Chciałbym się dowiedzieć jakie znacie filmy o tej tematyce prucz Braterstwa broni i Mash.Może ktoś kojarzy bo pamiętam taki film chyba jeszcze na VHS był stare dzieje :) też dział się w czasie wojny w Korei.Pamiętam tylko ze na początku była walka o jakieś miasto później jeden z amerykańskich żołnierzy nie zdążył się wycofać z innymi schronił się w kościele były tam chyba 2 zakonnice i dzieci zaczął im pomagać w zdobywaniu jedzenia itd. na końcu pamiętam jak te dzieci pomagały temu żołnierzowi walczyć o wzgórze.A jeszcze na początku filmu była scena właśnie sobie przypomniałem :) jak ten żołnierz już pare lat po wojnie spotyka w kościele jedno z tych dzieci.Tyle moich wypocin :D może ktoś skojarzy tytuł.
Inny film o wojnie w Korei to: "Ostatnia Bitwa"... tylko, że z punktu widzenia żołnierzy komunistycznych.... Do "Braterstwa Broni" daleka droga... początek ciekawy, a potem to już taki średniawy.
"Joint Security Area" Park Chan Wooka - tu w sumie akcja rozgrywa się tylko w strefie zdemilitaryzowanej, nie ma tam prawie żadnych scen walk, ale film jest bardzo dobry
No jest kilka amerykańskich starych filmów na ten temat które ja widziałem:
- Fixed Bayonets (1951)
- The Bridges at Toko-Ri (1955)
- Pork Chop Hill (1959)
- All the Young Men (1960)
- Inchon (1981)
- The Manchurian Candidate (1962)
- MacArthur (1977)
- The Hunters (1958)
- A Hill in Korea (1956)
- Men in War (1957)
- The Steel Helmet (1951)
- War Hunt (1962)
- The Glory Brigade (1953)
Pozdro
Fixed Bayonets (1951)
The Bridges at Toko-Ri (1955)
Pork Chop Hill (1959)
The Manchurian Candidate (1962)
MacArthur (1977)
The Hunters (1958)
War Hunt (1962)
The Rack (1956)
Prisoner of War (1954)
są dostępne po polsku
a tu nowy film o lądowaniu w Inczon
http://www.filmweb.pl/film/In-cheon-sang-ryuk-jak-jeon-2016-752079
Pozdrawiam
Podam nowsze tj. lata 90 i 00:
- North Korean Partisan in South Korea - o czerwonych partyzantach
- Welcome to Dongmakgol - kilku dezerterow i zablakanych z obu stron spotyka sie w wiosce na oboczu
- Once Upon a Time in Seoul / Boys Don't Cry - sieroty walcza o przetrwanie w 53 roku
Jak widac innych typowych dramatow wojennych na znosnym poziomie technicznym nie ma.
Za to w tym roku maja wyjść ze 2 produkcje.
Oczywiście jest też troche dram(miniseriali).
Ogladales chyba: The Nun and the Sergeant
MakoR najbliżej jesteś ty z tym tytułem The Nun and the Sergeant bo historia ta sama tylko z kilkoma różnicami być może oglądałem film który bazował na tej histori ale to dalej nie to :/ a już myślalem ze udalo sie wreszcie znalesć ten tytuł tu jest np Sgt McGrath
a w tamtym byl sgt Collins pamiętam że spotyka tą zakonnice przy studni i przy okazji odpala dwóch żołnierzy z północy.Koniec filmu jak dobrze pamiętam kończył sie na jakimś moście.Dzięki za pomoc ale to jeszcze nie to szukajmy dalej :)
W tym roku pojawi się koreański film "71: Into the Fire" oparty na faktach autentycznych.