PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=19}
7,2 30 tys. ocen
7,2 10 1 30362
8,0 53 krytyków
Boogie Nights
powrót do forum filmu Boogie Nights

Przygoda w pełnej krasie. Zostawiam sobie ku potomności, bo za x lat z pewnością wrócę do tego filmu, by jeszcze bardziej zagłębić się w klimacie. To jeden z tych filmów, które reprezentują swoją epokę, a bardziej fragment pewnej (sub)kultury, gdzie z kolejnymi minutami widz przekonuje się coraz mocniej, że ma do czynienia z czymś nietuzinkowym i wartym skupienia się na tym w każdym calu.

Niesamowita muzyka, doskonale wpasowana w fabułę i urozmaicająca poszczególne sceny, spójna z wydarzeniami (scena z młodym Chińczykiem i Rick Springield - wiem, wiem, powtórzę innych - ale to trzeba zobaczyć). Oglądać tylko przy dobrym nagłośnieniu. Obowiązkowo oglądać napisy (a rzadko tak mam), muzyka z efektem wow.

Tematyka, mimo poszatkowania i rozbicia narracji mniej więcej w połowie filmu na wątki poszczególnych bohaterów, zazębia się świetnie wokół Dicka (ha ha, dobra ksywka). Wszyscy aktorzy na wysokim poziomie (Macy jako mistrz drugiego planu, tu nic się nie zmienia), nie mam serca kogoś
wyróżnić szczególnie, bo aktorstwo czyni ten film jeszcze bardziej klimatycznym i absolutnie każdy jest tu barwny).

Film z klimatem!