Nie wiem czy dobrze odczytałem, ale w angielskiej wikipedii pisało w historii Paula Vario (czyli Paula Cicero w filmie), że pod nieobecność Henry'ego (był w pierdlu) Tommy DeSimone (grał go Pesci) chciał zgwałcić żone Hilla - Karen. W filmie nic o tym nie było, dziwne. Zabójstwo dwóch osób z rodziny Gambino i próba gwałtu podobno była powodem tego, że Vario ''poprosił'' Gambino o wykończenie Tommy'ego. Może mi to ktoś wytłumaczyć kto siedzi w tej całej historii.
Witam też czytałem w wikipedii angielskiej tylko że o wielu gangsterach ale nie o paulu vario tylko o hillu, o jimmy'm burke'u i o desimone właśnie
W czasie jak henry był w więzieniu, to karen była ponoć kochanką także samego vario, to co napisałeś też się zgadza bo tommy też się zbliżył w sensie "seksualnym" do karen (w prawdziwej historii), później próbował ją zgwałcić.Wracając do egzekucji tommy'ego to było tak : z opowieści henry'ego hilla wynika że kiedy wracał razem z burke'iem z desimone wieczorem tommy krzyknął do jakiegoś gościa no nie będe bluzgał na forum ale po angielsku brzmiało to tak "Hey , cocksucker!!" potem wyciągnął klamkę i poprostu go rozwalił, bogu ducha winnego faceta
Na co Henry wykrzyczał do tommy'iego że to było brutalne, na co ten odparł że taki już z niego wredny kot.
Tommy poprostu chicał ciągle wszystkim coś udowadniać, dlatego że jego bart był informatorem fbi, sytuacja w barze kiedy zastrzelił kelnera wydarzyła się też naprawdę.Tommy poprostu złamał wiele żelaznych zasad których w mafii nie wolno było łamać (jak chociażby próba odebrania żony )
PS. Co do wieku to najstarszy był jimmy burke,potem henry hill, a najmłodszy był właśnie tommy desimone. Sam Hill jak utrzymuje że nigdy nikogo nie zabił przez całe swoje życie
Pozdrawiam
może nie pamietam, ale w ksiażce Nicholasa Pilleggi "Wiseguys" na podstawie ktorej nakręcono ten film nie bylo mowy zeby vario i desimone byli kochankami karen
Mówimy o innym źródle ja opisałem to co na amerykańskiej wikipedii przeczytałem, może nicholas pillegi coś pominął w swojej książce
A nawiasem mówiąc czy on używał właściwych nazwisk bohaterów czyli burke,desimone i vario czy też filmowych czyli conway,devito i cicero??