PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=868}

Być jak John Malkovich

Being John Malkovich
1999
7,3 64 tys. ocen
7,3 10 1 63553
7,7 55 krytyków
Być jak John Malkovich
powrót do forum filmu Być jak John Malkovich

Podobne filmy

ocenił(a) film na 10

Jak w temacie, podawajcie tytuły podobne w odbiorze, surrealistyczne, psychologiczne etc:)
Póki co obejrzałem The Fountain, niby nie podobny, ale mi się podobał.

dilbert

Zobacz sobie inne filmy Kaufmana- "Zakochanego bez pamięci", "Adaptację" czy "Synekdochę, Nowy Jork", też są nieźle zakręcone.
Powinny Ci się spodobać "Wyspa tajemnic" i "Incepcja". Przychodzi mi też na myśl "Tożsamość".
Jeśli podobają Ci się takie klimaty, zachęcam do sięgnięcia po książki Philipa K. Dicka ;)

ocenił(a) film na 10
szaley

Ach, "Incepcja" to zrzynka z "Assassin's Creeda" (gra) i "Matrixa", oglądałem. "Synekdocha" mnie nie ruszyła w ogóle i wyłączyłem w połowie. Poza tym dzięki:)

dilbert

Możesz mi napisać, jak łączysz Incepcję z AC? Nie ma w moim poście żadnej złośliwości czy ironii, po prostu kompletnie mnie to zaskoczyło :D

ocenił(a) film na 10
Vaylander

Z tego co pamiętam to "skok wiary" w AC jako skok wiary;) i w Incepcji jako wybudzenie jeśli dobrze pamiętam. Poza tym tworzenie swiatow przez tą dziewczynę to Animus. Generalnie oglądając film od razu skojarzyłem go z grą, także coś musi w tym być.

ocenił(a) film na 7
dilbert

Nie sądzę ;)
Pal licho że po 5 latach

dilbert

"Incepcja" to jeszcze coś innego. Znajdźcie sobie "eXistenZ" a potem możemy pogadać. Bo straciłam jakikolwiek szacunek do Nolana, gdy przepisał Cronenberga słowo w słowo. Koniec jest niemal identyczny.

ocenił(a) film na 8
BeatryczeHolmes

Wszyscy zerżnęli całą fabułą i klimat z książek Dicka, także... : )

victiln

Ale musimy wziąć pod uwagę, że Dick pomyślał o wszystkim. Nie ma czegoś takiego, co nie wpadłoby Dickowi do głowy. Genialny człowiek.

dilbert

Może "Jak we śnie"?

ocenił(a) film na 10
Jacek_Wrobel

Oj tak, ma potencjał, dzięki;)

dilbert

Truman Show

ocenił(a) film na 10
Vaylander

Oglądałem n-razy;) mimo to dzięki:)

użytkownik usunięty
dilbert

Koniecznie musisz przerobić filmografię Lyncha, przemieli Cię dokumentnie;) np. Eraserhead...

dilbert

Obejrzałam ostatnio kolejny bardzo mocno zakręcony film pt. "Dziewięć żywotów Tomasza Katza". Co prawda trudno jest porównać go z "Być jak..." (jak zresztą z czymkolwiek innym), ale myślę, że wart jest uwagi tych, których pociągają absurd, groteska, surrealizm, etc...

http://www.filmweb.pl/film/Dziewi%C4%99%C4%87+%C5%BCywot%C3%B3w+Tomasza+Katza-20 00-31567

ocenił(a) film na 8
dilbert

colour me kubrick.

ocenił(a) film na 8
dilbert

a "Big Lebowski" ? dziwne że nikt Ci go nie polecił, przecież to dopiero podobne klimaty.

dilbert

http://www.filmweb.pl/Zrodlo