że Amerykańskie filmy są przewidywalne ponieważ zwykle są kręcone pod wcześniej wspomniany schemat. Skutkuje to tym że w moim odczuciu są bardzo do siebie podobne.

ocenił(a) film na 9
Emelie

Heh, dawno mnie tak nie rozśmieszył żaden komentarz. Aha, po przeczytaniu Braci Karamazow nie polecam czytać więcej książek ze względu na schemat baśni wg Proppa. W ogóle ta dotkliwa przewidywalność - np. większość książek ma zakończenie. A wcześniej początek i środek, podobnie jak komentarze na filmweb, krótko mówiąc nie polecam...

ocenił(a) film na 9
Emelie

Uznasz mnie za prostaka, ale ch.uj mnie obchodzi jakiś schemat transformacyjny opowiadania Tzvetana Todorova. Świetny film, nie nudził mnie ani przez chwilę, a obejrzałem go chyba 3 razy. Oczywiście PF lepszy.

ocenił(a) film na 6
Heatseeker

Jeśli ktoś w miarę ogarnia angielski polecam przeczytać http://www.esfmedia.com/page/Narrative+theory

Emelie

Przeczytałam i co? Nic ... Skoro z góry wiesz że film jest zrobiony wg schematu to co po w ogóle sięgasz bo amerykańskie kino? Książek też nie czytaj bo mają ten schemat. O samym filmie na tym filmowym forum nie napisałaś nic poza wydumaną filozofią faceta który z filmem nie ma absolutnie nic wspólnego.

ocenił(a) film na 6
Emelie

Ja bym przestał jeść.. to takie sztampowe.. i jeszcze powtarzać to codziennie ;)

użytkownik usunięty
Emelie

Wymądrzasz się, a równocześnie piszesz takie brednie? Odradzasz i dajesz 6? Mózgu powinno się używać, szczególnie wypowiadając się na forum. Ale jak widać na twoim przykładzie, można i bez jego używania.