PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=10033837}

Born to Fly

Chang Kong Zhi Wang
2023
5,2 332  oceny
5,2 10 1 332
Born to Fly
powrót do forum filmu Born to Fly

Mam tylko takie dwie małe uwagi pod jego adresem:

1. Zastanawia mnie pewien szczegół — kto stanowi takie zagrożenie dla Chin, jeśli tylko one stanowią realne zagrożenie dla państw dalekiego wschodu?

2. Lotnictwo chińskie pokazane w filmie jakoś mi tak trochę przypomina lotnictwo USA... a może się mylę?

Kentico

Technologicznie Chiny juz dawno przeskoczyly USA i Japonie.

ocenił(a) film na 5
CyboRKg

W którym uniwersum?

Kentico

O ile mi wiadomo, to Chiny od wieków nie napadły na żadne państwo. Jest to chyba jedyne w dziejach świata tak duże państwo o tak pacyfistycznym nastawieniu. A zbroją się, bo zagrażają hegemonii USA i spodziewają się ich reakcji (oraz wasali i sojuszników USA).

miotacz plomieni

Co ty bredzisz! A Tybet to tak z wielkiej miłości okupują? A w Korei (choć formalnie to nie napad) to pojawili się na pikniku zapewne :) Tajwanu też formalnie i praktycznie nie "napadają", tyle tylko że cała ludność tego kraju codziennie sra w gacie czy następnego dnia nie obudzą się w Chinach Ludowych. A co zrobili z Hongkongiem jak im go Brytole zwrócili? Niby też nie inwazja, ale ten pacyfizm to kolego wsadź sobie w kieszeń... żeby nie napisać dosadniej :)

gandalfszalony

Tybet, Tajwan i Hong Kong to od wieków prowincje Chin, a w Korei (Północnej) ich nie ma (zaś gdy byli (wojskowo), to na zaproszenie oficjalnych władz państwowych).